Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Як захистити себе та своїх рідних від дифтерії!!!
AA

Як захистити себе та своїх рідних від дифтерії!!!

За даними МОЗУ цього року в Україні було зафіксовано 22 випадки захворювання на дифтерію, з них - 18 у жовтні місяці, 5 хворих з діагнозом дифтерія зареєстровано у Закарпатській області, 2 випадки в Києві та 1 випадок в Тернопільській області. Ще 10 осіб в Закарпатській області є носіями інфекції. Загалом дифтерія реєструється в наступних областях: Луганській, Харківській, Хмельницькій, Закарпатській, Тернопільській та Київській. Якщо ці дані порівняти з минулими роками то в 2017 році не було зареєстровано жодного випадку дифтерії, в 2018 році – 10 випадків, серед них 3 дітей.       

У 1991-1998 роках в Україні вже була епідемія дифтерії. Тоді через низьке охоплення вакцинацією захворіло близько 20 тисяч людей, 696 із них померли. В місті Южноукраїнську в період з 1991-2003 роки зареєстровано 7 випадків захворювання на дифтерію, з них – 5 випадків в 1995 році, 1 випадок в 1996 році та 1 випадок 2003 році. В 2015 році при моніторинговому обстеженні дитячого контингенту на носійство збудника дифтерії був виявлений 1 носій (школяр). З 2016 по 2018 роки не було виявлено жодного випадку захворювання на дифтерію.

На даний час в Україні спостерігається вкрай низький рівень охоплення щепленнями від цієї інфекції: вакциновані лише 59% дітей до року, дорослих – 52,3%. Необхідний обхват вакцинації населення від дифтерії - 95%. В місті Южноукраїнську ситуація з вакцинації від дифтерії трішки краща, в цьому році виконання плану щеплень від дифтерії складає: серед дитячого населення – 79,8%, дорослого населення – 67,5%.

Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом та призводить до запалення переважно слизових оболонок ротоглотки, характеризується загальною інтоксикацією й ураженням серцево-судинної та нервової систем.

Дифтерія більш небезпечна хвороба, ніж кір. За статистикою, 50-100 випадків з 1000 завершуються летально.

Збудником захворювання є дифтерійна паличка (коринебактерія), вона стійка до дії різних чинників, у зовнішньому середовищі може зберігатися до 15 діб, кип’ятіння знищує паличку через 1 хвилину.

Інкубаційний період захворювання – від 3 до 10 днів. Джерело інфекції – хвора людина або носій коринебактерії, яка виділяє токсигенні штами збудника.

До основних симптомів дифтерії належить: біль у горлі (ангіна), лихоманка, набряк слизової оболонки ротоглотки, наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу.

Пережита хвороба може призвести до наступних ускладнень: блокування дихальних шляхів, міокардиту (пошкодження серцевого м’яза), ураження нервової системи (параліч дихальних м’язів), інфекційно-токсичного шоку, порушення роботи нирок та надниркової системи, які виникають внаслідок накопичення в організмі великої кількості ядовитого дифтерійного токсину.

Після перенесеного захворювання формується нестійкий імунітет, та приблизно через 10-11 років людина може захворіти знову. Повторне захворювання носить нетяжкий характер та переноситься в легкій формі.

Як врятувати себе від дифтерії!!!!!

Єдиний спосіб захистити себе та своїх близьких від дифтерії та запобігти розвитку небезпечних ускладнень – це вакцинація у дітей та ревакцинація у дорослих. Згідно із календарем профілактичних щеплень, у 2,4 та 6 місяців дітям роблять щеплення вакциною АКДП. Ревакцинацію проводять у 18 місяців та 6 років. Потім у 16 років, а після цього ревакцинацію треба повторювати кожні 10 років.

Під час підйому захворюваності, слід уникати поїздок в регіони де реєструється захворювання дифтерією та місць скупчень людей, масових заходів. Необхідно частіше бувати на свіжому повітрі та провітрювати приміщення.

Якщо у вас виникли вищевказані симптоми, НІ В ЯКОМУ РАЗІ НЕ НАМАГАЙТЕЛЬ ЛІКУВАТИ ДИФТЕРІЮ ВДОМА САМОТУЖКИ – ЦЕ МОЖЕ ПРИЗВЕСТИ ДО ЛЕТАЛЬНИХ НАСЛІДКІВ! Обов’язково необхідно викликати лікаря до дому.

Читайте також

Профілактика онкологічних захворювань

Вознесенський РВ ДУ «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

  За даними Національного канцер-реєстру, в Україні понад 1 млн хворих на рак. Кожного року бли...

Що таке кір?

Вознесенський РВ ДУ «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

С 5 грудня 2023року на території Румунії оголошено національну епідемію кору через тривалий спалах ц...

Сальмонельоз – це небезпечно

Вознесенський РВ ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"

В поточному році на територіях ОТГ Вознесенського району склалась напружена ситуація щодо захворюван...

Профілактика грипу та ГРВІ

Вознесенський РВ ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"

Епідемічний сезон 2023 року в Южноукраїнській МТГ почався з росту захворюваності на ГРВІ. Тільки за...

Сказ – це небезпечно!

Вознесенський РВ ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"

Епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу в Україні залишається неблагополучною. Природні вогнища...

Профілактика сезонних кишкових захворювань

Вознесенський районний відділ ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗУ"

З липня  поточного року на території Вознесенського району, зокрема в місті Южноукраї...