Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Як виявити та запобігти телефонним зламам?
AA

Як виявити та запобігти телефонним зламам?

У сучасному цифровому світі ми покладаємось на мобільні пристрої у багатьох сферах повсякденного життя. Окрім здійснення дзвінків і надсилання текстових повідомлень, ми використовуємо наші телефони для онлайн-шопінгу, банківських операцій, робочих процесів, особистих нагадувань, фотографій, відео та багато чого іншого.

Хоча ці технології пропонують широкі можливості та комфорт, вони також можуть поставити під загрозу персональні дані. Телефони є вигідними об'єктами атак, оскільки вони містять так багато цінної інформації (наприклад: приватну або фінансову інформацію), що зберігається в одному місці. На щастя, існують ключові ознаки, які ви можете помітити, і кроки, які ви можете вжити, щоб захистити свій пристрій.

Принципи злому мобільних пристроїв

Зламування мобільного телефону відбувається, коли хтось отримує несанкціонований доступ до вашого пристрою або засобів зв'язку на ньому. Наприклад, деякі зловмисники зламують телефони, щоб прослуховувати дзвінки. Інші можуть використовувати шкідливе програмне забезпечення для читання текстових повідомлень або викрадення платіжних реквізитів та конфіденційної інформації.

Хоча зламування телефонів трапляється не лише зі смартфонами, але й з іншими пристроями, яким ми найбільше довіряємо, а це означає, що вони мають доступ до нашої найціннішої інформації та облікових записів. Але якщо ви розумієте, як розпізнати злом телефону, ви можете допомогти захистити свій смартфон та інші пристрої, такі як планшети.

Сучасна ситуація щодо телефонних зломів

Існує незліченна кількість загроз для мобільних пристроїв і даних, які вони зберігають. Оскільки смартфони стали дуже поширеними, хакери розвинули свої методи отримання доступу до інформації.

Ось кілька найпоширеніших способів, якими хакери можуть зламати ваш смартфон:

  • Текстові повідомлення: Шкідливе програмне забезпечення та віруси часто поширюються за допомогою текстових повідомлень. Таке повідомлення зазвичай містить посилання, натиснувши на яке шкідлива програма завантажується та запускається на пристрої. Ці тексти зазвичай містять надзвичайно переконливу інформацію, за якою слідує посилання, що спонукає читача натиснути на нього. Наприклад, це може виглядати як повідомлення від вашого банку: "Відбулося оновлення вашого рахунку. Натисніть тут, щоб переглянути". Якщо ви натиснете, посилання може перенаправити вас на вебсторінку, яка пропонує завантажити додаток, який насправді є різновидом шкідливого програмного забезпечення.
  • Дозволи пристрою та додатків: Коли ви завантажуєте програму, вона може попросити вас надати дозволи на певні дані. Надання додатку дозволу на доступ до конфіденційної інформації (наприклад, вашого місцезнаходження, фотографій та мікрофону) може поставити ваші дані під загрозу, якщо додаток є шкідливим, або якщо передає вашу інформацію стороннім ненадійним службам.
  • Шахрайство в соціальних мережах: Фішингові атаки можуть поширюватися через канали соціальних мереж. Іноді повідомлення, оголошення або пости в соціальних мережах можуть містити небезпечне посилання. Ви можете отримати повідомлення від невідомого акаунта, яке містить посилання і спонукає вас перейти за ним. Будьте обережні, додавайте у соціальні мережі лише тих, кого ви знаєте, і ніколи не переходьте за посиланням, які надіслані від незнайомців.
  • Електронна пошта: Шахрайство через електронну пошту є поширеним способом, за допомогою якого хакери намагаються отримати доступ до вашої особистої інформації. Фішинговий електронний лист може містити фальшиве повідомлення про ваші фінанси або фальшиву квитанцію за товар, за який ви ніколи не платили. Фішингові електронні листи можуть бути складними і призначені для того, щоб змусити вас натиснути на посилання або завантажити шкідливе програмне забезпечення, щоб ви могли скасувати платежі або дізнатися більше про повідомлення. Завантаживши шкідливе програмне забезпечення, Ви можете надати хакерам доступ до конфіденційної інформації на Вашому смартфоні.

Як дізнатися, що телефон зламаний

Можливо, ви помітили загадкові додатки, або ваш акумулятор почав розряджатися швидше, ніж зазвичай. Хоча ці ознаки не завжди свідчать про наявність загрози для вашого телефону, вони можуть бути важливими індикаторами того, що ваш пристрій скомпрометовано, а ваші дані знаходяться під загрозою.

Якщо ви не впевнені, що ваш телефон був зламаний, є кілька ключових ознак, на які слід звернути увагу:

  • Він працює повільніше, ніж зазвичай: Це нормально, що смартфони з часом сповільнюють свою роботу, але це не повинно відбуватися за одну ніч. Якщо ви помітили, що ваш телефон працює значно повільніше, ніж зазвичай, це може означати, що на вашому телефоні є шкідливе програмне забезпечення або вірус. Коли шкідливі програми завантажуються на ваш телефон, вони можуть займати місце в пам'яті та використовувати обчислювальну потужність, що уповільнює роботу всього іншого.
  • Спливаюча реклама: Зазвичай мобільні віруси ховаються за настирливою спливаючою рекламою. Хоча спливаюча реклама іноді є нормальним явищем під час перегляду вебсторінок, шкідлива реклама може з'являтися навіть під час відвідування надійного сайту або в додатках, де вона зазвичай не з'являється. Якщо ви помітили більше спливаючих оголошень, ніж зазвичай, це може бути вірною ознакою вірусу, що працює у фоновому режимі.
  • Акумулятор розряджається швидше: Якщо ваш акумулятор раптом починає розряджатися швидше, ніж зазвичай, це може бути ознакою злому. Акумулятор іноді починає розряджатися після значного оновлення або якщо ваш телефон старий, але це не повинно відбуватися за одну ніч. Шкідливі та шпигунські програми працюють у фоновому режимі, коли ви не активно користуєтеся телефоном, що може швидко зменшити час роботи акумулятора. Якщо ви користувач iOS або Android, ви можете перевірити використання заряду акумулятора у своїх налаштуваннях. Це може допомогти вам дізнатися, чи є невідомі програми, що працюють у фоновому режимі.
  • Незвичайна активність в акаунтах, прив'язаних до телефону: Якщо ви отримали сповіщення про підозрілу активність на вашому смартфоні, це може бути ознакою злому телефону. Незвичайна активність може включати використання хакерами ваших акаунтів у соціальних мережах для надсилання дивних повідомлень або публікацій, що містять шкідливі посилання.
  • Наявність дублікатів програм: Хакери іноді використовують дублікати, фальшиві програми, щоб змусити користувачів смартфонів відкрити посилання або завантажити шкідливе програмне забезпечення. Якщо ви помітили, що на екрані вашого телефону з'явилося кілька однакових додатків, це може бути вірною ознакою роботи хакера. Фальшиві програми можуть виглядати майже ідентично до справжніх, тому будьте обережні та не відкривайте жодних дублікатів програм, які ви помітили.

Існують й інші ознаки злому телефону, такі як зниження якості знімків екрана, незвично високий трафік даних і випадкові збої в роботі додатків. Якщо ви помітили будь-яку з цих ознак, ви можете вжити негайних заходів для захисту свого пристрою, завантаживши інструмент безпеки, який може сканувати ваш пристрій на наявність ризиків та усунути загрози.

Як відбувається злом телефонів?

З розвитком технологій, методи, які використовують хакери для зламування телефонів, також стають все більш витонченими. Як користувачеві смартфона, розуміння деяких з цих методів може допомогти вам залишатися захищеним від можливих загроз. Ось деякі способи злому телефонів:

  • Фальшиві оголошення: Одним з класичних способів, яким хакери намагаються отримати доступ до телефонів, є показ користувачам фальшивих оголошень, що спонукають їх натиснути на посилання. Зазвичай такі оголошення містять попередження або застереження, які мають налякати користувача телефону і змусити його діяти швидко. Якщо користувач мобільного телефону натискає на посилання в неправдивій рекламі, йому може бути запропоновано завантажити шкідливе програмне забезпечення, яке інфікує його пристрій і викрадає конфіденційну інформацію.
  • Шкідливе програмне забезпечення: Шкідливе програмне забезпечення є ще одним поширеним методом для телефонних хакерів, оскільки воно повністю компрометує операційну систему. Часто хакери створюють "безкоштовні додатки", які пропонують такі послуги, як захист від вірусів або редагування відео, яких немає в Apple App Store або Google Play. Незважаючи на те, що послуги є безкоштовними, ці підозрілі програми непомітно заражають ваш пристрій у фоновому режимі та отримують доступ до ваших паролів, текстових повідомлень та інших даних. Шкідливе програмне забезпечення може маскуватися під різні додатки, тому будьте обережні, перш ніж завантажувати щось на свій пристрій.
  • Громадський Wi-Fi: Хоча громадський Wi-Fi дійсно зручний, коли ви перебуваєте в ресторанах, на заходах та в інших громадських місцях, він може становити ризик для користувачів телефонів. Хакери можуть отримати доступ до вашого телефону через ці публічні з'єднання та користуватися даними, фактично не отримуючи контролю над вашим телефоном. Ось чому деякі користувачі мобільних телефонів застосовують віртуальну приватну мережу (VPN), яка є персональною мережею, що захищає вас від небезпеки незахищених мереж Wi-Fi, до яких ви під'єднані.
  • Bluetooth: Як і у випадку з загальнодоступним Wi-Fi, хакери можуть використовувати з'єднання Bluetooth для крадіжки доступу до телефону, навіть не порушуючи безпеку самого пристрою. Якщо ваше з'єднання Bluetooth не контролюється, хакерам достатньо просто бути фізично близько до вас, щоб отримати доступ до вашого телефону, не вимагаючи від вас натискання кнопки або встановлення програми.

Що робити, якщо ваш телефон зламали? Ось кілька профілактичних порад

Якщо ваш телефон зламали, пам'ятайте, що є способи захистити себе. Насамперед, ви можете видалити підозрілі програми, оновити паролі та встановити двофакторну автентифікацію для своїх облікових записів в Інтернеті. Ви також можете зв'язатися з експертами з безпеки мобільних пристроїв, які допоможуть вам видалити шкідливе програмне забезпечення та встановити програмне забезпечення для захисту, щоб запобігти повторному виникненню проблеми.

Навіть більше, ви можете вжити заходів, щоб запобігти проникненню хакерів на ваш мобільний пристрій. Ось кілька профілактичних порад щодо уникнення телефонних хакерів:

  • Використовуйте антивірусне програмне забезпечення: Встановлення антивірусного програмного забезпечення – це чудовий спосіб створити додатковий рівень захисту від зловмисників та попередити встановлення шкідливого програмного забезпечення на вашому телефоні.
  • Управління Wi-Fi та Bluetooth: Як уже згадувалося, хакери можуть отримати доступ до мобільних телефонів через публічний Wi-Fi та незахищений Bluetooth. Якщо ви не стежите за цими двома можливими точками входу, ви можете залишити свій пристрій вразливим до атак. Як правило, вимикайте доступ до Wi-Fi та Bluetooth, коли вони не використовуються. На багатьох смартфонах це можна зробити швидко за допомогою випадаючого меню.
  • Часто оновлюйте свій телефон: Постійне оновлення телефону та додатків допомагає захистити ваш пристрій. Оновлення телефону та додатків часто виправляють слабкі місця, які хакери використовують для злому мобільних пристроїв.
  • Менеджер паролів: Запам'ятовування кількох унікальних паролів може бути складним завданням, тому багато користувачів мобільних телефонів використовують один і той самий. Однак наявність єдиного пароля для всіх ваших додатків і функцій полегшує хакерам крадіжку даних. Використання безпечного менеджера паролів – це чудовий спосіб використовувати багато різних паролів, не втрачаючи їх. Часто програмне забезпечення для забезпечення захисту включає менеджер паролів, який зберігає ваші паролі для вас.

Також завжди пам'ятайте, що не варто переходити за незрозумілими посиланнями або встановлювати невідомі додатки. Також важливо захистити свій фізичний пристрій. Хоча багато хакерів діють непублічно, існує також ризик того, що хтось може вкрасти ваш телефон і отримати доступ до даних таким чином.

Якщо ви захистите свою особисту інформацію та пристрій, ви зможете значно зменшити ризик втрати конфіденційної інформації, щоб безпечно користуватися телефоном і отримувати від цього задоволення.

https://iitd.com.ua/news/jak-vijaviti-ta-zapobigti-telefonnim-zlamam/

 

 

 

 

Читайте також

Увага! Вакансії!

Комунальне книготорговельне підприємство «Кобзар» Южноукраїнської міської ради 

Комунальне книготорговельне підприємство «Кобзар» Южноукраїнської міської ради інфо...

Оголошення про вакансію

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

У виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради вакантна посада старшого інспектора інспекції з...

Оголошення

Южноукраїнське міське відділення управління поліції охорони в Миколаївській області

Запрошуємо 01.03.2024 на 13.00 на проведення інформаційно-роз'яснювального заходу "Бе...

До відома жителів громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Відповідно до Положення про звання «Почесний громадянин Южноукраїнської міської територіальної...

Інформація щодо потреби в підвищенні кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування виконавчих органів Южноукраїнської міської ради

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Інформація щодо потреби в підвищенні кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування вико...

До уваги мешканців громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Рішенням Южноукраїнської міської ради від 11.05.2023 №1348 затверджено Положення про звання «П...