Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Як отримати направлення на безоплатне тестування на COVID-19?
AA

Як отримати направлення на безоплатне тестування на COVID-19?

У воєнний час держава повинна ще ретельніше дбати про здоров’я власних громадян. А громадяни, зі свого боку, мають дотримуватися всіх належних рекомендацій, аби мінімізувати розповсюдження вірусу. Достатня кількість зроблених тестів на COVID-19 допоможе побачити реальну картину захворюваності й летальності та передбачити подальше поширення пандемії. А ще – вчасно ідентифікувати й ізолювати хворих до того, як вони встигнуть інфікувати ще більше громадян, серед яких можуть бути представники груп ризику – люди віком 60+ або з хронічними хворобами.

Держава забезпечує безкоштовне тестування на підставі Наказу МОЗ № 722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)».

Наразі доступні 2 типи тестування на COVID-19:

  • ПЛР-тест, чутливість якого найбільша в період між 7 і 14 днями після інфікування. Для дослідження береться мазок із носа та ротоглотки;
  • швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2, який використовують на ранніх стадіях захворювання і виявляють у вірусі певний білок на основі зразка з носа або носоглотки. Його перевагою є швидке та легке виконання (результат готовий за 15–30 хв).

Як передбачають затверджені Міністерством охорони здоров’я стандарти, лікар обов’язково має призначати ПЛР-тестування на COVID-19 таким категоріям:

  • людям із підозрою на COVID-19;
  • людям з ознаками інших ГРВІ;
  • людям з ознаками вірусної пневмонії;
  • пацієнтам з позагоспітальною пневмонією;
  • контактним особам у разі появи симптомів, які не виключають COVID-19.

Першим трьом категоріям ПЛР-тестування призначають за умови, що їм не проводився скринінговий швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2. Направлення на безкоштовне тестування зобов’язаний надати сімейний лікар або, у разі його відсутності чи недосяжності, лікар із найближчого медичного закладу. Якщо з будь-яких причин лікар відмовляється дати таке направлення, звертайтеся на контакт-центр МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Пам’ятайте, що турбота про здоров’я – ваш внесок у перемогу!

 

Читайте також

 Шановні Почесні донори!

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

14 червня відзначається Всесвітній день Донора крові. Бюджетом Южноукраїнської міської територіал...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 324 за 2023 рік

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Бюджетом Южноукраїнської міської територіальної громади з 01.01.2023 по 31.12.2023 (далі – зві...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській мі...

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні...