Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Встановлено режими роботи водосховищ і водогосподарських систем басейну річки Південний Буг
AA

Встановлено режими роботи водосховищ і водогосподарських систем басейну річки Південний Буг

Засідання постійнодіючої Міжвідомчої комісії при Південно-Бузькому басейновому управлінні водних ресурсів Держводагентства України* відбулося 5 серпня в Первомайську. Члени комісії, до складу якої входять і представники Южно-Українського енергокомплексу, узгодили режими роботи водосховищ і водогосподарських систем басейну річки Південний Буг на меженний період поточного та осінньо-зимовий період 2016-2017 років. Серед 18 головних штучних водоймищ, для яких визначено порядок роботи, - Олександрівське водосховище.

Олександрівське водосховище, що входить до складу каскаду ГЕС-ГАЕС Южно-Українського енергокомплексу - найнижче за географічним розташуванням на річковому руслі. Маючи комплексне призначення, воно забезпечує роботу Олександрівської ГЕС і Ташлицької ГАЕС, а також виступає регулятором стоку ріки. Водоймище, розташоване на територіях Арбузинського, Вознесенського і Доманівського районів, використовується для питного водозабезпечення та зрошування, риболовлі, а також допомагає запобігати підтопленню розташованої нижче за течією місцевості під час максимальних весняних паводків, що періодично повторюються, та акумулює запас води на випадок посушливого літа. Саме остання функція з року в рік стає все актуальнішою.

Через кліматичні зміни водність українських річок зменшується. Південний Буг - не виняток. У ситуації, що склалася, особливу роль грає встановлення режимів роботи водосховищ річкового басейну, покликані регулювати стік річки та знизити гостроту ситуації з водозабезпеченням у нижній частині русла. Свого часу саме Южно-Український енергокомплекс був ініціатором розробки правил експлуатації каскаду водосховищ басейну Південного Бугу. На підставі цих правил і виходячи з кліматичної та водогосподарської ситуації, Міжвідомча комісія мінімум двічі в рік переглядає і затверджує режими роботи водосховищ. На засіданні 5 серпня відбулося чергове обговорення та затвердження таких режимів на меженний період поточного і  осінньо-зимовий період 2016-2017 років.

Під час зустрічі йшлося про складну водогосподарську обстановку, що склалася у зв'язку з низькою водністю ріки, зменшення регулюючих резервів у водосховищах басейну, невтішні гідрологічні прогнози на найближчий період. Усі ці чинники враховувалися під час розробки режимів роботи 18 найбільших штучних водойм у басейні Південного Бугу, спрямованих на забезпечення питного водопостачання населення та підтримку екологічно безпечного стану в басейні Південного Бугу. В результаті Олександрівському водосховищу (повний об'єм 72,1 млн м3, об'єм спрацювання на літній період 11,3 млн м3) з метою раціонального використання запасів води для забезпечення санітарних попусків у нижній течії Південного Бугу приписано забезпечувати санітарні витрати не менше 12,1 м3/с за рахунок спрацювання водосховища до позначки 14,6 м. «У разі перевищення припливних витрат більше 12,1 м3/с, - уточнює учасник засідання начальник гідротехнічного цеху каскаду ГЕС-ГАЕС Олексій Гірський, - нам рекомендовано здійснювати обов'язкове поповнення запасів води шляхом наповнення Олександрівського водосховища до позначки 15,75 м. Санітарно-екологічний попуск у розмірі 17 м3/с буде відновлено, коли припливні витрати перевищать літньо-осінні».

Гідроенергетики Южно-Українського енергокомплексу запевняють, що докладуть усіх зусиль для виконання затвердженого Міжвідомчою комісією режиму роботи Олександрівського водосховища.

*Міжвідомчу комісію було створено для координації питань, пов'язаних з раціональним і комплексним використанням водних ресурсів басейну Південного Бугу. До її складу входять представники Південно-Бузького басейнового управління, обласних управлінь Держводагентства України, регіональних управлінь охорони, використання та відновлення водних біоресурсів, ДСНС і Держсанепідслужб, а також фахівці підприємств і організацій, що експлуатують основні водосховища, які беруть участь у регулюванні стоку ріки. У числі постійних членів комісії - представник каскаду ГЕС-ГАЕС ВП «Южно-Українська АЕС».

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...