Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Виконання заходів у сфері соціального захисту населення за рахунок коштів бюджету Южноукраїнської міської територіальної громади за 2023 рік
AA

Виконання заходів у сфері соціального захисту населення за рахунок коштів бюджету Южноукраїнської міської територіальної громади за 2023 рік

За рахунок коштів бюджету міської територіальної громади управлінням соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради станом на 01.12.2023 профінансовано на загальну суму 20368,9 тис. грн.:, а  саме:

- Комплексна програма соціального захисту населення «Турбота» на 2021-2023 роки – 9423,7 тис. грн.;

- Комплексна соціальна програма підтримки учасників АТО, учасників ООС та членів їх сімей – 1920,9 тис. грн.;

- Програма щодо організації мобілізаційної підготовки та територіальної оборони в Южноукраїнській міській територіальній громаді на 2022-2026 роки 7390,0 тис. грн.;

- Програма «Фонд міської ради на виконання депутатських повноважень» на 2021-2025 роки - 1634,3 тис. грн.

За кошти міської територіальної громади отримали послугу соціального характеру 11 тис. сімей на суму 20081,5тис.грн (одноразова матеріальна допомога малозабезпеченим сім’ям, які перебувають в у складних життєвих обставинах,  соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги, пільговий проїзд автомобільним та залізничним транспортом на міських та приміських маршрутах, одноразова допомога громадянам, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, учасникам бойових дій та членам сімей загиблих (померлих), реабілітація дітей з інвалідністю, матеріальна допомога членам добровольчого формування,  матеріальна допомога на поховання та інші).

На виконання заходів у сфері соціального захисту за рахунок коштів обласного бюджету станом на 01.12.2023 року виплачено - 4878,2 тис. грн. на:

- відшкодування витрат на поховання УБД та інвалідів війни -18,1тис. грн;

- щомісячна матеріальна допомога дітям військовослужбовців, які загинули або померлі внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, під час участі в АТО на сході України – 33,0 тис. грн.;

- щомісячна матеріальна допомога учасникам бойових дій у роки Другої світової війни –90,0 тис. грн.;

- відшкодування матеріальної допомоги сім’ям загиблих та померлих учасників бойових дій на території інших країн, особам з інвалідністю внаслідок війни на території інших країн – 52,6 тис. грн.;

- відшкодування одноразової матеріальної допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорії І), та дітям з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою – 94,7 тис. грн.

- компенсаційні виплати інвалідам на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобілів, мотоколясок, транспортне обслуговування -14,1тис.грн.

- грошова компенсація за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України - 4575,7тис.грн.

Виконання делегованих повноважень за рахунок коштів державного бюджету

Станом на 01.12.2023рік на заходи у сфері соціального захисту, які фінансуються з Державного бюджету профінансовано 140 432,4 тис.грн. на:

державні соціальні допомоги – 46 331,3тис. грн.; 

щомісячна допомога на соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – 3 731,7тис. грн.;

грошова допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам адресна – 90 344,4 тис.грн.;

інші види допомоги – 25,0 тис.грн..

Всього з бюджетів усіх рівнів призначено, виплачено, відшкодовано соціальних гарантій жителям громади, установам та організаціям на загальну суму 165679,5 тис. грн.

Питання внутрішньо переміщених осіб

Южноукраїнська міська територіальна громада прихистила 3883 внутрішньо переміщених осіб, що в 10 разів більше в порівнянні з минулим роком. Показник по кількості внутрішньо переміщених осіб найбільший у Вознесенському районі.

У 2023 році допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам з державного бюджету України виплачено коштів в сумі 90344431,00 грн.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2023 №626 «Деякі питання надання матеріальної грошової допомоги постраждалому населенню внаслідок підриву Російською Федерацією греблі Каховської гідроелектростанції здійснюється прийом заяв для виплати одноразової матеріальної грошової допомоги постраждалому населенню внаслідок підриву Російською Федерацією греблі Каховської гідроелектростанції у розмірі 5000 гривень на одну особу. У 2023 році матеріальну грошову допомогу постраждалому населенню отримали 23 родини на суму 145 000 грн.

Створено місце тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися до Южноукраїнської міської територіальної громади з тимчасово окупованої території та районів проведення бойових дій, у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації, це приміщення комунального підприємства «Житлово-експлуатаційне об’єднання» №103, №139 та №158 за адресою: вул. Миру, буд. 9 та квартира №155-156 за адресою вул. Миру, буд. 12 (на даний час виключене з переліку).

Опіка та піклування над повнолітніми недієздатними особами та особами, дієздатність яких обмежена

У звітному періоді запроваджено нову послугу, а саме розроблено та затверджено Порядок призначення помічника повнолітній дієздатній особі. У 2023 році на засіданні опікунської ради з питань захисту прав повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права та виконувати обов’язки, було прийнято протокольні рішення та призначено 16 помічників особам, яким це було необхідно за станом здоров’я.

У 2023 році оформлено та направлено до психоневрологічного будинку-інтернату 1 особу з інвалідністю (психічне захворювання) та 1 особу до геріатричного будинку-інтернату.

Соціальний захист осіб та дітей з інвалідністю

У зв’язку з багаточисленними зверненнями законних представників дітей з інвалідністю щодо проходження реабілітації дітей з інвалідністю було прийнято рішення виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 09.02.2022 №50 «Про затвердження Порядку забезпечення реабілітацією дітей з інвалідністю» відповідно до Комплексної програми соціального захисту населення «Турбота» на 2021-2023 роки.

У 2023 році за кошти міського бюджету реабілітацію пройшли три дитини з інвалідністю в ТОВ «Міжнародна реабілітаційна клініка Козявкіна» та Одеському обласному благодійному фонді реабілітації дітей-інвалідів «Майбутнє» на загальну суму 65,6 тис. грн.

За кошти державного бюджету пройшли реабілітацію в ТОВ МРЦ «Модричі» та в Одеському обласному благодійному фонді реабілітації дітей-інвалідів «Майбутнє» на загальну суму 41,0 тис. грн.

Проведена оздоровча кампанія на базах відпочинку Миколаївської області за рахунок коштів обласного бюджету для військовослужбовців та членів іх сімей, учасників бойових дій та членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, добровільних територіальних формувань та ін. Прийнято 22 заяви, сформовано та направлено до департаменту соціального захисту населення Миколаївської обласної військової адміністрації 22 електронні справи. Оздоровилось 38 осіб, відмовилося від оздоровлення 22 особи.

Прийнята участь в проходженні освітніх онлайн-курсів «Базові засади застосування МКФ» та «Документування процесу надання реабілітаційної допомоги на основі МКФ, які доступні на платформі «Академія НСЗ для індивідуального проходження».

            У 2023 році забезпечено побутовою технікою (ноутбуком та електроплитою) 2 особи з інвалідністю ІІ та ІІІ групи загального захворювання та з дитинства на суму 26,3 тис. грн.

У 2023 році пройшли санаторно-курортне лікування за кошти міського бюджету в санаторії «Дніпро-Бескид» м. Трускавець 3 ветерани праці та 2 особи з інвалідністю з дитинства та загального захворювання на загальну суму 71,6 тис. грн.

За кошти державного бюджету:

У 2023 році видано 634 направлення на виготовлення технічних засобів реабілітації та індивідуальних протезно-ортопедичних виробів.

Здійснена виплата на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів 3 особам на суму 1,3 тис.грн.

Здійснена виплата компенсацій на транспортне обслуговування 21 особі на суму 14,1 тис.грн.

Виплата членам добровольчого формування ЮМТГ №1 сил територіальної оборони Збройних Сил України

Введено новий напрямок роботи – виплата щомісячної матеріальної допомоги членам добровольчого формування Южноукраїнської міської територіальної громади №1, які беруть участь в територіальній обороні території Южноукраїнської міської територіальної громади.

Станом на 01.12.2023 профінансовано даний напрямок на суму 7 390,00 тис. грн.

Виплата державних соціальних допомог

У звітному періоді значно зросла кількість звернень за допомогою у зв’язку з вагітністю та пологами, за допомогою при народжені дитини, вдвічі зросла кількість звернень за державною допомогою малозабезпеченим сім’ям, так як особи, які досягли пенсійного віку, але не набули права на пенсію, звертаються саме за допомогою малозабезпеченим сім’ям. Кількість отримувачів постійно змінюється у зв’язку з умовами надання допомоги. Велика кількість відмов у призначенні, основна причина перевищення доходів, несплата ЄСВ.

Протягом 2023 року допомогу малозабезпеченим сім’ям отримали на 65% більше сімей ніж за цей же період минулого року

У 8 разів збільшилася кількість сімей, які отримують тимчасову допомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів

На 11 % збільшилася кількість сімей, які отримують допомогу особам, які не мають права на пенсію, інвалідам та допомогу дітям померлого годувальника отримали.

Новим видом допомоги є компенсація за надання соціальних послуг, за якою звернулися 132сім’ї, а отримали лише 47 сімей, у минулому році звернулося лише 12 сімей.

Протягом 2023 року продовжує зростати кількість звернень за допомогою на догляд одиноким особам, які досягли 80-річного віку, протягом минулого року кількість отримувачів збільшилася на 19%.

Спеціалісти відділу державних соціальних допомог постійно приймають участь у 18 онлайн семінарах та навчаннях.

Головним державним соціальним інспектором за рік проведено 117 актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання для призначення житлових субсидій, 132 акти проведення обстеження сім’ї для призначення компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, та 5 актів обстеження встановлення факту здійснення догляду у складі робочої групи з питання встановлення факту здійснення догляду за особами з інвалідністю I чи II групи та особами, які потребують постійного догляду, для перетину кордону.

За звітний період виявлено 155993 грн. надміру виплачених держаних коштів по різних видах державних допомог, повернуто до держаного бюджету 160073 грн. за звітний та минулі роки.

Заборгованість та своєчасність виплати заробітної плати

З метою недопущення виникнення заборгованості із заробітної плати запроваджено щоденний моніторинг стану виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї, узагальнений результат тричі на тиждень надається департаменту соціального захисту населення Миколаївської обласної державної адміністрації. До моніторингу стану погашення заборгованості із виплати заробітної плати включені підприємства, які мають великий місячний фонд оплати праці, комунальні підприємства, а також підприємства, на яких було допущено порушення законодавства щодо термінів виплати заробітної плати.

З жовтня 2023 року ДП «Підприємство державної кримінально - виконавчої служби України (№83)» відноситься до Южноукраїнської міської територіальної громади (раніше до Арбузинського району), має заборгованість по заробітній платі та іншим обов’язковим платежам.

01.11.2023 відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, на якому розглянуто підприємство-боржник Державне підприємство «Підприємство державної кримінально-виконавчої служби України (№83).

Станом на 15.11.2023 згідно з даними оперативного моніторингу заборгованість із виплати заробітної плати на Державному підприємстві «Підприємство державної кримінально-виконавчої служби України (№83) складає 620,0 тис.грн, підприємству направлено лист про надання графіку погашення заборгованості на 2023 рік.

Упродовж листопада 2023 року підприємством виплачена заборгованість із виплати заробітної плати у сумі 38,0 тис.грн. (частково за вересень 2023 року у сумі 12,5 тис.грн. та за жовтень 2023 року у сумі 25,5 тис.грн.).

Згідно з даними оперативного моніторингу станом на 29.12.2023 заборгованість із виплати заробітної плати на Державному підприємстві «Підприємство державної кримінально-виконавчої служби України (№83) зменшилась у порівнянні з попереднім місяцем на 6,1% і склала 582,0 тис.грн.

Дотримання державних мінімальних гарантій

Протягом 2023 року здійснено 42 обстеження стану оплати праці щодо дотримання державних мінімальних гарантій в оплаті праці шляхом обстеження колективних договорів та моніторингу стану виплати заробітної плати.

Відповідно до проведеного аналізу встановлено основні причини нарахування працівникам заробітної плати у розмірі меншому за мінімальний на підприємствах, установах та організаціях ЮМТГ:

  • оплата праці за неповним окладом (ставкою 0,25%, або 0,5%, 0,75%);
  • тимчасова втрата працездатності;
  • неповний робочий місяць (прийняті працівники, звільнені працівники).

У результаті вивчень стану оплати праці, порушень законодавства щодо дотримання мінімальних державних гарантій не виявлено.

Протягом 2023 року управлінням розповсюджено 485 буклетів на теми: оплата праці, додержання законодавства щодо дотримання державних мінімальних гарантій, відмінність трудового договору від цивільно-правового, трудові договори та їх види, до чого призводить нелегальна праця, відповідальність роботодавців за порушення законодавства про працю.

З метою надання методичної допомоги та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи організовано та проведено 4-ри міні-семінари для суб’єктів господарської діяльності у сфері торгівлі, на яких висвітлювалися питання дотримання державних мінімальних гарантій в оплаті праці, вимоги Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», на яких були присутні 24 роботодавці.

Організовано та проведено 1 засідання міжвідомчої робочої групи з питання забезпечення реалізації рішень Уряду, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати.

В засобах масової інформації (місцеві періодичні видання, офіційний сайт Южноукраїнської міської територіальної громади, соціальні мережі «Фейсбук», «Телеграм») опубліковано 13 статей щодо трудового законодавства в частині оплати праці.

Колдоговірна робота

Протягом 2023 року управлінням соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради надіслано 24 листи до керівників підприємств, установ та організацій Южноукраїнської міської територіальної громади з питань колдоговірної роботи.

Розповсюджено 120 буклетів стосовно змісту колективних договорів, порядку їх укладання та подання на повідомну реєстрацію.

Надано 18 консультацій щодо здійснення повідомної реєстрації колективних договорів.

В засобах масової інформації (місцеві періодичні видання, офіційний сайт Южноукраїнської міської територіальної громади, соціальні мережі «Фейсбук», «Телеграм») опубліковано 5 статей про проведення колективно-договірної компанії щодо укладення колективних договорів, внесення змін та доповнень до них.

На 83 підприємствах Южноукраїнської міської територіальної громади укладені колективні договори, ними охоплено 10824 працюючих.

Протягом 2023 року управлінням проведено повідомну реєстрацію 24-х колективних договорів та змін і доповнень до них, з них: 9 підприємств внесли доповнення до довгострокових колективних договорів, 6 - продовжили термін дії на 1 рік, 9 - уклали нові колективні договори.

Під час повідомної реєстрації колективних договорів, підприємствам надано 45 рекомендацій для врахування у роботі.

Суспільно корисні роботи

Протягом 2023 року затверджено рішення виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради «Про організацію суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану на території Южноукраїнської міської територіальної громади» від 15.03.2023 № 84 (із змінами).

Періодично розміщується інформація щодо залучення працездатних безробітних осіб до суспільно корисних робіт.   Інформація розміщується: на офіційному сайті Южноукраїнської міської територіальної громади, у соціальній мережі Facebook на сторінці «Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради» та у додатках Telegram у спільноті «Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради», Viber у спільноті «Допомога переселенцям в Южноукраїнську» з подальшим поширенням інформації мешканцями нашої громади.

Було залучено до участі у суспільно корисних роботах 48 безробітних осіб.

Профілактика емоційного вигорання

07.06.2023 в управлінні соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради у рамках реалізації проекту InternationalMedical Corps громадською організацією «Десяте квітня» організовано психологічну сесію на тему: «Психічне здоров’я. Міфи та факти про психічне здоров’я. Емоційне вигорання».

Захід відбувся за ініціативи начальника управління Ельвіри ГЕХАД, з метою психологічного розвантаження для працівників управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради.

Легалізація зайнятості

З метою недопущення використання робочої сили без належного оформлення трудових відносин роботодавцями, на підставі рішення виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 26.07.2023 №242 «Про затвердження складу комісії з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення у Южноукраїнській міській територіальній громаді, Положення про неї» діє комісія з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення у Южноукраїнській міській територіальній громаді.

Протягом 2023 року управлінням соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради організована робота комісії з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення у Южноукраїнській міській територіальній громаді, відбулося тричі відвідування суб’єктів господарської діяльності у галузі торгівлі та харчування 10.08.2023 (в рамках інформаційної кампанії «Виходь на світло»), 12.10.2023 та 15.12.2023.

Відвідано 29 суб’єктів господарської діяльності, із них: 8 фізичних осіб – підприємців, які працюють самостійно без найманих працівників, у 12-ти фізичних осіб-підприємців – 26 найманих працівників, які оформлені належним чином, у 4-х підприємців – 5 неоформлених працівників, у 3-х закладах торгівлі відсутній куточок споживача, інформація щодо суб’єкта господарювання відсутня, у приміщенні магазинів знаходилося 3 працівника, які відмовилися від надання інформації членам комісії.

Відповідно до проведеної роботи, 1 підприємець повідомив, що одна особа в стадії офіційного працевлаштування, по 4-м роботодавцям, у яких неоформлені працівники інформовано Південне міжрегіональне управління Держпраці.

Під час усіх заходів, пов’язаних з посиленням роботи у напрямку легальної зайнятості та створення нових робочих місць надаються консультації та розповсюджуються буклети з питань оформлення трудових відносин, відповідальності роботодавця за порушення трудового законодавства тощо.

Було організовано та проведено 4-ри міні-семінари для роботодавців Южноукраїнської міської територіальної громади з питань дотримання норм трудового законодавства, на яких були присутні 24 роботодавці.

Роз’яснення надаються також шляхом публікацій на офіційному веб-сайті Южноукраїнської міської ради, на офіційній сторінці управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради, у соціальній мережі Фейсбук – розміщено 9 статей, розповсюджено 85 буклетів та інформаційних листівок. Також, на сайті Южноукраїнської міської ради у розділі «Соціальний захист» розміщений відеоролик «Легальна зайнятість».

Охорона праці

Протягом 2023 року управлінням соціального захисту населення в Южноукраїнській міській територіальній громаді проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо дотримання на підприємствах, в організаціях та установах усіх форм власності вимог законодавства про охорону праці, розповсюджуються буклети, проводиться постійна роз’яснювальна робота з відповідальними за охорону праці на підприємствах, шляхом надання особистих консультацій, надаються нормативні матеріали за потреби. Також функціонує телефонна «гаряча» лінія.

Рішенням Южноукраїнської міської ради від 21.06.2022 № 1033 затверджена Програма поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища в Южноукраїнській міській територіальній громаді на 2022-2024 роки, виконання якої знаходиться на контролі УСЗН.

Питання щодо запобігання виробничого та невиробничого травматизму тричі розглядалося на колегії УСЗН, проведені навчання з працівниками управління з питань дотримання правил безпеки під час військового стану.

Проведені повторні інструктажі з питань охорони праці для спеціалістів управління, відповідно з вимогами законодавства з питань охорони праці.

Організовано психологічну сесію для працівників управління та КЗ «ТЦСО» на тему: «Психічне здоров’я».

У квітні 2023 року управлінням було проведено ряд заходів до Всесвітнього дня охорони праці, в тому числі онлайн конкурс дитячого малюнку «Охорона праці очима дітей» у різних вікових категоріях. За результатами конкурсу визначено та нагороджено переможців конкурсу.

Розроблена та опублікована на офіційному вебсайті Южноукраїнської міської ради презентація до Всесвітнього Дня охорони праці.

Постійно проводяться заходи з попередження невиробничого травматизму. У зимовий період 2023 року направлено телефонограми до КП «СКГ», КП «ЖЕО» щодо забезпечення своєчасного посипання тротуарних доріжок, проїжджої частини та підпорядкованих територій під час ожеледиці. На офіційному свебсайті висвітлено звернення до приватних підприємців щодо забезпечення посипки прилеглих територій та забезпечення безпечного входу до закладів.

Проведено 2 міні семінари на тему «Профілактика невиробничого травматизму» з представниками громадських організацій м.Южноукраїнська та роздані відповідні буклети.

Для відпочиваючих у відділенні оздоровчо-реабілітаційних послуг КЗ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади»  проводяться бесіди та роз’яснювальна робота, щодо профілактики невиробничого травматизму, в тому числі падінь та безпечної поведінки людей похилого віку в домашніх умовах. Також розповсюджуються відповідні буклети.

Альтернативна (невійськова) служба

Протягом 2023 року 3 громадян проходило альтернативну (невійськову) службу у зв’язку з їх належністю до релігійної організації, віровчення якої не допускає користування зброєю. З початку 2023 року проведено 2 засідання робочої групи у справах альтернативної (невійськової) служби. За результатами засідань 1 особі припинено проходження альтернативної служби відповідно до діючого законодавства, 1 особі відмовлено, у зв’язку з заявою на заміну військової служби, а не строкової служби, що не підлягає Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу»

Атестація робочих місць за умовами праці

В Южноукраїнській міській територіальній громаді налічується 24 підприємства з важкими та шкідливими умовами праці із загальною кількістю робочих місць, що підлягають атестації – 2657, з них атестовано – 1970, що складає 74% від загальної кількості робочих місць зі шкідливими умовами праці.

На «гарячу» лінію надійшло 30 звернень з питань атестації робочих місць та охорони праці, надано 25 особистих консультацій, опубліковано 48 статей.

Гуманітарна допомога

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради з метою підтримки внутрішньо переміщених осіб (ВПО) проводить роботу з надання гуманітарної допомоги.

У лютому 2023 року від БО «ВПЛИВ» (за сприяння ФОП Петрушков С.С.) надійшла гуманітарна допомога у вигляді продуктових та гігієнічних наборів.          

350 таких наборів було розподілено серед сімей ВПО з дітьми з окупованих територій та з територій, де ведуться активні бойові дії.

З початку 2023 року від Управління Верховного комісара ООН у справах біженців та громадської організації «Десяте квітня» тричі надходила та видавалась гуманітарна допомога для потреб ВПО, а саме: ковдри утеплені, ковдри зимові, матраци, подушки, набори постільної білизни, кухонні набори, сонячні лампи, термоси, рушники, каністри, гігієнічні набори у загальній кількості 3511 одиниць. У вересні було організована видача дитячого зимового взуття для 26 дітей з числа ВПО.

Сформована адресна заявка на гуманітарну допомогу в побутових речах для 150 сімей.

Також, здійснюється видача препарату калію йодид ВПО, які проживають на території Южноукраїнської міської територіальної громади (5 таблеток на одну особу, окрім дітей віком до 2-х років).

Протягом звітного періоду управління надавало допомогу комунальному закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади» у фасуванні, розвантаженні, транспортуванні та видачі гуманітарної допомоги.

Запобігання домашньому насильству та протидія торгівлі людьми

Протягом 2023 року до відділу з питань праці та сім’ї управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради надійшло 171 повідомлення про вчинення домашнього насильства, з них: щодо жінок – 145 повідомлення (20 повідомлень були повторними відносно жінок), щодо чоловіків – 19 повідомлень (4 повідомлення були повторними відносно чоловіків), щодо дітей - 7 повідомлень. Даний аналіз здійснювався лише за тими повідомлення, які надходили тільки до управління.

Було організовано 23 спільних комісійних відвідувань сімей, які постраждали від домашнього насильства, та 9 виїздів мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства.

На офіційному вебсайті міста Южноукраїнська та на офіційній сторінці управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради, соціальної мережі Facebook розміщена інформація, що містить телефони «гарячих ліній» та контактні дані відповідальних осіб, за допомогою яких можна отримати інформацію щодо запобігання випадків домашнього насильства за ознакою статі. Всього було розміщено 31 статтю та надано 63 консультації при комісійному відвідуванню та 11 під час особистого прийому.

Протягом 2023 року спеціаліст відділу з питань праці та сім’ї 8 раз проходила навчання з питань протидії торгівлі людьми, порядку надання соціальних послуг та психосоціальної підтримки громадян.

З метою проведення ефективної роботи у напрямку протидії домашньому насильству був розроблений «Реєстр сімей, що постраждали від домашнього насильства на території Южноукраїнської міської ради». На сьогоднішній день до реєстру внесено 198 сімей.

Протягом 2023 року було організовано і проведено 2 засідання координаційної ради з питань ґендерної рівності, запобігання домашньому насильству, насильству за ознакою статі та протидії торгівлі людьми на території Южноукраїнської міської територіальної громади.

На засіданні координаційної ради від 09.11.2023 було прийнято «План заходів щодо проведення Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» у Южноукраїнській міській територіальній громаді у 2023 році». Звіт про виконання даного плану заходів був висвітлений на офіційному сайті міста Южноукраїнська, телеграм каналі та на офіційній сторінці управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради соціальної мережі Фейсбук. Також, протягом 2023 року було розроблено два тематичних плакати для сіті-лайтів міста Южноукраїнська.

Встановлення статусу, видача посвідчень батькам багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї

Протягом 2023 року до відділу з питань праці та сім’ї надійшло 52 заяви щодо встановлення статусу багатодітної сім’ї або продовження дії посвідчення батьків багатодітної сім’ї та 104 заяви щодо видачі або продовження дії посвідчення дитини з багатодітної сім’ї.

Було надано 97 роз’яснень – консультацій під час особистих звернень/телефонних дзвінків щодо порядку встановлення статусу багатодітної сім’ї та продовження дії посвідчень.

Постійно коригується та наповнюється база даних сімей, які мають статус багатодітної сім’ї.

Протягом 2023 року направлено 6 запитів з різних питань до інших управлінь стосовно сімей, які мають статус багатодітної сім’ї.

На офіційному вебсайті міста Южноукраїнська, на офіційній сторінці управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради соціальної мережі Facebook та телеграм – каналі «Onlinehelpcity» було розміщено 10 статей даної тематики.

У грудні 2023 року розпочата робота по наповненню бази «Реєстр посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї».

Оздоровлення дітей пільгової категорії

На початку літа 2023 року розпочав дію пілотний проект – єОздоровлення. У рамках проекту був запроваджений механізм “гроші ходять за дитиною” – для оплати послуг з оздоровлення та відпочинку дітей, що потребують особливої соціальної уваги і підтримки. Завдяки проекту, який реалізується Мінсоціполітики, вперше батьки дитини, яка виховується в малозабезпеченій сім’ї та належить до таких категорій як дитина з інвалідністю (здатна до самообслуговування) або дитина з багатодітної сім’ї змогли отримувати кошти від держави на оздоровлення дитини. Так, було повідомлено 22 сім’ям з дітьми щодо права на оздоровлення у 2023 році. З даним особам була проведена інформаційно - роз’яснювальна робота щодо можливості оздоровлення їх дітей.

В управлінні соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради створено реєстр сімей з числа пільгової категорії, бажаючих оздоровити своїх дітей. На сьогоднішній день внесено 3 сім’ї, що виявили бажання оздоровити своїх дітей у 2023 році.

Протягом року 372 інформації з питань соціального захисту розміщено на офіційному веб-сайті міста Южноукраїнська, по телефону «гарячої лінії» надано 315 консультацій та роз’яснень, розповсюджено 1371 буклет.

Протягом звітного періоду необґрунтованих заяв та скарг до управління не надходило. За звітний період розглянуто та опрацьовано 66 звернень громадян.

 

 

Читайте також

Звіт управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради за 9 місяців 2021 року

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Виплата державних соціальних допомог: 1) державної  допомоги сім’ям з дітьми (Закон Ук...

Звіт департаменту соціальних питань та охорони Южноукраїнськоїміської ради за 9 місяців 2021 року (у порівнянні з 2021 р.)

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

  Звіт департаменту соціальних питань та охорони Южноукраїнськоїміської ради за 9 місяців...

Звіт департаменту соціальних питань та охорони Южноукраїнськоїміської ради за 1 півріччя 2021 року (у порівнянні з 1 півріччям 2020 р.)

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

  Звіт департаменту соціальних питань та охорони Южноукраїнськоїміської ради за 1 півріч...

Звіт про використання коштів по міській комплексній програмі «Охорона здоров'я в місті Южноукраїнську на 2017-2022» у 2020 році

Департамент соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради

В місті Южноураїнську, починаючи з 2017 року діє міська комплексна програма «Охорона здоров`я...