Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Відповідальності за незаконну вирубку хвойних дерев у передноворічний період
AA

Відповідальності за незаконну вирубку хвойних дерев у передноворічний період

Наближаються новорічно-різдвяні свята. Кожна людина прагне прикрасити свою оселю новорічним деревом. І щоб там не говорили прихильники штучних ялинок, жива має значну перевагу.

Хвойне дерево можна придбати на ринку, де продаються дерева з лісгоспів та фермерських господарств. Але дехто вирішує економити, купуючи символи свята з рук, в людей, що незаконно їх зрубали у лісі, чим завдали значних збитків лісовому господарству держави.

Положеннями чинного природоохоронного законодавства передбачена адміністративна відповідальність за незаконне придбання й торгівлю новорічними ялинками.

Так, за незаконну порубку і пошкодження дерев, у тому числі хвойних порід на винну особу може бути накладено штраф:

  • на громадян – від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1 020 гривень);
  • на посадових осіб – від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 2 550 до 5 100 гривень).

Ті самі дії, вчинені громадянином, якого протягом року було піддано адміністративному стягненню за незаконну порубку і пошкодження дерев хвойних порід, тягнуть за собою накладення штрафу:

  • на громадян – від шістдесяти до дев’яноста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1 020 до 1 530 гривень);
  • на посадових осіб – від шестисот до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 10 200 до 15 300 гривень).

У випадку вчинення вищезазначеного правопорушення особою віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років за відсутності самостійного заробітку штраф стягується з батьків або осіб, які їх заміняють.

Варто пам’ятати, що підприємці, які здійснюють транспортування і продаж новорічних дерев, повинні мати при собі накладну з лісництва, товарно-транспортну накладну, сертифікат радіаційного обстеження дерев, дозвіл на торгівлю з мокрою печаткою, а на зрізі кожного дерева повинний бути електронний чип зі штрих-кодом лісового господарства, де його виростили.

Ви можете звернутись до продавця з вимогою надати вищезазначені документи для того, щоб переконатись, що купуєте новорічну ялинку без порушення вимог закону.

Непоодинокі випадки, коли продаж новорічних ялинок здійснюється з порушенням правил торгівлі та порядку провадження господарської діяльності.

Так, за порушення правил торгівлі на ринках передбачено покарання у вигляді попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 гривні) і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 119 гривень).

Торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої (від 17 до 119 гривень).

За провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання або без подання повідомлення про початок здійснення господарської діяльності, якщо обов’язковість подання такого повідомлення передбачена законом, або без отримання ліцензії на провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, або у період зупинення дії ліцензії, у разі якщо законодавством не передбачені умови провадження ліцензійної діяльності у період зупинення дії ліцензії, або без одержання документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди), передбачено накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 000 до 34 000 гривень) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.

Для отримання більш детальної інформації та у разі виникнення запитань, можете звертатися до Южноукраїнського бюро правової допомоги, за адресою: м. Южноукраїнськ, вул. Дружби Народів, буд. 23 (ДБ Чайка), 1 поверх, каб. 14, тел. (05136) 5-55-08.

 

 

Читайте також

Де родинам загиблих захисників і захисниць України отримати безоплатно допомогу юриста чи адвоката

Координаційний центр з надання правничої допомоги

Родичі загиблих ветеранів війни, Захисників і Захисниць України можуть потребувати допомоги у розв&r...

Постраждалі від домашнього насильства можуть отримати безоплатно послуги юриста чи адвоката: куди звертатися

Координаційний центр з надання правничої допомоги

Особи, які постраждали від домашнього насильства, мають право отримати безоплатно послуги юриста чи...

Діти з 14 років можуть самостійно звертатися по допомогу до юристів з питань позбавлення батьківських прав

Координаційний центр з надання правової допомоги

Батьки зобов’язані піклуватися про своїх дітей. Але що робити, коли вони не виконують свої обо...

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр

Сектор «Южноукраїнське бюро правової допомоги»

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-цент...

Оголошено конкурсний відбір медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Сектор «Южноукраїнське бюро правової допомоги»

Оголошено конкурсний відбір медіаторів, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної пра...

Потерпілі від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості в умовах війни можуть отримати безоплатно допомогу адвоката

Южноукраїнське бюро правової допомоги

Наголошуємо, що сексуальним насильством під час війни є не лише зґвалтування. Сексуальним насильс...

Консультаційний центр Південного регіону координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими у м.Миколаїв (Миколаїв, Одеса, Херсон)

Южноукраїнське бюро правової допомоги

Координатором Консультаційного центру є Ганна Замазєєва. На сьогодні головна мета роботи Центру &...