Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Відповідальність має бути відповідальною…
AA

Відповідальність має бути відповідальною…

В Южноукраїнській міської територіальної громади останнім часом в зверненнях батьків порушується  питання, чи можна забирати під час повітряної тривоги дітей із закладу загальної середньої освіти.

Відповідаючи на дане питання слід відзначити, що  Міністерство освіти і науки України  рекомендує  не відпускати дітей з укриття під час тривоги. «Відповідальність за дітей під час того, коли вони перебувають у школі, лежить на керівництві школи, тому фактично не можна відпускати дітей під час повітряної тривоги», — заявив заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків перед початком 2023/2024 навчального року в інтерв’ю «Громадському радіо». Повторно він наголосив на цій рекомендації Міністерства освіти і науки України у відеосюжеті Dovidka.info, зазначивши, що остаточне рішення щодо алгоритмів дій ухвалює керівник закладу освіти, а батьки, які прийшли за дитиною під час тривоги, можуть перебувати разом із нею в укритті до відбою (у разі наявних вільних місць).  Відповідно до статті 26 Закону України «Про освіту» на керівника закладу покладено відповідальність за життя й безпеку всіх учасників освітнього процесу.  Як наголосив заступник міністра Андрій Сташків, що у разі нещасного випадку на території школи, перший, з кого будуть питати, — це директор. 

Крім того в листі освітнього омбудсмена України «Запитання та відповіді про укриття в закладах освіти» від 14.07.2022 року (за узгодженням з ДСНС) на запитання: «Чи має право педагог відпустити дитину додому, на прохання батьків, під час повітряної тривоги», була надана відповідь, що відповідно до пунктів 15-16 Порядку заповнення та перебування в спорудах фонду захисних споруд цивільного захисту, вихід із  захисної споруди здійснюється тільки якщо надійшла інформація про відсутність небезпеки, а також у випадках вимушеної евакуації. Тому під час повітряної тривоги, щоб не наражати дитину на небезпеку, педагог не має права відпустити її додому навіть на прохання батьків.

У листі Міністерства освіти і науки України від 20.06.2023 №1/8820-23 «Про організацію безпечного освітнього простору в закладах дошкільної освіти та обладнання укриттів» було акцентовано увагу, «що відповідно до вимог безпеки освітнього середовища, укриття закладу дошкільної освіти розраховано лише на учасників освітнього процесу. В разі безпеки мешканці прилеглих будівель мають користуватися іншими укриттями. Батьки не можуть забрати дитину з укриття під час повітряної тривоги, а педагог, відповідно, не може відпустити дитину з укриття навіть на прохання батьків… До завершення повітряної тривоги дитина та педагог мають залишатися в укритті».

Відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від 16.08.2023 року №1/12186-23 «Про організацію 2023/2024 навчального року в закладах загальної середньої освіти», «при організації освітнього процесу в очній формі або змішаному режимі слід забезпечити безумовне переривання освітнього процесу, що здійснюється в будівлі, приміщенні закладу освіти, у разі включення сигналу «Повітряна тривога»… Учасники освітнього процесу повинні організовано прослідувати до споруд цивільного захисту і перебувати в них до скасування тривоги».

У листопаді 2023 року у листі Міністерства освіти і науки України до керівників управління та закладів освіти від 03.11.2023 р. №1/17310-23 «Щодо окремих питань організації освітнього процесу в умовах воєнного стану» нагадало, що в разі повітряної тривоги учасники освітнього процесу повинні перебувати у спорудах цивільного захисту (найпростіших укриттях)  до відбою, та навіть онлайнові уроки мають перериватися.

Відповідно до Закону про освіту, педагогічний працівник має дотримуватися установчих документів і правил внутрішнього розпорядку закладу освіти, виконувати свої посадові обов’язки. В разі порушення педагогічним працівником правил і заходів безпеки, затверджених закладом освіти, він може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності за порушення правил внутрішнього розпорядку закладу освіти. Наприклад, якщо вчитель, порушивши правила безпеки, відпускає з укриття дитину до завершення повітряної тривоги, і дитина в цей час потрапляє в епіцентр вибуху, що призводить до тяжких наслідків у вигляді смерті або тілесних ушкоджень. У такому разі є підстави притягнути педагогічного працівника до відповідальності за ст. 137 Кримінального кодексу за неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей.

Так, у всіх закладах освіти, які забезпечують дітям освітній процес у режимі очного (змішаного) навчання, мають діяти затверджені правила безпеки та алгоритми дій у разі оголошення повітряної тривоги за правилами, встановленими Кодексом цивільного захисту України, іншими актами законодавства та відповідними рекомендаціями ДСНС, яких мають дотримуватися педагогічні працівники.

Відповідно до Наказу МВС № 579 від 09.07.2018 р., вихід із захисної споруди (укриття) можливий у разі надходження інформації про відсутність небезпеки.

Повне інтерв’ю заступника міністра освіти і науки України Андрія Сташківа для Dovidka.info можна подивитися на YouTube-каналі SPRAVDI.

Читайте також

До уваги батьків і учнів! Розклад руху шкільного спеціалізованого автобуса «Южноукраїнськ – МПЗ – Южноукраїнськ» із 16.04.2024 року

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

  РОЗКЛАД  руху автобусів (І рейс)  Южноукраїнськ  (вул. Свободи, 46) ...

Вітаємо з перемогою!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

30 березня у місті Черкаси відбувся відкритий Чемпіонат Фітнес-турніру «СУЗІР’Я  FI...

До уваги батьків і учнів!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

В розкладі руху шкільного спеціалізованого автобуса «Южноукраїнськ – МПЗ –...

Шановні батьки!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

З 01.04.2024 року на маршрут Южноукраїнськ-МПЗ-МПЗ-Южноукраїнськ виходе «Шкільний автобус&raqu...

Увага! Вакансія

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

Управління освіти Южноукраїнської міської ради ім. Б. Грінченка інформує про наявну вакансію техн...

НМТ-2024: старт реєстрації

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

З 14 березня до 11 квітня усі, хто планує вступати до закладів вищої освіти на бакалаврські про...

Шкільні ліги. ІІІ-й етап. Баскетбол

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

14.03.2024 року команда хлопців Южноукраїнського ліцею №2 представляла нашу громаду у ІІІ етапі всеу...