Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Видача документів у сфері державної реєстрації актів цивільного стану компетентними органами іноземних держав
AA

Видача документів у сфері державної реєстрації актів цивільного стану компетентними органами іноземних держав

Одним із напрямків діяльності відділів державної реєстрації актів цивільного стану є надання громадянам правової допомоги у витребуванні документів соціально-правового характеру (документи про народження, шлюб, розірвання шлюбу, зміну імені, смерть) з компетентних органів іноземних держав.

Така допомога надається відділами ДРАЦС на підставі двосторонніх та багатосторонніх договорів, укладених Україною з іншими державами.

Порядок надання правової допомоги щодо витребування документів про державну реєстрацію актів цивільного стану, зокрема, між державами-членами СНД, врегульовано Конвенцією про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах, підписаної 22 січня 1993 року в Мінську, державою-учасницею якої є Україна.

Конвенція застосовується у відносинах України з Азербайджанською Республікою, Республікою Узбекистан, Республікою Казахстан, Республікою Таджикистан, Республікою Вірменія, Киргизькою Республікою, Республікою Молдова, Грузією та Туркменістаном.

З прийняттям Верховної Радою України  01.12.2022 року Закону України «Про зупинення дії та  вихід з Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах», термін її дії з цими країнами закінчується 29.12.2023 року. У відносинах з російською федерацією та республікою білорусь, дію Конвенції зупинено з 27.12.2022 року.

Для спрощення процедури надання правової допомоги у цивільних та сімейних справах у відносинах з Китайською Народною Республікою, Республікою Польща, Литовською Республікою, Республікою Молдова, Естонською Республікою, Латвійською Республікою, Монголією, Соціалістичною Республікою В’єтнам, Республікою Македонія, Турецькою Республікою, Чеською Республікою, Угорською Республікою, Румунією, Грецькою Республікою, Республікою Куба, Корейською Народно-Демократичною Республікою, Ісламською Республікою Іран, Республікою Болгарія, Республікою Кіпр, Сирійською Арабською Республікою Україна застосовує двосторонні договори.

За відсутності договірно-правової бази України з відповідними країнами витребування документів з-за кордону здійснюється через Департамент консульської служби Міністерства закордонних справ України або через представництва Міністерства закордонних справ України, якщо інший порядок витребування документів не передбачений міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Куди звернутись

Для отримання правової допомоги щодо витребування документів про державну реєстрацію актів цивільного стану необхідно звернутись до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання для складання анкети про витребування документів з-за кордону.

Що потрібно пред’явити

Паспорт громадянина України або паспортний документ іноземця та, у встановлених випадках, документи, що підтверджують право особи на отримання відповідних документів про державну реєстрацію актів цивільного стану з-за кордону (документи про підтвердження родинних стосунків або довіреність, посвідчена відповідно до Закону України «Про нотаріат», або документ, що посвідчує повноваження представника, відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).

Дії відділу.

До анкети про витребування документів з-за кордону відділ державної реєстрації актів цивільного стану готує на адресу компетентного органу іноземної держави із дотриманням вимог щодо мови його складання та реквізитів, які передбачені відповідним міжнародним договором або Конвенцією, офіційне прохання про надання правової допомоги, яке надсилається до компетентного органу іноземної держави за посередництвом міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції.

Де отримати документи.

Запитуваний орган іноземної держави пересилає відповідні документи запитуючому відділу державної реєстрації актів цивільного стану України, тому заявник отримує документи у відділі державної реєстрації актів цивільного стану, до якого звертався з вказаного питання.

Органи реєстрації актів цивільного стану та територіальні органи юстиції Міністерства юстиції України позбавлені можливості здійснювати свої функції на тимчасово окупованій території України.

У зв’язку з цим,  особи, які проживають на такій території, для витребування документів про державну реєстрацію актів цивільного стану можуть, заповнивши анкету, звернутися до Міністерства юстиції України поштою на адресу: 01001, м. Київ, вул. Городецького 13, або на електронну адресу: themis@minjust.gov.ua, або до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану Міністерства юстиції України.

Якщо документ запитується з Китаю, Греції, Кіпру, Македонії чи Туреччини, до анкети слід додавати її переклад на офіційну мову відповідної держави або на англійську мову.

Отримати запитуваний документ заявник може особисто у визначеному ним в анкеті відділі державної реєстрації актів цивільного стану, обраному з переліку, розміщеного у підрубриці «Відділи державної реєстрації актів цивільного стану» рубрики «Для фізичних осіб» веб-сайту Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України (http://ddr.minjust.gov.ua/).

Оскільки надіслання поштової кореспонденції на тимчасово окуповану територію унеможливлено, отримати інформацію про надходження до Міністерства юстиції України від іноземних органів юстиції документів щодо актів цивільного стану громадяни, які проживають на тимчасово окупованій території, можуть за телефоном +38 (044) 233-64-75 або скориставшись інформацією, розміщеною у підрубриці «Щодо документів, що очікуються від компетентних органів іноземних держав громадянами, які проживають на тимчасово окупованій території України» рубрики «До уваги громадян!» веб-сайту Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України (http://ddr.minjust.gov.ua).

Про надходження таких документів до обраного заявником відділу державної реєстрації актів цивільного стану можна дізнатися за номером телефону цього відділу, розміщеного у підрубриці «Відділи державної реєстрації актів цивільного стану» рубрики «Для фізичних осіб» веб-сайту Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України (http://ddr.minjust.gov.ua).

 

Читайте також

Особливості державної реєстрації шлюбу з іноземцями та особами без громадянства

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Статтею 26 Конституції України визначено, що іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Ук...

Особливості опрацювання заяв про державну реєстрацію шлюбу, поданих через єдиний портал державних послуг Дія

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Дії працівників відділів державної реєстрації актів цивільного стану - учасників пілотного проекту (...