Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Вакцинація БЦЖ: чому це так важливо
AA

Вакцинація БЦЖ: чому це так важливо

Щеплення проти туберкульозу є надійним щитом від важких генералізованих форм туберкульозу, таких як туберкульозний менінгіт і міліарний туберкульоз для немовлят. Ці форми туберкульозу особливо небезпечні для дітей першого року життя. І саме тому БЦЖ вводять так рано – на 3-5-й день життя дитини. Звісно, якщо з об'єктивних причин ви пропустили щеплення, можете зробити його пізніше. Головне – зробити!

Туберкульоз входить в 10 вакцинокерованих недуг і є в Національному календарі профілактичних щеплень, а значить щеплять дітей в медзакладах безоплатно. 

Охоплення щепленнями проти туберкульозу за 6 місяців 2022 року лише 29,7%. Цього критично мало для безпеки громадського здоровʼя. 

Принцип роботи вакцини

БЦЖ – це жива вакцина з настільки ослабленими мікобактеріями, що вони не здатні викликати захворювання, але здатні натренувати імунну систему на випадок зустрічі з туберкульозом. Тому так важливо щепити малечу, щоб дати відсіч важким формам ТБ, якщо маленька дитина зустрінеться зі збудником захворювання. Оскільки Україна належить до країн з широким поширенням туберкульозу, така вірогідність досить висока.

Вакцинуйте дитину в пологовому будинку або зверніться до будь-якого закладу охорони здоров'я, який надає первинну медичну допомогу, для отримання консультації з приводу вакцинації й безпосередньо проведення самого щеплення.

Догляд за місцем щеплення БЦЖ 

Батькам і дитині після щеплення слід продовжувати звичайний спосіб життя. Будь ласка, утримайтесь від:

  • Масажів руки дитині;
  • Нанесення крем або мазів на місце щеплення;
  • Накладень на місце щеплення пластирів;
  • Видалень або розчісувань скоринки.

Якщо вас щось непокоїть у здоров’ї вашої дитини — зверніться до лікаря. Повідомте його про симптоми, вкажіть дату і час щеплення.

Довідково

Туберкульоз — інфекційна хвороба, що викликається мікобактеріями туберкульозу (бактеріями комплексу Mycobacterium tuberculosis). Найбільш поширеним є туберкульоз легень, але хвороба може вражати й інші органи та системи організму, крім волосся та нігтів. 

Передається туберкульоз від людини, яка має відкриту форму ТБ (з активним бактеріовиділенням) до іншої людини повітряно-крапельним шляхом під час кашлю, розмови, чхання. Ризик інфікування залежить від тривалості та інтенсивності контакту та від кількості бактерій, які вдихає здорова людина. Вірогідність розвинення хвороби після контакту з бактеріями залежить від стану імунної системи. Якщо вона не здатна стримувати інфекцію, розвивається туберкульоз.

Читайте також

 Шановні Почесні донори!

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

14 червня відзначається Всесвітній день Донора крові. Бюджетом Южноукраїнської міської територіал...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 324 за 2023 рік

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Бюджетом Южноукраїнської міської територіальної громади з 01.01.2023 по 31.12.2023 (далі – зві...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській мі...

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні...