Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | В Южноукраїнську відбулися публічні обговорення питань реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій
AA

В Южноукраїнську відбулися публічні обговорення питань реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій

12 листопада в інформаційному центрі ЮУАЕС відбулися публічні обговорення питань реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій (КЗПБ), а також її плану екологічних та соціальних заходів. Щоб запобігти поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, публічні обговорення відбулися в онлайн форматі за допомогою платформи Google Meet.

Консультант групи управління проєктом КЗПБ енергоблоків АЕС України Людвиг Литвинський, відкриваючи захід, зауважив: «Над підвищенням рівня безпеки своїх енергоблоків Енергоатом працює постійно. Зокрема, у 2002-2005 роках було впроваджено Комплексну програму модернізації та підвищення безпеки енергоблоків АЕС України. Згодом – Концепцію підвищення безпеки діючих енергоблоків атомних електростанцій. Що стосується КЗПБ, то вона оновлюється і доповнюється. Це – «жива» програма».

На кінець третього кварталу поточного року із 1295 заходів, які треба реалізувати на українських атомних енергоблоках, виконано 988. На Южно-Українській АЕС програмою передбачено виконання 235 заходів, на сьогодні реалізовано 188.

«Нині є проблеми з фінансуванням. Нова модель Енергоринку поки не приносить Енергоатому доходів, які б дозволили виконувати програму підвищення безпеки енергоблоків у повному обсязі, тому частину заходів ми змушені перенести. Та все ж так звані постфукусімські заходи нам вдалося виконати майже у повному обсязі. Залишився один захід, строк його виконання – 2022 рік. Вважаю це хорошим показником», - зауважив заступник головного інженера ВП ЮУАЕС з модернізації і реконструкції Андрій Біндюков у перебігу обговорення питання.

Інформацію щодо реалізації КЗПБ, зокрема, перелік усіх заходів за типами енергоблоків, а також картки кожного заходу КЗПБ оприлюднено на офіційному сайті ДП НАЕК «Енергоатом».

 

Довідково

ДП «НАЕК «Енергоатом» з метою доведення безпеки атомних енергоблоків України до рівня, що відповідає міжнародно визнаним вимогам з ядерної безпеки та охорони довкілля реалізує Комплексну (зведену) програму підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій. (Постанова Кабінету Міністрів України №1270 від 07.12.2011 р.).

Виконання КЗПБ здійснюється за рахунок власних коштів НАЕК «Енергоатом», а також кредиту, наданого Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Євратомом. Для проєктів, що кредитуються ЄБРР, банк визначив спеціальні вимоги:  позичальник має прийняти та впровадити План екологічних та соціальних заходів (ПЕСЗ), а також скласти, оприлюднити та виконувати План залучення зацікавлених сторін (ПЗЗС) протягом виконання проєкту.

Згідно з Планом екологічних та соціальних заходів КЗПБ та Планом залучення зацікавлених сторін КЗПБ Енергоатом проводить публічні обговорення в містах-супутниках АЕС з метою підтримання конструктивних  відносин з громадськістю, яка зазнає або потенційно може зазнати впливу від реалізації КЗПБ. 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...