Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | В Южноукраїнську пройшло публічне обговорення питань реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків АЕС України
AA

В Южноукраїнську пройшло публічне обговорення питань реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків АЕС України

В інформаційному центрі ЮУАЕС 12 листопада відбулося публічне обговорення питань реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків АЕС України (КзПБ), а також плану її екологічних та соціальних заходів. Програма була затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2011 року. Аварія на АЕС Фукусіма змусила ще раз переглянути безпеку атомних енергоблоків у всьому світі.           

Метою програми є підвищення рівня надійності енергоблоків АЕС шляхом заміни обладнання, важливого для безпеки, на сучасне; зменшення ризиків виникнення аварій під час надзвичайних ситуацій; підвищення ефективності управління проектними та позапроектними аваріями на АЕС, а також мінімізація їх наслідків.

Фінансується проект за власні кошти державного підприємства НАЕК «Енергоатом» (орієнтований обсяг фінансування програми Енергоатомом на 2011 рік становив 26,893 млрд грн), а також за рахунок кредиту європейських інституцій (600 млн євро надали Європейський банк реконструкції та розвитку і Євратом).

 Через складну економічну ситуацію в Україні та суттєву затримку зі вступом у дію кредитних угод строк реалізації КзПБ був продовжений спочатку до 2020 року, а згодом до 2023 року. Станом на 30.09.2019 року із 1295 запланованих проектом КзПБ заходів виконано 897. На ЮУАЕС згідно з проектом необхідно реалізувати 235 заходів. На сьогодні виконано 167.

«Нині на енергоблоці №1 виконано 61 захід, залишилося виконати 8. На енергоблоці №2 із 70 заходів впроваджено 57. На третьому енергоблоці у плані – 89 заходів із підвищення рівня безпеки, виконано 49. Під час планово-попереджувального ремонту, що триває на енергоблоці, плануємо виконати ще 28 заходів. Тобто, основну частину роботи на енергоблоці №3 буде виконано у ході цьогорічного планового ремонту», - доповів заступник головного інженера ВП ЮУАЕС з модернізації і реконструкції Андрій Біндюков. І додав: «На окремому обліку - постфукусімські заходи. На енергоблоках №1 та №3 цю роботу виконано у повному обсязі, на блоці №2 залишився один захід. Впровадження поставарійного моніторингу його стану  заплановано завершити наступного року».

Окрім впровадження КзПБ, на ЮУАЕС діють інші проекти, спрямовані на підвищення рівня надійності енергоблоків. Зокрема, чимало коштів виділяється на продовження ресурсу, а також на підвищення ефективності роботи енергоблоків. Тільки на заміну конденсатора турбіни  енергоблока №3 та конденсаторів турбоживильних насосів  під час ППР цього року витрачено  майже 600 млн гривень. Загалом же на реконструкцію та модернізацію обладнання третього енергоблока цього року планується спрямувати 1,7 млрд гривень. Це власні кошти Енергоатома.

Учасникам публічного обговорення КзПБ було надано інформацію і про виконання плану екологічних та соціальних заходів, а також плану залучення зацікавлених сторін під час реалізації проекту. Ця робота проводиться  на вимогу кредиторів. На сьогодні заходи, передбачені планом (а їх 45), виконано.

Уся  інформація із зазначених  питань розміщена на веб-сайті НАЕК «Енергоатом», тож є доступною.  На сайті енергокомпанії є також  книга запитань-відповідей, куди щороку вносяться доповнення після обговорень проекту КзПБ у містах-супутниках АЕС. «Це свого роду історія контактів з громадськістю з приводу реалізації програми підвищення рівня безпеки українських АЕС», - зауважив Роман Зібніцький, начальник відділу інформаційно-іміджевих проектів Департаменту з комунікацій НАЕК «Енергоатом».

 «Впровадження Комплексної програми підвищення рівня безпеки енергоблоків на АЕС України дало можливість на порядок зменшити ймовірність важких аварій на наших атомних станціях, - зазначив консультант групи управління проектом КЗПБ енергоблоків АЕС України Людвіг Литвинський. – Це дуже суттєвий показник, ми значно підвищили рівень безпеки, який стосується екології, населення, персоналу, що працює на АЕС. Це досягнення не тільки для України, а й у світовому масштабі дуже важливе. Україна виконала проект приблизно на 70%. Хочу додати, що не всі країни, які експлуатують АЕС, досягли такого результату. У цей показник входять найбільш принципові для безпеки заходи. Менш важливі ми будемо реалізовувати поступово. Це можна робити і після прийняття рішення про продовження експлуатації».

Публічні обговорення питань реалізації КзПБ пройдуть у всіх містах-супутниках атомних електростанцій України.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...

На ПАЕС привітали нацгвардійців

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

26 березня на Південноукраїнській АЕС пройшли урочисті заходи з нагоди Дня Національної гвардії Укра...