Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | В Южноукраїнській міській територіальній громаді заборонено російську мову в закладах освіти
AA

В Южноукраїнській міській територіальній громаді заборонено російську мову в закладах освіти

Виконавчим комітетом Южноукраїнської міської ради 8 липня прийнято відповідне рішення «Про припинення використання російської мови в закладах освіти та установах освіти Южноукраїнської міської територіальної громади».

«Заборонити використання російської мови в закладах освіти я пропонував ще в минулому році, проте були перепони з боку меншинств та звинувачення в обмеженні прав. Але сьогодні, коли 24 лютого 2022 року російська федерація ганебно напала на Україну з’явилась повна підтримка навчання учнів нашого міста мовою народу, який тут проживає споконвіків», — сказав Сергій Горностай.

Дійсно, війна змінила навіть тих, хто симпатизував російській федерації або є коріним росіянином. Війна заставила дивитися іншими очами на щоденні речі, на наші народні звичаї та цінності, багато хто задумався і про використання мови у спілкуванні між близькими, колегами, знайомими хоча раніше цього не помічав.

В Южноукраїнську завжди дотримувались правил вільного вибору мови навчання для дітей, маючи хоч і не повністю наповнені класи, які навчалися російською мовою на базі Южноукраїнської школи №4.

Для цього було багато підстав: і навчальні плани, які це передбачали, і підручники, якими були забезпечені учні і пізнавальна та художня література якої було вдосталь, але життя змінило нас і наші погляди.

Російська мова сьогодні це мова агресора, мова якою розмовляють ті, хто нищить наші міста і села, хто руйнує нашу інфраструктуру, руйнує навчальні заклади, вбиває наших синів і дочок, малолітніх дітей, мирних мешканців міст і сіл, палить наші поля знищуючи наші  врожаї, робить багато такого про що страшно сказати.

Починаючи з 1 вересня цього року  в закладах і установах освіти Южноукраїнської міської територіальної громади припиняється функціонування класів з російською мовою навчання, вивчення російської мови як предмету, спілкування російською мовою в закладах і установах освіти під час освітнього та виховного процесів, при веденні документообігу.

Крім цього буде проведено інвентаризацію шкільних бібліотек, вилучення літератури рекомендованої Міністерством освіти із освітнього процесу.

Українська мова в нашій державі стане престижною лише тоді, коли ми не будемо її соромитися, коли вона стане візитною карткою нашої держави.

Адже територію можна відвоювати, а коли вмирає мова, то вмирає і нація. Недаремно кажуть, що мова — ключ до Вічності, пароль до дверей Всесвіту.

Сьогодні говорити українською мовою — це бути бійцем за націю, за Україну, підтримувати і вірити у збройні сили України. Мова – це зброя, це символ Батьківщини.

Читайте також

До уваги батьків і учнів! Розклад руху шкільного спеціалізованого автобуса «Южноукраїнськ – МПЗ – Южноукраїнськ» із 16.04.2024 року

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

  РОЗКЛАД  руху автобусів (І рейс)  Южноукраїнськ  (вул. Свободи, 46) ...

Вітаємо з перемогою!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

30 березня у місті Черкаси відбувся відкритий Чемпіонат Фітнес-турніру «СУЗІР’Я  FI...

До уваги батьків і учнів!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

В розкладі руху шкільного спеціалізованого автобуса «Южноукраїнськ – МПЗ –...

Шановні батьки!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

З 01.04.2024 року на маршрут Южноукраїнськ-МПЗ-МПЗ-Южноукраїнськ виходе «Шкільний автобус&raqu...

Увага! Вакансія

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

Управління освіти Южноукраїнської міської ради ім. Б. Грінченка інформує про наявну вакансію техн...

НМТ-2024: старт реєстрації

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

З 14 березня до 11 квітня усі, хто планує вступати до закладів вищої освіти на бакалаврські про...

Шкільні ліги. ІІІ-й етап. Баскетбол

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

14.03.2024 року команда хлопців Южноукраїнського ліцею №2 представляла нашу громаду у ІІІ етапі всеу...