Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Увага – дифтерія!
AA

Увага – дифтерія!

Дифтерія – це захворювання, на яке можна захворіти у будь-якому віці і стовідсотково захворюють ті люди, які не щеплені, неправильно щеплені або не ревакциновані.

Існують токсигенні штами дифтерії, які виділяють дуже сильний токсин, що сприяє блокуванню синтезу білків у клітинах організму. Насамперед має місце ризик ураження таких життєвоважливих органів як серце, нирки, нервова система. Розростаються великі плівки на мигдалинах і це може призвести до асфіксії.

Зазвичай інфекція передається від хворої людини – носія коринебактерій (збудника дифтерії), або ж через контакт із предметами побуту цієї конкретної хворої людини.

Дифтерія належить до тих захворювань, які є більш небезпечні, вакцинокеровані і можуть призводити до великої кількості смертельних наслідків.

В Україні була епідемія дифтерії у період з 1991-го по 1998 роки. Тоді захворіло близько 20 тисяч осіб, з яких майже 700 померло. В період з 2011-го по 2018 щороку фіксувалося від 2 до 8 випадків дифтерії.

Щеплені особи навіть у випадку, якщо вони інфікувалися і захворіли дифтерією, мають суттєво легший перебіг без смертельних і без критичних для життя ускладнень.

Ревакцинація є обов'язковою для людей всіх вікових категорій і відбувається кожні десять років. Це комбінована вакцина проти дифтерії, кашлюка та правця. Для дорослих людей це вже простіша вакцина (проти правця і дифтерії).

Вакцинація проти дифтерії входить до національного календаря щеплень та є БЕЗКОШТОВНОЮ. Дану процедуру можна зробити за будь-яких умов, у будь-якому віці.  Для цього потрібно обрати свого сімейного лікаря, бо тільки на таких умовах в центрах первинної медико-санітарної допомоги можна зробити щеплення.

Станом на 25 жовтня зареєстровано такі випадки захворювань на дифтерію: в Києві дев’ятирічний хлопчик, який не був вакцинований; в Тернополі захворіли четверо іноземних студентів; також 15 випадків захворювання зареєстровано в Ужгороді. Загалом по Україні мають щеплення всього 60% дорослого населення.

Варто знати, що у 50% випадків захворювань на дифтерію має місце летальний результат.

Тому не будьте байдужими до свого здоров’я та пройдіть процедуру вакцинації. Кабінет щеплень знаходиться за адресою вул. Паркова 3В, НКП «Центр первинної медико-санітарної допомоги м. Южноукраїнськ», приміщення № 211. Графік роботи: з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 16:00.

 

Лікар загальної практики – сімейний лікар

Безпалько-Горкавчук К.П.

Читайте також

Як захиститися від холери

НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

Холера − це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води...

Що таке сказ?

НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

Сказ - це гостра інфекційна хвороба з тяжким ураженням центральної нервової системи, що спричиняєтьс...

Профілактика отруєнь рослинами

НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

Гострі отруєння рослинами трапляються зазвичай у теплу пору року серед мешканців які вживають незнай...