Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Укладення трудового договору з головою правління ОСББ
AA

Укладення трудового договору з головою правління ОСББ

Управління багатоквартирним будинком ― доволі нелегке завдання. Органами управління об’єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об’єднання. Саме загальні збори співвласників ОСББ повинні визначити умови, на яких виконуватимуть свої повноваження голова правління й інші члени правління, та умови їхньої оплати. Якщо голова правління ОСББ виконуватиме свої повноваження на платній основі з виплатою матеріального забезпечення, із ним можуть укласти трудовий договір (контракт). При цьому для голови правління ОСББ це може бути як основна робота, так і робота  за сумісництвом.

Підставою для укладення трудового договору є протокол загальних зборів, у якому визначені умови оплати для голови правління ОСББ, і протокол засідання правління ОСББ, на якому його обрано головою.

Ці два протоколи й будуть підставою для видання наказу про прийняття на роботу голови правління ОСББ. Отже, голова правління ОСББ має сам видати наказ про те, що він приступає до виконання своїх обов’язків із зазначенням конкретної дати. Адже згідно із        п.16 Типового статуту, саме голова правління є особою, уповноваженою приймати на роботу в об’єднання працівників.

Але слід врахувати те, що частиною процедури укладання трудового договору є Повідомлення про прийняття працівників на роботу, що надається до органу ДФС. Такої думки дотримується Держпраці, про що вона повідомила в листі від 03.08.2015 №1364/24/21/01/  2298-15.

Згідно із ч.3 ст.24 КЗпП, працівника не можуть допустити до роботи без:

- укладання трудового договору, оформленого наказом (розпорядженням) власника чи вповноваженого органу;

- повідомлення органу ДФС за місцем реєстрації платника єдиного внеску про прийняття працівника на роботу.

При цьому, на думку Мінсоцполітики, дата видання наказу про прийняття на роботу й дата початку роботи не можуть збігатися (див. лист Мінсоцполітики від 04.08.2015                       № 432/13/155-15).

Після того, як було видано наказ, повідомлено в органи ДФС і голова правління ОСББ приступив до виконання обов’язків, необхідно, протягом тижневого терміну, внести запис до його трудової книжки. Як саме це зробити роз’яснено п.4 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом  Мін’юсту, Мінпраці, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 р. № 58 (далі — Інструкція № 58), а саме: усі записи до трудової книжки про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу чи звільнення вносять власник або вповноважений ним орган після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого строку, і вони повинні точно відповідати тексту наказу (розпорядження).

Це означає, що наказ про прийняття на  роботу голови правління ОСББ видається обов’язково. По суті, цей наказ разом із повідомленням про прийняття працівника на роботу відповідно до ч.3 ст.24 КЗпП і є укладенням трудового договору.

Отже, рішення, прийняте на засіданні правління ОСББ про обрання голови правління, оформлене протоколом засідання, не може замінити наказу про прийняття на роботу. Адже саме останній указують як підставу в графі 4 р. «Відомості про роботу» трудової книжки.

Під час внесення запису до трудової книжки цілком логічно виникає питання щодо найменування посади. У даному  випадку слід керуватися Класифікатором професій               ДК 003:2010, затвердженим наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010  №327 (далі ― ДК 003:2010).

Розділ 1 «Законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (управителі)» ДК 003:2010 містить код професії 1210.1, під яким значиться «голова правління». У штатному розписі найменування посад мають відповідати цьому Класифікатору (лист Мінсоцполітики від 25.04.2013 № 336/13/155-13). Про те, що в графі 3 р. «Відомості про роботу» трудової книжки вказують саме найменування професії (посади) відповідно до ДК 003:2010,  а  також присвоєний розряд (категорію), ідеться й у абз.3 п.2.14 Інструкції № 58.

Отже, підсумовуючи викладене вище, незважаючи на те, що є протокол засідання правління ОСББ про обрання голови, необхідно видати наказ про його призначення на посаду, який і буде підставою для внесення запису до трудової книжки. Запис до трудової книжки може внести сам голова правління ОСББ або інша вповноважена особа, до обов’язків якої входить ведення трудових книжок.

Нижче пропонуємо ознайомитися з процедурою укладення трудового договору з головою правління ОСББ у схематичному варіанті.

Читайте також

До уваги голів ОСББ!

Управління житлово-комунального господарства Южноукраїнської міської ради

З метою своєчасного та в повному обсязі призначення та надання житлових субсидій громадянам, управлі...

Оголошення

Управління освіти Южноукраїнської міської ради

Дошкільний навчальний заклад №3 «Веселка» запрошує на роботу медичну сестру / сестру...

Шановні голови ОСББ!

Управління житлово-комунального господарства Южноукраїнської міської ради

Відповідно до ст.12 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», надання житлово-ком...

До уваги голів ОСББ!

Управління житлово-комунального господарства Южноукраїнської міської ради

В зв’язку з необхідністю інформування управління житлово-комунального господарства Миколаївськ...

О Г О Л О Ш Е Н Н Я

Управління житлово-комунального господарства Южноукраїнської міської ради

  В зв’язку із запровадженням воєнного стану в Україні, виконавчий комітет Южноукра...