Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Укладання та виконання колективних договорів - це ефективний соціальний захист працівників
AA

Укладання та виконання колективних договорів - це ефективний соціальний захист працівників

Колективний договір є основний документ, що об’єднує в собі права, обов’язки, соціальні гарантії роботодавця і найманих працівників.

Колективні договори повинні укладатися на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності і господарювання, які використовують найману працю і мають право юридичної особи.

У колективних договорах встановлюються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин. Зокрема, ці зобов'язання стосуються змін в організації виробництва і праці; забезпечення продуктивної зайнятості; нормування і оплати праці; встановлення гарантій, компенсацій, пільг; режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку; умов і охорони праці. Рекомендується включати положення щодо надання додаткових пільг та гарантій працівникам підприємств за рахунок власних коштів, які працюють або працювали до виходу на пенсію на даному підприємстві.

Положення колективного договору поширюються на всіх працівників підприємства, незалежно від того, чи є вони членами профспілки. Але одночасно вони є обов'язковими як для всіх працюючих, так і для власника чи уповноваженого ним органу.

Підписаний сторонами колективний договір підлягає повідомній реєстрації відповідно до Положення про порядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 115 від 13.02.2013. Повідомна реєстрація колективних договорів проводиться з метою забезпечення можливості для врахування їх умов під час розгляду трудових спорів, що можуть виникнути за результатами застосування норм колективних договорів уповноваженими на те органами, і засвідчує автентичність примірників і копії, поданих на реєстрацію.

Відповідно до ст.17, ст.18 «Про колективні договори і угоди» за ухилення від участі у переговорах щодо укладання колективного договору, навмисне порушення строків переговорів законодавством передбачено адміністративну та дисциплінарну відповідальність сторін.

Управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради рекомендує підприємствам, на яких укладено довгострокові колективні договори, внести зміни та доповнення до них у зв’язку зі змінами, які стались в законодавстві України. Підприємствам, на яких не укладались колективні договори пропонується розпочати двосторонні переговори щодо їх укладання.

За довідками звертатись до управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради, бульвар Цвіточний 4, кабінет №25, т. 5-55-27.

 

 

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

20 березня 2024 року командою Мінветеранів спільно з Товариством Червоного Хреста України запрова...

Засідання круглого столу по підведенню підсумків проведення заходів до Всесвітнього Дня охорони праці

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Відповідно до рекомендацій М...

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...