Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | У Южноукраїнську завершилась серія громадських слухань з питань обґрунтування безпеки продовження строку експлуатації енергоблока №3 ВП ЮУАЕС
AA

У Южноукраїнську завершилась серія громадських слухань з питань обґрунтування безпеки продовження строку експлуатації енергоблока №3 ВП ЮУАЕС

Завершились громадські слухання з обґрунтування безпеки продовження строку експлуатації енергоблока №3. У останній день жовтня фахівці енергокомплексу спілкувались з мешканцями десятого населеного пункту, яким стало місто Южноукраїнськ.

Слухання у Южноукраїнську стали найбільш масовими. У великій залі Палацу культури «Енергетик» зібралося 577 осіб. З них 93 представляли громадські організації. Переважна більшість людей йшли на захід із чітко сформованою думкою – життєдіяльність блока треба продовжувати. «Я вважаю, що строк роботи блока треба подовжувати, тому що ми в нього багато вклали знань, умінь, часу, фінансів. Його безпеку піднято на достатньо високий рівень, навіть вищий чим того вимагають нині діючі нормативні документи», - зазначив учасник заходу Дмитро Фомін. «Електроенергія – це все, без неї нічого не буде. Я пам’ятаю часи, коли розвалювався Радянський Союз, коли їдеш по селах, а вони в цілковитій темряві. Це страшно. А зараз подивіться! В сусідньому Вознесенську, коли їдеш увечері – все сяє, у нас також – усі вулиці освітлені. Невже це погано?», - розмірковував інший учасник громадських слухань Володимир Пономарьов.

На громадських слуханнях в Южноукраїнську були присутні директор Департаменту ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу Міністерства  енергетики та захисту довкілля України Олег Коріков, а також представники Державної інспекції ядерного регулювання. Делегацію ЮУАЕС очолював генеральний директор підприємства Володимир Лісніченко. Перш ніж вислухати думки учасників заходу та відповідати на запитання, фахівці Южно-Української АЕС надали розширену інформацію щодо світових тенденцій в ядерному виробництві, української енергетичної стратегії. Заступник головного інженера ЮУАЕС з продовження терміну експлуатації, технології та інжинірингу докладно розповів про обсяг робіт, який було виконано на шляху підготовки енергоблока до роботи у надпроєктний термін, акцентував увагу присутніх на заходах безпеки, радіаційному та екологічному контролі. Ігор Кравченко звернувся до земляків зі словами: «Ми також живемо у нашому місті. Ми вже понад 30 років працюємо на цьому об’єкті. Зрозуміло, що для вас – наших батьків, дітей, онуків, ми не хочемо жодних трагедій, виселень, змін, якими зазвичай нас лякають опоненти. До питань безпеки ми ставимося дуже серйозно і все, що я виклав раніше, лише підтверджує це».

Громаду Южноукраїнська на громадських слуханнях представляв міський голова Віктор Пароконний. Мер міста взяв до уваги пропозиції сусідніх населених пунктів, де вже відбулися громадські слухання. Він підтримав ідею зменшення ціни на електроенергію для мешканців 30 км зони та вимоги щодо повернення боргів з виплат соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає у зоні спостереження. Крім того, ініціював внесення до протоколу ще декількох пропозицій. Вони стосувались компенсації тарифу на теплову енергію, розроблення державної програми виходу міста з монозалежності, придбання підйомника для виконання аварійно-відновлювальних робіт на великій висоті. Очільник міста також наголосив, що в Южноукраїнську чекають на соціальний пакет від нових потужностей АЕС і ГАЕС та сприяння генерального директора ЮУАЕС, як депутата обласної ради,  у поверненні коштів, які держава заборгувала населеним пунктам, розташованим у радіусі 30 км від АЕС.

Увійдуть до підсумкового протоколу і виступи опонентів атомної енергетики. Представники громадської екологічної організації «Зелений світ» знову заявили про свою позицію. На  думку активістів, продовження життєдіяльністі третього енергоблока - то хибний шлях, а слухання не мають юридичної сили. Однак, їх аргументи не переконали присутніх, а викликали ще більше запитань. «Ви так яскраво розповідаєте, що все погано, однак не пропонуєте жодної альтернативи. Чим ви пропонуєте замінити атомні станції?», - запитав Олександр Бистровський. «Ви підняли питання, що всі річкові балки, які забезпечують приплив води у Південний Буг, перекриті. Чому ви з цим не боретесь?», - апелював Андрій Дікусар.

Не погоджується з позицією «зелених» і депутат обласної ради Григорій Марін. Він досить добре пам’ятає часи, коли електроенергію подавали за графіком. Григорій Афанасійович каже, що йому, як мешканцю Первомайська, не складно зрозуміти внесок Южно-Української АЕС в добробут людей та розвиток навколишньої території, тому сподівається на подальшу співпрацю з підприємством у питанні розчищення річки Південний Буг.

Пропозицію колеги по обласній раді готовий обговорювати генеральний директор Южно-Української АЕС Володимир Лісніченко. За його словами, вона співпадає з планами підприємства. Керівник АЕС зазначив, жодна з пропозицій, наданих під час усіх десяти громадських слухань, не залишиться поза увагою. Звертаючись до громади він наголосив: «Хочу подякувати усім учасникам громадських слухань за їх активну громадську позицію, яка проявилася під час обговорень. Вдячності заслуговують і наші опоненти. Мене вразив їх патріотизм та небайдужість. Велике усім спасибі! Ми вчасно оформимо усі необхідні дозвільні документи у відповідності до законів та правил, щоб продовжити строк експлуатації енергоблока №3 Южно-Української АЕС. Ми будемо експлуатувати його безпечно та надійно. Ми вас не підведемо!»

 

Читайте також

Інформаційне повідомлення про проведення громадських слухань щодо планованої діяльності «Нове будівництво. Технологічний комплекс з виробництва тепловиділяючих збірок»

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради повідомляє про проведення громадських слухань щодо п...

У зоні спостереження ЮУАЕС пройдуть громадські слухання з питань обґрунтування безпеки продовження строку експлуатації енергоблока №3

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

Органи місцевого самоврядування зони спостереження Южно-Української АЕС, керуючись Законодавств...