Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | У навчально-тренувальних заняттях персоналу на ЮУАЕС уперше використано модуль важких аварій
AA

У навчально-тренувальних заняттях персоналу на ЮУАЕС уперше використано модуль важких аварій

На Южно-Українській атомній станції до циклу навчань персоналу в рамках підтримки кваліфікації вперше включено навчально-тренувальні заняття з застосуванням модуля важких аварій. Вони проходять на повномасштабному тренажері блока №1 (ПМТ-1), де навчаються оператори блочного щита управління першої черги (енергоблоки №1,2) АЕС. Разом з оперативним персоналом навчання проходять члени групи інженерної підтримки (ГІП) - провідні фахівці основних цехів, які володіють глибокими знаннями і чітким розумінням процесів, що можуть виникати в разі важких аварій. Згідно з Аварійним планом ВП ЮУАЕС, у завдання ГІП входить надання рекомендацій з вибору стратегії їх ліквідації.

Перші спільні з ГІП тренування пройшли оперативні зміни А і В. «Ми отримали добрі результати: беручи участь у ліквідації складної навчальної аварії з пошкодженням палива, зміна змогла відпрацювати всі необхідні процедури та не допустити пошкодження корпусу реактора. Процедури виконувалися під керівництвом групи інженерної підтримки. Перебіг важкої аварії припинено. Блок переведено в стабільний стан, - повідомляє про результати першого тренування з застосуванням модуля важких аварій начальник відділу підготовки оперативного персоналу на ПМТ-1 навчально-тренувального центру (НТЦ) ВП ЮУАЕС Яків Камінський. - При цьому стало зрозуміло, що деякі організаційні моменти в частині взаємодії оперативників і ГІП потребують доопрацювання. До нас такого досвіду спільних дій у режимі реального часу на жодній з українських АЕС не було. Ми обговорили виявлені зауваження та пропозиції, спільно з групою інженерної підтримки працюємо над розробкою подальшої стратегії таких занять».

Модуль важких аварій для ПМТ-1 ВП ЮУАЕС розроблено на базі аналітичних розрахунків, стратегій і процедур КУВА* (Керівництва з управління важкими аваріями). На відміну від існуючого на ПМТ-3 (повномасштабному тренажері блока №3) демонстраційного  модуля, що дозволяє лише спостерігати за тим, як розвивається перебіг важкої аварії, він має зворотний зв'язок, дозволяючи відпрацьовувати конкретні дії оперативного персоналу в режимі реального часу.

У планах южно-українських атомників до кінця поточного року, використовуючи досвід, набутий на ПМТ-1, ввести в роботу аналогічний модуль важких аварій на ПМТ- 3.

«Нині модуль важких аварій у складі повномасштабного тренажера першого та другого блоків успішно працює. Кожна зміна, що заходить на навчання раз на два тижні, бере участь у заняттях з його застосуванням. Напрацьованим досвідом наші фахівці готуються поділитися з колегами на Міжнародній науково-практичній конференції з культури безпеки, яка пройде у квітні в Києві», - повідомляє про найближчі плани заступник начальника НТЦ з навчально-методичної роботи Дмитро Шаміс.

*Керівництва з управління важкими аваріями (КУВА) – комплект спеціальних інструкцій, покликаних мінімізувати шкоду, яку теоретично можуть спричинити важкі аварії на АЕС. Їхню розробку свого часу прискорили події на атомній станції Фукусіма, які сталися в березні 2011 року. Розроблені керівництва пройшли перевірку на можливість їх використання (верифікацію та валідацію) і після узгодження з Державною інспекцією ядерного регулювання були запроваджені на Южно-Українській атомній електростанції.

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...