Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | У місті-супутнику Южно-Української АЕС відбулося публічне обговорення питань реалізації Комплексної програми підвищення безпеки АЕС, а також її плану екологічних та соціальних заходів
AA

У місті-супутнику Южно-Української АЕС відбулося публічне обговорення питань реалізації Комплексної програми підвищення безпеки АЕС, а також її плану екологічних та соціальних заходів

У місті-супутнику ЮУАЕС Южноукраїнську 27 листопада відбулося публічне обговорення питань реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій (КзПБ), а також її плану екологічних і соціальних заходів. У обговоренні, що проходило в  інформаційному центрі Южно-Українського енергокомплексу, взяли участь  фахівці дирекцій з комунікацій ДП «НАЕК «Енергоатом», дирекції з ядерної та радіаційної безпеки і науково-технічної підтримки компанії, відокремлених підрозділів «Атомпроектінжиніринг» і «Южно-Українська АЕС», консультанта групи управління проектом КзПБ, представники громадськості та засобів масової інформації.

У процесі публічного обговорення фахівці-атомники ознайомили учасників зустрічі з концепцією та ходом виконання КзПБ, наголосивши, що  головною метою програми є неухильне подальше підвищення ядерної безпеки, забезпечення ефективної та надійної роботи енергетичної галузі, доведення безпеки атомних енергоблоків України до рівня, що відповідає міжнародно визнаним вимогам з ядерної безпеки та охорони довкілля. 

Доповідачі зазначили, що в рамках КзПБ, затвердженої Кабміном 2011 року, первинно було заплановано реалізацію 1082 заходів, згодом їх доповнили ще 213 додатковими. На сьогодні із загальної кількості реалізовано 772 заходи (з них на Южно-Українській АЕС з 235  намічених первинних і додаткових заходів завершено 143). Їх виконання сприяло підвищенню безпеки вітчизняних енергоблоків до рівня, що відповідає сучасним національним нормам, реалізації рекомендацій МАГАТЕ, виконанню існуючих зобов’язань перед міжнародними фінансовими інституціями. У рамках КзПБ  замінюється обладнання, що відпрацювало свій ресурс, на сучасне, впроваджуються коригуючі заходи для попередження аварій, аналогічних тій, що відбулася на АЕС Фукусіма. Як приклад провідний інженер управління планування та фінансування ВП «Атомпроектінжиніринг» Антон Дирін навів позитивні зміни одного з ключових критеріїв безпеки першого енергоблока Южно-Української АЕС: «У результаті реалізації заходів КзПБ показник частоти пошкодження активної зони першого южно-українського блока став нижче нормативного значення».

Крім безпосередньо питань впровадження КзПБ увагу присутніх було сфокусовано на виконанні Плану екологічних та соціальних заходів і Плану залучення зацікавлених сторін з наведенням конкретних прикладів їх виконання.      

Публічне обговорення було організоване в форматі «запитання-відповідь». Учасників зустрічі цікавило дотримання Україною положень Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті (Еспо), залучення фахівців  провідних вітчизняних спеціалізованих інститутів до вирішення технічних питань, що виникають у процесі експлуатації енергоблоків, поводження з радіоактивними відходами, перспективи міст-супутників АЕС, можливості розвитку на «атомних» майданчиках об’єктів відновлювальної енергетики тощо. Усі питання та вичерпні відповіді на них згодом доповнять Книгу запитань-відповідей до Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки, розміщену на офіційному веб-сайті ДП «НАЕК «Енергоатом».

По закінченні заходу в інформцентрі ВП ЮУАЕС своїми враженнями поділилась одна з його учасниць депутатка Южноукраїнської міської ради Надія Олійник: «Я була присутня на цьому заході. На всі питання, з якими я зверталася, мені надали відповідь… Я депутат, і мене ці питання дійсно турбують». На майбутнє Надія Олійник побажала більш широкої участі в таких заходах представників громадськості.

 

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...