Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | У місті-супутнику ЮУАЕС роздадуть калій йодид, придбаний за кошти субвенції
AA

У місті-супутнику ЮУАЕС роздадуть калій йодид, придбаний за кошти субвенції

У вересні в Южноукраїнську стартували заходи з роздачі населенню препарату йодистого калію. Його придбано за кошти субвенції з державного бюджету місцевим на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження АЕС. На ці цілі було закуплено 90 кг препарату на суму майже 500 тисяч гривень. На Южно-Українській АЕС процедуру забезпечення персоналу йодидом калію виконано ще 2015 року з заміною препарату, термін придатності якого збіг.

Йодна профілактика населення міста Южноукраїнськ виконується на підставі розпорядження міського голови з метою підтримки санітарного та епідеміологічного благополуччя городян і забезпечення їх препаратами йодиду калію на випадок виникнення аварії на енергоблоках атомної станції. Для реалізації затверджених заходів з видачі препарату затверджено перелік житлових будинків і організації, до 10 вересня буде оновлено список южноукраїнців. 90 кг препарату це - 38838 упаковок, 388380 пігулок. Таку кількість розраховано на 40,6 тисяч населення.

Зі слів начальника управління з питань надзвичайних ситуацій і взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради Івана Колесникова, процес забезпечення населення калієм йодиду розділено на дві фази. Під час першої до 15 вересня місцева влада проведе навчання посадовців, відповідальних за розподіл і забезпечення населення препаратами йодиду калію. Серед них представники комунальних підприємств, управління соціального захисту населення, охорони здоров'я та праці, СМСЧ-2, органу самоорганізації населення малоповерхової забудови «Управа», а також об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Друга фаза - безпосередня роздача препарату городянам. Передбачається, що цей процес завершиться до кінця року. Кожному южноукраїнцеві під розпис буде видано 10-добову норму калію йодиду. До упаковки препарату додається детальна інструкція, в якій описано спосіб його застосування та дози залежно від віку.

І.Колесников повідомив також, що на сьогодні місцева влада Южноукраїнська за кошти субвенції на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження АЕС, купує засоби захисту дихальних шляхів - респіратори «Росток», загальною вартістю 95 тисяч гривень, для 26 тисяч непрацюючого населення. Респіратори знаходитимуться в міському пункті зберігання засобів захисту.

- Южно-Українська АЕС своєчасну закупівлю йодиду калію за рахунок власних коштів у ПАТ «Монфарм» виконала ще 2015 року, - повідомляє начальник управління з питань аварійної готовності та реагування ВП ЮУАЕС Андрій Бочаров. – Тоді ж препарат було роздано всім підрозділам атомної станції. У наявності достатній запас препарату й для аварійного персоналу, який буде задіяний у ліквідації аварії на підприємстві, а також для тих, хто перебуватиме на ЮУАЕС у відряджені. Термін його придатності встановлено до 2018 року. Для всього персоналу підприємства було проведено позаплановий інструктаж щодо правил використання та умов зберігання препарату, а також доведено пам'ятку з проведення йодної профілактики. Щойно прийняті працівники атомної станції, а також її відвідувачі знайомляться з цією інформацією під час проходження ввідного інструктажу.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...