Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Треба знову нагадати про сказ
AA

Треба знову нагадати про сказ

Ситуація щодо захворюваності тварин на сказ в Україні, Миколаївської області, м. Южноукраїнську, прилеглих районах оцінюється як  небезпечна.  З 2017 року у нашому регіоні значно зросла популяція лисиць, яки, як і вовки, є хранителями та розповсюджувачами вірусу серед інших тварин. 

Хворі на сказ дики тварини не лякаються людей, можуть заходити в міста, села, садиби, на пляжі, дачні ділянки, тощо, де нападають на людей, собак, кішок, корів, інших домашніх тварин.  Лисиці заходять в домашні господарства, душать курей, оставив  на них слину,  мешканці цих курей беруть руками, що не виключає можливості зараження.

У Братському районі в 2014 р. було зареєстровано сказ у свійської корови, в 2016 р. - у домашньої кицьки, в 2018 р. у домашнього кота. В 2015 р. сказ встановлено у вовка в с. Агрономія Арбузинського району. В усіх  випадках постраждали люди.

В м. Южноукраїнську випадки сказу у тварин були в 2010 р. (домашня кицька на дачах с. Олексіївка) та в 2015 р. (скажена лисиця, яку було вбито на території МЕЗ).

Вірус сказу знаходиться у слині та попадає на іншу тварина, людини при покусі або ослиненні. Крім того тварини вилизують свою шкуру, також залишаючи  на ній на певний час збудника. Якщо це домашня кішка, собака, хазяїн, дитина при уході за неї може перенести вірус на мікротравми на руках.

Тварини, що знаходяться на території міста, мають риск зустрічі з хворою на сказ дикою або безпритульною твариною. У результаті таких контактів у них виникає захворювання на сказ, яке в усіх випадках закінчується гибеллю.  В скритому періоді захворювання хвора тварина не відрізняється від здорових, але вже може передати вірус сказу зі слиною. У останній фазі захворювання  тварина частіше нападає мовчки, ззаду. У такий  тварини підібраний хвіст, опущена голова, у пізні стадії захворювання - піна з роту.  Тварина не може глитати, у т.ч. воду,  питається сховатись у темних місцях.     

Слід пом`ятати, що захворювання на сказ у людей, як і у тварин, сьогодні  смертельна хвороба. Вірус при попадання до організму поражає нервові клітини у місті нанесення покусу та їде по нервам до головного мозку. Лікувальні щеплення, які призначає лікар, діють таким чином, що зупиняють вірус на його шляху до мозку. Якщо лікування призначити несвоєчасно, не у повному обсязі, або перервати - вірус доходить до своїй цілі,  поражаючи  клітини мозку. Ці ураження вже є такими, що не лікуються, ї людина у муках гине. 

Безпритульні тварини  являються загрозою для мешканців, у першу чергу - для дітей. Вони збираються зграями, сердобольні мешканці їх підкормлюють (особливо кішок), а зграя охороняє місце свого харчування. З метою попередження  можливого контакту з безпритульними, дикими тваринами необхідно: - уникати місць їх скупчення,  - не робити ризьких рухів якщо ви потрапили в оточення тварин, - не створювати умови для їх існування в місті (підкормлювання), -  не жаліти хворих тварин та не питатись допомагати їм, - на дачних ділянках створювати умови недопущення диких тварин на територію.

Необхідно  оберігати своїх собак, кішок від контакту, дотримуватись вимог санітарно-гігієнічних і ветеринарних норм та правил (у першу чергу - правил вигулу), проводити їм  щорічні щеплення проти сказу, тощо. Якщо вони контактували з хижою, підозрілою на сказ твариною,  або отримали від них пошкодження - треба звернутись до ветеринарної служби для організації 15-денного нагляду.   

При нанесенні покусів питання  необхідності лікування може вирішити тільки лікар. Крім того важливим моментом є правильна первинна обробка місця покусу, яку може провести фахівець. Ми рекомендуємо у таких випадках негайно звертатись за медичною допомогою. Якщо це неможливо, потрібно промити рану проточною водою з милом, при необхідності накласти не тугу  суху пов`язку. У подальшому консультація лікаря обов’язкова!

Слід також пам'ятати, що  тварину, яка є підозрілою на сказ або дика, необхідно здати ветеринарної службі. Якщо її  вбити, то тушу теж треба передати  ветеринарної службі для проведення досліджень. В 2017-18 році в районах на жаль мали місце випадки спалювання  таких тварин, а постраждалі повинні були отримувати повний курс лікувальних щеплень.  

 

                               

 

Читайте також

Профілактика онкологічних захворювань

Вознесенський РВ ДУ «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

  За даними Національного канцер-реєстру, в Україні понад 1 млн хворих на рак. Кожного року бли...

Що таке кір?

Вознесенський РВ ДУ «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

С 5 грудня 2023року на території Румунії оголошено національну епідемію кору через тривалий спалах ц...

Сальмонельоз – це небезпечно

Вознесенський РВ ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"

В поточному році на територіях ОТГ Вознесенського району склалась напружена ситуація щодо захворюван...

Профілактика грипу та ГРВІ

Вознесенський РВ ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"

Епідемічний сезон 2023 року в Южноукраїнській МТГ почався з росту захворюваності на ГРВІ. Тільки за...

Сказ – це небезпечно!

Вознесенський РВ ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"

Епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу в Україні залишається неблагополучною. Природні вогнища...

Профілактика сезонних кишкових захворювань

Вознесенський районний відділ ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗУ"

З липня  поточного року на території Вознесенського району, зокрема в місті Южноукраї...