Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Сьогодні Україна та світ відзначають Міжнародний день волонтера
AA

Сьогодні Україна та світ відзначають Міжнародний день волонтера

З 1985 року за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН у світі відзначається Міжнародний день волонтера.

 Вважається, що волонтер - це покликання, певний спосіб життя, коли весь свій вільний час одні люди присвячують допомоги іншим або суспільству, безкоштовно займаючись самими різними справами, які дуже важливі для людей, спільноти або держави в поточний момент.

Перші випадки добровільної допомоги, як світового руху, припадають на 1859 рік. Вважається, що волонтерський рух бере початок у 20-х роках XX століття. Після Першої світової війни, у 1920 році у Франції, під Страсбургом, був реалізований перший волонтерський проєкт за участю німецької та французької молоді, в рамках якого волонтери відновлювали зруйновані війною ферми в місцях найбільш запеклих боїв між німецькими та французькими військами. Пізніше цю естафету підхопила Індія і рух поширився світом. У 1987 році у світі налічувалося 80 мільйонів волонтерів, на початок ХХІ століття — понад 100 мільйонів.

У нашій країні початком його появи називають кінець 90-х років ХХ століття.

З 2003 року волонтерська діяльність у сфері надання соціальних послуг визнана спеціальною Постановою Кабінету міністрів України.

Волонтерство закладено в генетичному коді українців. Багата традиціями культура нашого народу завжди давала настанови щодо способу життя в українському суспільстві, звичаї ставали законами, якими люди керувались щодня. Одним з них було побратимство — духовне споріднення та взаємодопомога, що забезпечувало допомогу у скрутну годину.

Найбільш потужний сплеск українського волонтерства відбувся у 2014 році, коли путінська росія ровязала проти нас так звану гібридну війну. Люди жертвували усім: часом, грішми, часто здоров’ям і життям. Сьогодні волонтери сприяють перемозі України і збереження її державності, не чекаючи за це винагороди.

Турбота про людей і тварин, солідарність і гуманна корисливість, духовність і громадянська чеснота, взаємодовіра, жертовність, солідарність і відповідальність – це лише частина якостей притаманних волонтерам. Волонтерство – це не робота, а покликання. Це спосіб життя і мислення. Небайдужість до чужої біди, причетність і співпереживання – те, що веде волонтерів вперед.

 

Читайте також

Виїзна нарада

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

11.04.2024 відбулась виїзна нарада під головуванням заступника міського голови з питань діяльності в...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.04.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...

Роз’яснюємо щодо виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року № 185 «Про затвердже...

Відшкодування витрат на виготовлення та встановлення пам’ятника на могилі ветеранів війни, які захищали незалежність,  суверенітет і територіальну цілісність України

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради інформує. Рішенням виконавч...