AA

Система НАССР для закладів освіти та її головна ідея

Упровадження системи HACCP для всіх закладів освіти – завдання не з простих, але для того, щоб надати безпечну їжу дітям, потрібно діяти правильно й швидко. Будь-які недопрацювання в питаннях управління безпечністю продуктів харчування і готових страв здатні викликати масові отруєння. У закладах освіти дітям не доводиться вибирати, як і де харчуватися, тому керівництво закладів зобов’язано впровадити та підтримувати функціонування принципів системи HACCP. У перекладі з англійської мови НАССР означає «аналіз небезпечних факторів та критичні точки контролю». І дійсно, система НАССР, в основі якої лежить глибокий аналіз, виявлення та усунення всіх можливих факторів ризику, а також встановлення контролю на всіх важливих етапах приготування страв, зводить до мінімуму існуючу небезпеку. Принципи НАССР – це попередження виникнення, усунення чи приведення до прийнятного рівня небезпечних факторів шляхом систематизації контролю на всіх етапах забезпечення харчуванням.

Аналіз небезпек і проведення поетапного контролю на всіх етапах забезпечення харчування, починаючи від приймання продуктів на склад і до моменту подавання готової страви, є головними завданнями системи HACCP. Для ефективності системи НАССР необхідне її чітке розуміння керівництвом та власниками освітніх закладів.

Роз’яснення щодо порядку впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів, заснованого на принципах НАССР, основні принципи системи HACCP та покроковий механізм відображені в наказі Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 01.12.2020 №2489 «Про внесення змін до Методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти».

Читайте також

Система контролю за продуктами харчування НАССР в закладах освіти

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

В Україні триває реформа шкільного харчування. Одна з її складових – впровадження системи анал...

Щодо встановлення фактів невідповідності діючої речовини у ветеринарних препаратах призначених для дезінфекції  

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Відповідно до листа Держпродспоживслужби від 08.11.2021 №11.2.3-8/10053 та згідно інформації громадс...

Щодо недопущення занесення і розповсюдження вірусу АЧС на території Миколаївської області   

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Арбузинське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області  у зв&...

Повідомлення про виявлення несанкціонованої речовини – оксид етилену

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Відповідно до повідомлення виявлено несанкціоновану речовину – оксид етилену в порошковому екс...

Правила "Червоної зони"

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення кара...

Сибірка. Що потрібно знати

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Сибірка – гостре небезпечне інфекційне захворювання всіх видів сільськогосподарських, дом...