Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Сибірка. Що потрібно знати
AA

Сибірка. Що потрібно знати

Сибірка – гостре небезпечне інфекційне захворювання всіх видів сільськогосподарських, домашніх і диких тварин, а також людей, яке спричиняється мікробами Аnthracis. Хвороба перебігає у надгострій, гострій і підгострій формах, а у свиней - переважно в локальній ангінозній формі. У хутрових звірів сибірка виникає як кормова інфекція.

Основним джерелом сибірки є хвора тварина, яка виділяє збудника в зовнішнє середовище з сечею, фекаліями, молоком, кров'янистими виділеннями ще до того, як з'являються характерні клінічні ознаки. Збудник сибірки належить до числа аеробних спороутворювальних мікроорганізмів й існує у вигляді двох основних форм: вегетативній і споровій.

Вегетативна форма в організмі інфікованої тварини може утворювати "капсулу". Потрапивши в навколишнє середовище, за сприятливих умов (температура не нижче 12 °С) збудник утворює спору. У споровій формі він може перебувати в грунті необмежений час, 70 і більше років, залишаючись життєдіяльним і зберігаючи патогенність. Грунт, заражений бацилами сибірки, тривалий час залишається джерелом і фактором передачі інфекції сприйнятливим тваринам.

Підстави підозрювати сибірку:

  • Раптова загибель тварин у пасовищний період на раніше неблагополучній території або після ґрунтових робіт, сильних злив і паводків.
  • Гострота і тяжкість хвороби, її септичний характер (пропасниця), наявність карбункулів, а у свиней - ознаки ангіни.
  • Швидкість розкладання трупів, відсутність заклякання, кров'янисті витікання з природних отворів.

Шляхи передачі інфекції:

  • Аліментарний - шляхом приготування та вживання їжі з м'яса, отриманого від хворих тварин.
  • Аерогенний (повітряно-пиловий) - шляхом інгаляції спор.
  • Трансмісивний - через укуси комах (гедзі, мухи, комарі).

Профілактика сибірки:

  • У разі появи ознак захворювання тварин на сибірку потрібно негайно звернутися до лікаря ветеринарної медицини чи до територіального органу Держпродспоживслужби.
  • Категорично забороняється вживати м'ясо і молоко тварин, уражених хворобою.
  • Працівників ферм, підприємств з переробки шерсті й шкіри, м'ясокомбінатів імунізують сибірковою живою вакциною СТІ (одноразове нашкірне або підшкірне введення і ревакцинація за 1 рік). За особами, які контактували з хворими на сибірку тваринами, спостерігають протягом 2 тижнів. У випадку можливого зараження проводять екстрену профілактику антибіотиками ( не пізніше 5 діб після контакту з подозрілими об'єктами).

Враховуючи шляхи і основні чинники передачі збудника сибірської виразки, населенню необхідно пам'ятати про небезпеку подвірного забою тварин без ветеринарного огляду, придбання м'яса в місцях «стихійної торгівлі» тощо, а також про необхідність термінового звернення за медичною допомогою в разі прямого контакту з твариною з підтвердженим діагнозом сибірки та при наявності перших ознак захворювання. Особлива увага сільських жителів повинна бути приділена місцям випасання домашніх тварин, де раніше були розміщені худобомогильники.

Читайте також

Щодо повідомлення RASFF

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Арбузинським управляння Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області (далі &nda...

Основні поняття системи НАССР: 7 кроків, 12 принципів

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Арбузинським управляння Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє...

Щодо роботи Національної платформи продовольчої безпеки

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Арбузинським управляння Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє...

Вимоги до дрібнотоварного виробництва та обігу молока

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Арбузинське управляння Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє...

Що мають знати поціновувачі грибів та їх реалізатори

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Арбузинське управляння Головного управління Держпродспоживсл ужби в Миколаївській області повідом...

Харчові продукти повинні бути безпечними!

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань, харчових отруєнь та дотримання діючог...

Щодо виявлення вірусу АЧС

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Арбузинське управляння Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє...

Нові умови ввезення домашніх тварин до Польщі

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Арбузинське управляння Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє...

Повідомлення RASFF

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Арбузинським управляння Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області (далі &nda...

Щодо обмежень на ввезення в Україну вантажів з Польщі через реєстрацію африканської чуми свиней

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Арбузинське управляння Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє...