Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | ШКІДЛИВІСТЬ ПРОСТОТИ (продовження рубрики – «Що кому головне?»)
AA

ШКІДЛИВІСТЬ ПРОСТОТИ (продовження рубрики – «Що кому головне?»)

Загально відомо, що простота гірше багатьох людських вад. І це дійсно так. Якщо ми оглянемось назад, як ми ще вчора сприймали світ нашої реальності, то зробивши паузу, погодимось – спрощення умов, які формують наше життя, це помилка.

Та позбутись синдрому спрощень вдасться не відразу, адже вікова потреба – «хліба і видовищ» нікуди не ділась. І багатьом не важливо, що автори «розважальних заходів та смажених новин» сміються з нас всіх і за наш рахунок при цьому ще і щось собі заробляють, а нам все одно це подобається. 

Але коли нам подобаються сумнівні видовища, то маємо знаходити час і терпіння на потребу хоч щось зрозуміти із складнощів нашого життя, де від приємного спрощення наших реалій ми періодично отримуємо отверезіння у вигляді втрат роботи, статків та навіть здоров’я.

Приклад. Є побоювання мешканців атомного Южноукраїнська, що зменшення Урядом України долі дешевої генерації енергії АЕС і збільшення генерації помітно дорожчої теплової та джерел відновлювальної енергетики призведе не тільки до збільшення її вартості, це збільшить ціни і тарифи на товари і послуги, а ще це боляче вдарить по бюджету міста, бо АЕС і «Енергоатом»  скоріш за все будуть втрачати свою економіку. І ще –

Окрім того, що добудови 4-го енергоблоку ЮУ АЕС немає в державних програмах, наші блоки старіють швидше інших АЕС. З цього майбутнє долі десятків тисяч людей, це проблема, вирішення якої ми вже ставимо перед керівництвом країни, як невідкладну у її вирішенні.

По цьому питанню є звернення міського голови до Президента України. В доповнення  готуються відповідні проекти на рівень виконавчого комітету та на розгляд Южноукраїнської міської ради. Це не популістська риторика, це реальність з її розрахунками і аргументами в захист громади нашого міста до перших осіб та Інституцій країни. Відомо що –

Критикувати конкретних осіб не складно і одночасно непродуктивно, але цим багато хто захоплюється. Складніше, але принципово вірно називати проблему нашого життя, принаймні в місті, і пропонувати детальний план дій, як її вирішити. Бо проблем, окрім названих, є чимало.

До речі, міська рада накопичила корисні програмні рішення щодо міських питань. Але не всі з них отримують путівку в життя. Це і брак коштів в бюджеті міста, є і інші причини. Але наразі не може не радувати позиція певних депутатів міської ради, які з розумінням ставляться до нагальних проблем нашої громади і думаю, що тут у них буде порозуміння з мешканцями Южноукраїнська, які чекають їхнього вирішення саме через міську раду. 

Окрім названого. На сайті міста є матеріал по тарифам на житлово-комунальні послуги під назвою – «Тариф не повинен руйнувати бюджет сім’ї». Головне, чого не враховує наведена  методика - це кошти, які має давати реформа Децентралізації на місцях. Їх виділяється набагато менше проти наявних потреб. Причина – недостатнє зростання економіки в Україні. Думається, що це тимчасові труднощі, а зрушення проблем в ЖКГ міста, це понад рік кропіткої роботи.

І коли ми називаємо цю об’єктивну проблему, то і тут є певні пропозиції. Це залучення інвестицій і кредитів та проведення потрібних модернізацій, які потрібні нашому місту. Наразі ведуться переговори, принаймні з двома відомими банками України по залученню вигідних кредитів в комунальний сектор Южноукраїнська. Це потрібно аби у депутатів міської ради були  варіанти вирішення нагальних питань міста. Є і інші пропозиції, і до керівництва країни теж.

Але про це поговоримо в наступний раз. Будемо цікавитись нашим майбутнім, будемо знати більше і будемо знати, як і що залежить від нас самих. Наразі важливо навчитись відрізняти чиїсь вигадки в спробах штовхнути містян в чергові комусь корисні спрощення, які дуже далекі від  реальних потреб міста, а вони, це не вигадка, це життєва необхідність. Далі буде.

 

     В. Пароконний  міський голова

 

 

 

Читайте також