Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Шановні учасники екологічного заходу з прибирання історичної місцевості на скелі «Пугач» «ЧИСТО FEST0’2018»
AA

Шановні учасники екологічного заходу з прибирання історичної місцевості на скелі «Пугач» «ЧИСТО FEST0’2018»

На Ваше колективне звернення щодо стурбованості забрудненого стану історичної місцевості на скелі «Пугач», пов’язаного з близьким розташуванням полігону твердих побутових відходів міста, після ретельного відпрацювання, виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради надає наступну відповідь.

Будівництво тимчасового звалища твердих побутових відходів, яке розташоване в районі Дніпробуду, розпочалося в 1992 році. Замовником об’єкту на той час був  ВП ЮУ АЕС. 

Тимчасове звалище побутових відходів, яке працювало в режимі перевантаження та за відсутністю проектної документації, було передано місту від ВП ЮУ АЕС ДП НАЕК «Енергоатом» рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 06.09.2001 № 252 «Про прийняття до комунальної власності територіальної громади м. Южноукраїнська житлового фонду та об’єктів соціальної інфраструктури ВП ЮУ АЕС ДП НАЕК «Енергоатом».  

            Відповідно до «Санитарных правил устройства и содержания полигонов для твердых бытовых отходов», затверджених головним державним санітарним лікарем 16 травня 1983 № 2811-83 дане тимчасове звалище було незаконно побудоване  тому, що порушує основні вимоги, а саме:

розміщено на території І поясу зони санітарної охорони водних джерел;

розташоване не на рівній території, що сприяє змиву атмосферними опадами

частини відходів та забруднення ними прилеглих земельних ділянок та відкритих водоймищ;

розташоване в межах міста.

Крім зазначеного вище, на тимчасовому звалищі були відсутні такі об’єкти:

будівля виробничо-побутового призначення для працівників, а також  гаражі

або навіси для паркування автомашин та інших сміттєвозів;

освітлення;

майданчики для мийки автомашин з підводом холодної води;

контрольно-дезінфекційна установка з бетонною ванною для дезінфекції

ходової частини сміттєвозів.

Полігон ТПВ, як об’єкт - тимчасове звалище твердих побутових відходів  переданий на баланс комунального підприємства «Служба комунального господарства» передано на баланс рішенням Южноукраїнської міської ради  від 16.06.2010 № 1299   «Про передачу на баланс комунальним підприємствам «Житлово-експлуатаційне об’єднання», «Служба комунального господарства» та «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарствао» спецавтотехніки та обладнання від комунального підприємства «Південсервіс». Разом з передачею зазначеного об’єкту Южноукраїнська міська рада передала і ряд невирішальних проблем, таких як: невідповідність тимчасового звалища  «Санитарным правилам устройства и содержание полигонов твердых бытовых отходов»;  складування відходів на заповненій території звалища;  без акту вводу в експлуатацію об’єкту, санітарно – технічного паспорту, оскільки його будівництво було незаконне.

            Не відповідність наявного полігону ТПВ нормативно-правовим актам та Санітарним вимогам може призвести до екологічної катастрофи, що негативно вплине на навколишнє природне середовище.

Станом на 01.06.2018 площа накопичення сміття на полігоні ТПВ складає  4,1385 га. Полігон заповнений на 95 % та вичерпав свій ресурс експлуатації, що в подальшому унеможливлює захоронення на даній території побутових відходів та призведе до екологічної катастрофи в межах всієї держави.   

             Відповідно до Закону України «Про відходи» з 1 січня 2018 року в Україні запрацювали зміни, які передбачають сортування сміття та заборону на поховання неперероблених побутових відходів. Згідно з документом, великогабаритні, ремонтні та небезпечні відходи у складі побутових належить збирати окремо від інших видів, а небезпечні відходи повинні відділяти на етапі збирання чи сортування. Далі їх потрібно передавати спеціалізованим підприємствам, які мають ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами. А термічна обробка (спалювання) побутових відходів дозволена лише на спеціально призначених для цього підприємствах чи об’єктах.

В Європейських країнах сортування сміття, це далеко не новаторство і там вже десятиліття діють сучасні технології. Щоправда тариф в 20 – 30 євро з однієї квартири в місяць, при  доході в 2000 – 3000 і більше тисяч в місяць для мешканців тієї ж квартири не є великим тягарем.

Громадянам в Україні, звісно світові технології не по карману. Тому і прийняли Закон дуже не переймаючись тим, хто і як його буде виконувати. Є влада на містах – нехай і подумає.

Питання щодо сортування твердих побутових відходів на території міста Южноукраїнська назрівало давно, але попередніми керівниками міста ігнорувався з причини їх недалекоглядності.

Так після чергових виборах до органів місцевого самоврядування Южноукраїнська було прийнято ряд нормативно – правових документів та міських програм щодо поводження з побутовими відходами Южноукраїнською міською радою прийнято рішення, метою яких було зменшення тарифного навантаження на    1 мешканця та покращення екологічної ситуації на вже переповненому міському полігоні твердих побутових відходів.

В частині необхідного виконання вимог Закону України «Про відходи» Южноукраїнська міська рада своїм рішенням від 31.03.2016  № 131 затвердила Програму «Зелена карта відходів», яка долучається до Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста Южноукраїнська на 2016-2020 роки «МАЙБУТНЄ МІСТА БУДУЄМО РАЗОМ».

Рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 06.04.2016 № 95 «Про впровадження системи роздільного збирання твердих побутових відходів на території міста Южноукраїнська» (із змінами) запроваджено систему роздільного збирання твердих побутових відходів (далі – ТПВ) та затверджено 41 місце для розміщення майданчиків для впровадження роздільного збирання ТПВ на прибудинкових територіях.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 17.08.2016 № 187 в місті Южноукраїнську розпочато впровадження інноваційно - інвестиційного проекту «Зелена карта відходів».

За зазначеною програмою на сьогоднішній день на території міста продовжує свою діяльність пілотний інноваційно-інвестиційний проект «Зелена карта відходів» у дворах житлових будинків №10 та №12 по бульвару Шевченка,  в загально – освітніх закладах міста Южноукраїнська.

За даними моніторингу щодо впровадження інноваційно-інвестиційного проекту «Зелена карта відходів» на зазначених об’єктах, зменшується обсяг вивезення побутових відходів, що впливає на зменшення вартості послуги з вивезення побутових відходів.

Запропонований варіант впровадження технології за програмою «Зелена карта відходів», це вартість, яка в 8 – 10 разів дешевше ніж в Європі.

Більше того, тут низький тариф. Досліджено: він в 4 - 6 разів нижче від існуючого. Відходи (товар), високо ліквідні, що економічно вигідно. Виграє і екологія, і ми мешканці.

Є і така особливість – спеціальні і дорогі сміттєвози тут не потрібні. Їх заміняє просте авто типа «Газель», любий критий міні-бус або авто з критим причепом. Бо вони перевозять не сміття, а вторинну сировину окремими партіями на склад для її підготовки на продаж.

Практика цієї технології в нашому місті показала, що органічних відходів з загальної маси лишається біля 20-25 (%). Ось вони і є тарифними. І вони вже безпечні, і йдуть на полігон для їх захоронення, а у великих кількостях, вони будуть використовуватись, як поживна речовина для вирощування однієї з енергетично придатних рослин. Це було її єдине призначення до широкого впровадження, яке процедурно з 2016 року пов’язане з ОСББ, а далі з визначенням «Управителя» чи Керуючої компанії, або іншого рішення за окремим визначенням мешканців того чи іншого будинку.

Є висновок. Технологію потрібно впроваджувати 100% на весь обсяг квартир двору, ОСББ чи іншого об’єднання мешканців аби виключити різні випадковості чи навіть умисли поплутати контейнери. А такі випадки були і з ОСББ і інших дворах.

Є також потреба додатково фінансувати комунальне підприємство «Служба комунального господарства, яке є балансоутримувачем міського полігону твердих побутових відходів для забезпечення вимоги Закону України «Про відходи».

Тому Програма «Зелена карта відходів» і є перспективною в любому вимірі. За її рішенням відпадає занадто дорогий тариф утилізації, який в Україні ще ніхто практично не платив, а з часом платити доведеться, бо така потреба нового часу з його екологічними вимогами.  Відпаде і традиційне звалище.

Так на 2018 рік в міському бюджеті комунальному підприємству «Житлово-експлуатаційне об’єднання» передбачено 900,0 тисяч гривень на влаштування термінальних ділянок в дворах житлових будинків. На даний час проводиться робота по їх встановлення в  першому мікрорайоні міста – 11 одиниць та в другому – 16 одиниць.

Додатково, за кошти міського бюджету, комунальним підприємством «Житлово-експлуатаційне об’єднання» було придбано 12 одиниць оцинкованих контейнерів для сміття, на  загальну суму 100,0 тис. грн.

У зв’язку з близьким розташуванням полігону твердих побутових відходів міста Южноукраїнська та з метою зменшення забруднення історичної місцевості на скелі «Пугач», де розташований пам’ятник героям Другої Світової війни, оглядовий майданчик каньйону річки Південний Буг складено кошторис на влаштування металевої огорожі полігону. Загальна вартість робіт складає 609,122 тис. грн., що надасть змогу влаштувати огорожу довжиною 990 м.п. Дане питання буде винесено на профільні депутатські комісії щодо виділення додаткових коштів з міського бюджету для вирішення Вашої пропозиції.

Читайте також

До відома жителів міста!

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

У зв’язку з проведенням робіт по врізці засувки на с/ш №3 24.04.24 р. із 7.00 год. до 17.00 го...

Оголошення

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

У зв’язку з ремонтними роботами буде відсутнє гаряче водопостачання у житлових будинках за...

Шановні жителі міста!

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

У зв’язку з ремонтними роботами буде відсутнє гаряче водопостачання у житлових будинках за...

Шановні жителі міста!

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

У зв’язку з аварійно-ремонтними роботами мережевого трубопроводу 08.04 2024р. буде відклю...

КП ТВКГ інформує

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

Комунальним підприємством  «Теплопостачання та  водо-каналізаційне господарство&raqu...

Шановні мешканці міста!

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

У зв’язку з аварійно-ремонтними роботами на  трубопроводі ГВП буде відключено гаряче водо...

Інформує КП ТВКГ

Комунальне підприємство «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство»

  Комунальним підприємством «Теплопостачання та  водо-каналізаційне господар...