Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | ШАНОВНІ МЕШКАНЦІ МІСТА!
AA

ШАНОВНІ МЕШКАНЦІ МІСТА!

Купання у крижаній воді на Водохреща – поширена традиція на Україні, отже вже зранку 19 січня це робитимуть тисячі українців по всій країні.

Управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради нагадує, що в даний час ми живемо в умовах правового режиму воєнного стану та діє комендантська година з 00 годин до 5 години ранку. Тому бажаючі можуть прийняти участь у зануренні у світлу пору доби з 6-00 до 18-00 години.

Про що варто пам’ятати, занурюючись в ополонку, і чи всім це варто робити – дотримуйтесь 5 порад медиків, які допоможуть зберегти здоров’я та відсвяткувати Хрещення з гарним самопочуттям, а саме:

Порада перша.

Пірнайте за умови, якщо ви загартовувалися заздалегідь, адже різке занурення у холодну воду може спричинити погіршення самопочуття. Занурення у холодну воду може викликати запаморочення, спазм коронарних артерій, аритмію, зупинку серця, судоми навіть у цілком здорової людини.

Порада друга.

Перед заходом у воду зробіть інтенсивну розминку. Не пірнайте різко, а вмийте обличчя, обітріть груди, живіт, спину і лише після цього занурюйтеся по шию. Занурюватися з головою не варто – це може призвести до різкого охолодження організму. Перебувати в крижаній воді можна не більше 7-10 секунд.

Порада третя.

Відмовтеся від “зігрівання” алкогольними напоями. Алкоголь сприяє розширенню периферійних судин. Це збільшує тепловіддачу, тому тіло дуже швидко втрачатиме тепло.

Порада четверта.

Після купання відразу слід одягнути теплий сухий одяг. Одяг має бути просторим, зручним, із мінімальною кількістю ґудзиків та застібок.

Порада п'ята.

Пірнати в ополонку можна лише в тому разі, якщо ви повністю здорові. А ще, бажано, перед пірнанням порадитись з сімейним лікарем.

Медики не радять купатися цього дня усім. Адже занурення в холодну воду може мати також і негативні наслідки. Зокрема, купання на Водохреща може обернутися болями для тих, хто страждає від:

  • запальних процесів носоглотки та придаткових пазух носа, середнього вуха (отити), симптоми застуди;
  • захворювання серцево-судинної системи;
  • хвороб центральної нервової системи (епілепсія, наслідки важких травм черепа, виражений склероз судин головного мозку, енцефаліт, арахноїдит);
  • захворювання периферичної нервової системи (неврити та поліневрити);
  • захворювання ендокринної системи (цукровий діабет, тиреотоксикоз);
  • хвороби органів зору (глаукома, кон'юнктивіт);
  • хвороби органів дихання (туберкульоз легень – активний та в стадії ускладнень, запалення легень, бронхіальна астма, емфізема);
  • захворювання сечостатевої системи (нефрит, цистит, аднексит, простатит);
  • захворювання шлунково-кишкового тракту (виразкова хвороба шлунка, ентероколіт, холецистит, гепатит);
  • шкірно-венеричні захворювання;

Також від занурення варто відмовитися вагітним та дітям до шести років. Старші діти можуть купатися лише під наглядом дорослих.

Аби купання на Водохреща громадян пройшло безпечно, на міському пляжі спеціально облаштоване місце для зимового купання, де будуть чергувати рятувальники рятувального поста на міському пляжі, рятувальники 1-го Державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України у Миколаївській області, волонтери- рятувальники Южноукраїнського осередку  Мальтійської служби допомоги для надання домедичної допомоги.

Пам’ятайте, Ваша безпека – у Ваших руках!

Читайте також

До уваги жителів громади! 

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

У разі надходження попередження про загрозу «Повітряна тривога», не ігноруйте сигнал!...

Інформація про хід виконання комплексної Програми профілактики злочинності та вдосконалення системи захисту конституційних прав і свобод громадян Южноукраїнської міської територіальної громади на 2022-2026 роки протягом 2023 року

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Комплексна програма профілактики злочинності та вдосконалення системи захисту  конституційних п...

Заходи безпеки на льоду

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської м...

Управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради інформує

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У зв’язку з пониженням температури повітря на річці Південний Буг береться тонка крига на воді...