Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Серпнева конференція педагогів Южноукраїнська: на шляху до впровадження Концепції Нової української школи
AA

Серпнева конференція педагогів Южноукраїнська: на шляху до впровадження Концепції Нової української школи

Головною ознакою початку осені, а отже і нового навчального року, для освітян є традиційна щорічна конференція педагогічних працівників, яка цьогоріч відбулася напередодні Дня Незалежності. Учасників та гостей конференції гостинно вітала загальноосвітня школа № 2, охайна, впорядкована напередодні нового навчального року. Щирі вітання колег після літніх відпусток, усмішки, гарний настрій впереміжку з діловими акцентами на важливих освітянських проблемах і завданнях – так починався ранок 23 серпня. Ще до початку конференції педагоги могли ознайомитися з кращими методичними надбаннями педагогічних колективів закладів освіти міста, які були представлені на щорічній освітянській виставці. Серед експонатів – дидактичний матеріал, методичні розробки уроків та виховних заходів учителів шкіл, наочні посібники, виготовлені власними руками вихователів дошкільних закладів, творчі роботи гуртківців Центру дитячої та юнацької творчості та Станції юних техніків, зразки робототехніки вихованців Южноукраїнської гімназії № 1, яка впродовж останніх двох років впроваджує STEM-освіту, тощо.

Конференція розпочалася з урочистого виконання Гімну України вихованцями зразкового народного колективу Южноукраїнської гімназії № 1 «Адажіо» (кер. Л. Янкул). У роботі конференції окрім педагогів міста взяли участь перший заступник міського голови Мустяца Ганна Федорівна, доцент кафедри публічного адміністрування та менеджменту освіти ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України, кандидат педагогічних наук Любченко Надія Василівна, голова міськпрофради працівників освіти Южноукраїнська Майстренко Світлана Іванівна.

З доповіддю «Про підсумки роботи освіти міста Южноукраїнська в 2017/2018 навчальному році та основні завдання на 2018/2019 навчальний рік» виступив начальник управління освіти Ю.М.Сінчук. У своєму виступі Юрій Михайлович акцентував увагу педагогів на досягненнях освітянської галузі за минулий навчальний рік та впровадженні з 2018-2019 навчального року Концепції Нової української школи. Зокрема, зупинився на аналізі організаційно-методичного забезпечення впровадження Нової української школи, зробленого за попередній рік. Було підкреслено, що упродовж 2017/2018 н.року заклади освіти працювали над реалізацією Концепції «Нова українська школа», імплементацією Закону України «Про освіту»: проводилися зустрічі міського голови з активом освітян, прийнято декілька рішень виконавчого комітету, видано накази управління освіти, проведено комплекс заходів щодо підготовки вчителів для роботи в НУШ, здійснено заходи щодо оновлення матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти тощо для реалізації завдань Нової української школи. Зокрема, управлінням освіти було придбано 16 ноутбуків для вчителів перших класів, 5 ламінаторів, 16 багатофункціональних пристроїв, 70 одиниць дидактичного матеріалу, 16 фліпчартів, 51 комплект меблів та одномісні парти із стільцями для всіх учнів 1-х класів. 

У своїй доповіді Юрій Михайлович наголосив, що найбільш системною і масштабною сьогодні є модернізація загальної середньої освіти. Розбудова Нової української школи – це довготермінова реформа, яка вже розпочалась. Сьогоднішні школярі повинні відчути зміни й отримати кращу якість освіти. Головне завдання школи сьогодні - не просто вчити дитину, а навчати її вчитися, що вимагає від вчителя нових підходів до організації освітнього процесу, зміни функцій учня й учителя. Також було детально проаналізовано всі головні напрямки організації навчально-виховного процесу: охоплення дітей дошкільною освітою, забезпечення збалансованого розвитку дитини у закладах дошкільної освіти, модернізація загальної середньої освіти, громадське обговорення проекту Державного стандарту початкової освіти та Типових освітніх програм для початкової школи, навчання педагогів та проходження ними курсів підвищення кваліфікації для роботи в Новій українській школі.
Було наголошено, що Нова українська школа повинна створювати таке середовище, яке не відштовхувало б дитину від школи, а навпаки створювало мотивацію відвідувати навчальний заклад. Заслуговує на увагу естетичне оформлення будівлі Южноукраїнської загальноосвітньої школи № 3, керівництво якої найактивніше прислухалося до порад управління освіти щодо витрат частини будівельних матеріалів на оздоблення приміщень школи та створення нового освітнього середовища в рамках реалізації Концепції Нової української школи. Є зрушення у цьому плані і в інших закладах освіти.

Юрій Михайлович у своєму виступі наголосив, що повноцінний та всебічний розвиток особистості школяра може забезпечити лише якісна шкільна освіта. Було підкреслено, в умовах упровадження Концепції Нової української школи, у місті збереглася мережа закладів, в яких впроваджується профільне навчання, охоплення яким по місту загалом становить 56 відсотків від загального числа учнів 10-11 класів. Підкреслено роль міжшкільного навчально-виробничого комбінату у допрофільній підготовці учнів: у 2018 році 28 учнів отримали свідоцтво про присвоєння робітничої спеціальності на базі Комунального закладу «Южноукраїнський міжшкільний навчально-виробничий комбінат».
Одним із напрямків ефективності освіти є активне упровадження у навчальних закладах інформаційно-комунікаційних технологій. Станом на сьогодні всі навчальні заклади міста підключені до мережі Інтернет, в них працює електронна пошта, функціонують Web-сайти, в управлінні освіти, загальноосвітніх та дошкільних закладах упроваджується Інформаційна система управління освітою (ІСУО). 

Очільник освіти міста у своїй доповіді також не оминув питання щодо введення в дію нових навчальних планів для учнів 10-11 класів, роль школи у формуванні профілів навчання та забезпечення його реалізації через базові та вибірково-обов’язкові предмети.

Проаналізовано також проведення державної підсумкової атестації та зовнішнього незалежного оцінювання в загальноосвітніх навчальних закладах та зазначено, що учні міста на ЗНО загалом підтвердили свій високий рівень знань, хоча з окремих предметів й показали дещо нижчі результати, тож у новому навчальному році закладам освіти слід проаналізувати ці показники та спрямувати роботу на всебічну підготовку учнів до ЗНО не тільки у випускних класах, а розпочинаючи вже з основної школи.

Вагомими у минулому навчальному році були досягнення учнів міста в предметних олімпіадах, інтелектуальних та творчих змаганнях різного рівнів, що є показником належної організації роботи вчителів з обдарованими дітьми. У ІІІ (обласному ) етапі Всеукраїнських предметних олімпіад взяли участь 56 учнів, з них 32 учні отримали призові місця, разом з тим, зменшилася кількість призових місць 1-го та 2-го ступенів та зросла кількість переможців, які отримали дипломи 3-го ступеня. З 8-ми учасників захисту науково-дослідних робіт Малої академії наук переможцями стали 5 учнів.

Педагоги міста йдуть в ногу з часом, активно впроваджують інновації в освітній процес. Зокрема, учителі математики Южноукраїнської гімназії № 1 та Южноукраїнської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 активно використовують у своїй діяльності засоби STEM - освіти, діляться досвідом з колегами Миколаївщини, є постійними учасниками Всеукраїнських та обласних заходів з даного питання. 

Значну частину виступу начальник управління освіти Сінчук Ю.М. присвятив інклюзивній освіті. Для дітей з особливими потребами у закладах створено сприятливі умови: здійснюється психолого-педагогічний супровід даної категорії дітей, діти залучаються до проведення позакласних заходів, створено індивідуальні кейси психологічного спостереження за дітьми-інвалідами. У загальноосвітній простір шкіл міста інтегровано 209 осіб із різними особливостями розвитку, в тому числі 40 дітей з інвалідністю. У 2017/2018 н.році на індивідуальній формі навчання перебувало 46 учнів, з них - 20 дітей з інвалідністю; на інклюзивній формі навчання перебувало 3 дитини. Разом з тим, більш успішно вирішувати питання інклюзивної освіти можливо буде через діяльність створеного рішенням міської ради від 25.01.2018 року № 957 інклюзивно-ресурсного центру міста Южноукраїнська. 

Серед питань, піднятих у доповіді, значну увагу доповідача було приділено питанням атестації педагогічних працівників та підвищенню їх кваліфікації, виконанню графіка підвищення кваліфікації, участі педагогів міста у конкурсі «Учитель року-2018». У 2017/2018 н.р. учасниками обласного етапу конкурсу «Учитель року» стали Дуб Тетяна Анатоліївна, учитель німецької мови Южноукраїнської гімназії № 1 та Котик Оксана Віталіївна, учитель фізичної культури Южноукраїнської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 4, які посіли два третіх місця у своїх номінаціях.
Основним завданням методичної роботи в наступному навчальному році має бути продовження сприянню інформаційній та методичній підготовці вчителів до втілення реформаторських ідей МОН України, впровадження кращих досягнень педагогів у практику роботи, представлення інноваційних напрацювань освітян міста на Міжнародній виставці «Інноватика в сучасній освіті» та «Сучасні заклади освіти». 

Не оминув у своєму виступі начальник управління й питання організації виховного процесу в навчальних закладах, який є невід’ємною складовою освітнього процесу. Серед виховних напрямів сьогодні найбільш актуальними виступають патріотичне, громадянське виховання учнів, як основоположні, що відповідають нагальним вимогам і викликам сучасності. Упродовж минулого навчального року учні брали участь у багатьох виховних заходах: захист учнівських проектів щорічного міського конкурсу «Влада-це Я», участь в інформаційно-пропагандистській акції «Гвардійська родина – тобі, Україно» та акції «Частинка щастя», участь у благодійній акції «Дзвони наших сердець» тощо.

У доповіді Ю.М.Сінчук звернув увагу на роль психологічної служби у збереженні й зміцненні психічного здоров’я учасників навчально-виховного процесу через надання консультацій, проведення профілактичних заходів, участь у семінарах, тренінгах, конференціях тощо. Юрій Михайлович звернувся до освітян з питань, що останнім часом не лише у місті, а й в Україні загалом, викликають занепокоєння серед педагогів: проблема ранньої наркотизації учнів (вживання тютюну, алкоголю, наркотиків, токсичних речовин), участь молоді у електронних сервісах (вони не лише впливають на психіку дитини, а й несуть реальну загрозу життю), проблема екранного насильства, проблема булінгу у закладах освіти (цькування дітей, фізичне та емоційне насилля стає еталоном поведінки в учнівському середовищі) та закликав оперативно вживати заходів щодо недопущення зазначених явищ, посилити профілактичну та роз’яснювальну роботу серед учнів та батьківської громадськості. 

Не залишилися поза увагою начальника управління й питання щодо створення здоров’язберігаючого середовища та організації безкоштовного харчування учнів1-4 класів, дітей–сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 120 учнів груп продовженого дня. Висловлено подяку депутатському корпусу Южноукраїнської міської ради за виявлене розуміння освітянських проблем та виділення коштів на безкоштовне харчування учнів 1-4 класів та дітей пільгових категорій. Підкреслено, що усіма видами харчування охоплено 100 відсотків учнів 1-11 класів, в тому числі у 2017/2018 н.році гарячим харчуванням було охоплено 97,4 % учнів. 

Багато інших питань розвитку освітянської галузі було проаналізовано в ході конференції педагогічних працівників: організація роботи літніх мовних таборів на базі гімназії та шкіл міста, функціонування позашкільних закладів освіти, а також озвучено першочергові завдання на новий навчальний рік. 

За сумлінну працю, досягнення у справі навчання й виховання дітей та учнівської молоді 86 освітян та представники батьківської громадськості отримали нагороди різного рівня, як традиційні грамоти та подяки, так і нові види нагород, серед яких – іменні плакети та грошова премія «Кращий освітянин року» у трьох номінаціях (загальноосвітні заклади, дошкільні заклади, позашкільні заклади), нагрудні знаки «За сумлінну працю» та «За відданість справі», плакет «Лідер батьківської громадськості». З нинішнього року спільним рішенням управління освіти та міскпрофради працівників освіти міста Южноукраїнська запроваджено нову освітянську нагороду в рамках реформування освіти - «Агент змін». Відрадно те, що більшість із цих нагород мають і матеріальне заохочення.

Старт Нової української школи відбувся. Під бурхливі оплески колег вчителі перших класів отримали з рук майбутніх першокласників Кодекс честі вчителя Нової української школи. 17 южноукраїнських педагогів, досвідчених, озброєних новими методичними знаннями в ході навчань та тренінгів, 1 вересня готові прийняти учнів 1-х класів та разом з ними творити Нову українську школу, у якій дітям буде приємно навчатись, яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувається зараз, а й вміння застосовувати їх у житті, вчити критично мислити, не боятися висловлювати власну точку зору, бути відповідальними громадянами.

 

 

 

Читайте також

До уваги батьків і учнів! Розклад руху шкільного спеціалізованого автобуса «Южноукраїнськ – МПЗ – Южноукраїнськ» із 16.04.2024 року

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

  РОЗКЛАД  руху автобусів (І рейс)  Южноукраїнськ  (вул. Свободи, 46) ...

Вітаємо з перемогою!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

30 березня у місті Черкаси відбувся відкритий Чемпіонат Фітнес-турніру «СУЗІР’Я  FI...

До уваги батьків і учнів!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

В розкладі руху шкільного спеціалізованого автобуса «Южноукраїнськ – МПЗ –...

Шановні батьки!

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

З 01.04.2024 року на маршрут Южноукраїнськ-МПЗ-МПЗ-Южноукраїнськ виходе «Шкільний автобус&raqu...

Увага! Вакансія

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

Управління освіти Южноукраїнської міської ради ім. Б. Грінченка інформує про наявну вакансію техн...

НМТ-2024: старт реєстрації

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

З 14 березня до 11 квітня усі, хто планує вступати до закладів вищої освіти на бакалаврські про...

Шкільні ліги. ІІІ-й етап. Баскетбол

Управління освіти Южноукраїнської міської ради імені Бориса Грінченка

14.03.2024 року команда хлопців Южноукраїнського ліцею №2 представляла нашу громаду у ІІІ етапі всеу...