Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Щодо випадку грипу птиці
AA

Щодо випадку грипу птиці

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє, що відповідно до звіту Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу від 30.01.2024 № 000148 п.м./24, в патологічному матеріалі від 3 трупів дикої птиці (лебеді), який надійшов для дослідження методом ПЛР на грип птиці регіонального ландшафтного парку «Приінгульський» (узбережжя річки Інгул) с. Софіївка, Баштанського району, Миколаївської області, виявлено РНК вірусу пташиного грипу типу А субтипу Н5.    

31.01.2024 проведено засідання ДНПК при Баштанській районній військовій адміністрації та затверджено План заходів.

Частину узбережжя річки Інгул, біля с. Софіївка, на території ландшафтного парку «Приінгульський», Баштанського району, Миколаївської області оголошено неблагополучною (інфікована зона) по високопатогенному грипу птиці і встановлено карантин з 31.01.2024.

Встановили буферну зону (зону захисту) радіусом 3 км від епізоотичного осередку, до якої ввійшли населенні пункти с. Софіївка, с. Щасливе, Баштанського району, Миколаївської області, птахогосподарства відсутні.

Встановили зону нагляду територію радіусом 10 км від епізоотичного осередку, в яку ввійшли населені пункти: с. Березнегуватське, м. Новий Буг, с. Улянівка, с. Володимирівка, с. Павлівка, с. Новорозанівка, с. Кам’яне, с. Новоантонівка, с. Баратівка, с. Пелагіївка, с. Веселий Поділ, с. Вівсянівка, с. Володимиро-Павлівка, Баштанського району, птахогосподарства відсутні.

На даному етапі вживаються заходи щодо ліквідації спалаху грипу птиці відповідно до вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 17.10.2011 №547, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 8 листопада 2011 року за № 1277/20015.

Грип птиці - це контагіозна вірусна інфекція птахів, яка викликана будь-яким вірусом гриппу типу А, субтипів Н5 та Н7 або будь-яким  вірусом грипу типу А, який викликає 75% загибелі птиці.

До грипу  сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця.

У дорослих індичок, перепелів і цесарок хвороба  може перебігати з ознаками враження дихальної системи і шлунково-кишкового тракту. Молодняк водоплавної  птиці хворіє грипом важко з відходом до 80%. Дорослі качки та інша водоплавна птиця можуть бути вірусоносіями збудника грипу, при цьому у них відсутні клінічні ознаки.

Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Інкубаційний період триває 1-7 днів. Факторами передачі збудника  є інфіковані інкубаційні яйця, туші птиці, пір'я, корми.

Механічними переносниками можуть бути комахи, пухоїди, синантропні птахи  (голуби,  горобці,  ворони, галки) та дика перелітна птиця (качки, крячки, лебеді, чайки та інші), гризуни.

Грип діагностують на  підставі  епізоотологічних  даних, клінічних  ознак, результатів патолого-анатомічного розтину та результатів лабораторних досліджень.

При підозрі на високопатогенний грип птиці та у разі виявлення мертвої птиці на Вашому подвір’ї  або будь-де в іншому місці, невідкладно повідомляйте про це  працівників  ветеринарної медицини Вознесенського району за телефоном: (05134) 4-26-73.

Читайте також

Реєстрація пасік та заходи профілактики, направлені  на запобігання захворювання та попередження  отруєння бджіл

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2...

Щодо небезпеки сказу

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївські...

Щодо дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області пові...

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин     &nb...

Щодо профілактики грипу птиці

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області по...