Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Щодо необхідності щеплення котів та собак проти сказу 
AA

Щодо необхідності щеплення котів та собак проти сказу 

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує про наступне.

Сказ є однією із найдавніших хвороб теплокровних тварин і людини та надзвичайно небезпечним захворюванням, яке супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується летально. Лікування не розроблено.

Проблема сказу завжди була актуальною в Україні, так як на її території мешкає 22 види диких м’ясоїдних тварин, які є потенційним джерелом збудника сказу в природі. Основним джерелом збудника сказу продовжує залишатись червона лисиця. Важливе епізоотологічне значення мають єнотовидні собаки, хижаки родини куниць та вовки, а також безпритульні тварини.

По Миколаївській області найбільш неблагополучними зі сказу тварин в 2023 році був Миколаївський район (зареєстровано 16 випадків захворювання на сказ тварин), Вознесенський (зареєстровано 12 випадків захворювання на сказ тварин). У Баштанському та Первомайському районах зареєстровано по 7 випадків захворювання на сказ тварин, в м. Миколаєві - 3.

Основний шлях проникнення вірусу сказу в організм – це пошкодження шкіри внаслідок укусів, подряпин. Проте встановлено, що вірус інколи може проникати через непошкоджені слизові оболонки, можливе зараження оральним та аерогенним шляхом. Збудником сказу є вірус.

Профілактика та ліквідація природного сказу в Україні включає заходи контролю щільності червоної лисиці та вакцинації домашніх собак та котів для створення імунного бар’єру між дикою фауною та людиною і домашніми тваринами.

В Україні затверджено програму контролю сказу тварин на 2021-2030 роки. Проєкт програми розроблено Держпродспоживслужбою за участі експертів Проєкту ЄС «Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин в Україні».

На сьогоднішній день стратегія боротьби зі сказом в Україні та в області базується на виконанні комплексу антирабічних заходів, направлених на профілактику та ліквідацію сказу серед основних резервуарів даного захворювання і включає в себе парентеральну вакцинацію домашніх тварин (собак, котів), епізоотичний моніторинг та широку роз’яснювальну кампанію серед населення.

Іншими словами, одними із найважливіших завдань для досягнення зазначеної мети є:

- забезпечення стовідсоткового охоплення профілактичними щепленнями проти сказу собак та котів;

- вирішення проблем з утриманням домашніх тварин у містах і населених пунктах, а також відлову, утримання бродячих тварин та різкого зменшення їх кількості в населених пунктах.

В разі виявлення у тварин неадекватної поведінки необхідно вжити заходів для ізоляції тварини та повідомити спеціаліста державної ветеринарної медицини. При нанесенні покусів чи подряпин хворою твариною, негайно звертайтесь до медичного закладу.


 

 

 

Читайте також

Реєстрація пасік та заходи профілактики, направлені  на запобігання захворювання та попередження  отруєння бджіл

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2...

Щодо небезпеки сказу

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївські...

Щодо дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області пові...

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин     &nb...

Щодо профілактики грипу птиці

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області по...