AA

Щодо можливості застосування спрощеного підходу системи НАССР

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 21 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечності харчових продуктів (НАССР)» від 01.10.2012 №590 можна виділити наступні варіанти спрощеного підходу до впровадження принципів НАССР:

  • за результатами проведеного аналізу небезпечних факторів визначено відсутність критичних точок, дотримання загальних гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами. У такому випадку оператор ринку застосовує принцип НАССР №1, а принципи НАССР № 2, 3, 4, 5 не використовується. Однак відповідальністю оператора ринку є розробка процедур, які повинні застосовуватися на постійній основі, з метою перевірки результативності заходів (верифікація) Тобто, застосування принципу НАССР №6 для перевірки правомірності застосування спрощеного підходу. Принцип НАССР №7 запроваджується відповідно.
  • на потужностях з незначним ступенем ризику, на яких не здійснюється підготовка, обробка або переробка харчових продуктів, небезпечні фактори можуть контролюватися за допомогою програм-передумов. Оператор ринку повинен звернути особливу увагу на верифікацію (перевірку результативності) програм-передумов. Крім цього, слід взяти до уваги те, що виявлені під час перевірок невідповідності можуть стати причиною проведення потужності у вищі категорії ризику.
  • можливість застосування типових планів системи аналізу небезпечних факторів контролю у критичних точках, які містяться в методичних настановах та які включають інформацію про небезпечні фактори, програми-передумови, процедури в критичних точках та процедури ведення записів. При цьому використання типового плану системи аналізу небезпечних факторів та контролю в критичних точках є можливим виключно в разі, якщо потужність відповідає тому опису, який міститься в методичних настановах.
  • при застосуванні процедур візуального моніторингу ведення записів передбачається тільки у випадках, коли виявлена невідповідність установленим вимогам. Такі записи повинні включати, в тому числі, опис корекцій та коригувальних дій. Це спрощення застосовується в процесах, де є можливість чітко встановити дотримання критичних меж за допомогою візуальних спостережень. Наприклад, термічна обробка у закладах громадського харчування (кип’ятіння, смаження), візуальний огляд туш на предмет забруднення на забійних підприємствах.

Оператори ринку, які застосовують методи спрощеного підходу, повинні належно оцінювати будь-які зміни у своїй діяльності та аналізувати можливість застосування методів спрощеного підходу за нових умов. Крім цього, слід звернути особливу увагу на результативність процедур, оскільки під час перевірок виявлені невідповідності, за певних умов, можуть трактуватися, як відсутність впровадження НАССР.

Читайте також

Система контролю за продуктами харчування НАССР в закладах освіти

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

В Україні триває реформа шкільного харчування. Одна з її складових – впровадження системи анал...

Щодо встановлення фактів невідповідності діючої речовини у ветеринарних препаратах призначених для дезінфекції  

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Відповідно до листа Держпродспоживслужби від 08.11.2021 №11.2.3-8/10053 та згідно інформації громадс...

Щодо недопущення занесення і розповсюдження вірусу АЧС на території Миколаївської області   

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Арбузинське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області  у зв&...

Повідомлення про виявлення несанкціонованої речовини – оксид етилену

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Відповідно до повідомлення виявлено несанкціоновану речовину – оксид етилену в порошковому екс...

Правила "Червоної зони"

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення кара...

Сибірка. Що потрібно знати

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Сибірка – гостре небезпечне інфекційне захворювання всіх видів сільськогосподарських, дом...

Щодо повідомлення RASFF 

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

До Арбузинського управління Головного управління Держпродспоживслужби  надійшов лист Держпродсп...