Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Ремонт енергоблока №3 ЮУАЕС - у графіку
AA

Ремонт енергоблока №3 ЮУАЕС - у графіку

Третина строку, відпущеного на планово-попереджувальний ремонт* енергоблока №3 Южно-Української АЕС, позаду. Кампанія в розпалі, роботи в графіку.

На майданчику ЮУАЕС 11-12 лютого працювали представники німецької фірми «Taprogge» - давнього партнера Южно-Української АЕС. Системи кулькового очищення Taprogge запобігають відкладенням органічних і мінеральних речовин та утворенню накипу на внутрішніх поверхнях теплообмінних трубок конденсаторів турбін. Завдяки цьому забезпечується номінальна потужність енергоблока протягом всієї паливної кампанії.

Після заміни конденсатора третього енергоблока, виконаної 2019 року, виникла потреба адаптувати систему шарикоочистки до нового обладнання. Консультації з фахівцями фірми-виробника южно-українські атомники називають результативними. «Ми отримали дуже корисні рекомендації фірми «Taprogge» з заміни робочих коліс насосів, очистки трубопроводів та ситових пристроїв, з регулювання прилягання екранів до циркводоводів та камер задля того, щоб у подальшому система шарикоочистки ефективно працювала з новим конденсатором», - повідомив заступник начальника турбінного цеху №2 ЮУАЕС Ігор Абабков.

Тендер на капітальний ремонт першого та третього циліндрів низького тиску, циліндра високого тиску, всіх підшипників та лінії валу турбіни енергоблока №3 цьогоріч виграв ще один давній партнер ЮУАЕС – львівське інженерно-виробниче підприємство «Ременерго». Нині на турбіні працюють 34 його фахівці. Роботи ведуться цілодобово з дотриманням встановленого графіка. У планах також заміна лопаток 3-го та 5-го ступенів на роторі низького тиску №3. 

«Я задоволений цьогорічними взаємовідносинами між підрядником і замовником, - каже  технічний директор ІВП «Ременерго» Василь Киричук. – Є взаєморозуміння, взаємодопомога. А це дуже важливо». При цьому, каже очільник ремонтного підприємства, не обходиться без труднощів: з поставками, з розрахунками за виконані роботи. Така ситуація викликана фінансовими проблемами, які сьогодні існують у компанії «Енергоатом». Та це – не привід розслаблятися і допускати відставання від графіка, переконані підрядчики.

На генераторі енергоблока №3 виконують ремонт статора і ротора, ущільнення валу турбогенератора, очищення газоохолоджувачів, ремонт збуджувача. Крім того, триває важлива модернізаційна робота: лобові частини обмотки статора відтепер захищатиме зйомна конструкція.

За методикою, розробленою ТОВ «GE Power Sp.z.o.o.» (Польща), сегменти між стяжними планками, які захищають лобову частину обмотки статора, мають бути  демонтовані. Їх замінить конструкція багаторазового використання, виготовлена зі склотекстоліту. Це дозволить, за потреби, швидко (за декілька годин), організувати доступ для огляду стрижнів обмотки статора генератора. Нині на демонтаж захисних елементів необхідно декілька днів копіткої роботи. Наразі її виконують фахівці ВП «Атомремонтсервіс». Вони мають багатий досвід, адже подібну модернізацію виконували на Рівненській та Хмельницькій АЕС.

Віктор Король, заступник начальника цеху з ремонту електротехнічного обладнання ВП АРС, зазначає:  «Це передова розробка інженерів компанії «General Elektric», вона значно спрощує моніторинг стану стрижнів обмотки статора генератора чи виконання ремонтних робіт. Основне призначення конструкції – захист обмотки статора та спрямування потоків водню, за допомогою якого відбувається охолодження. На жаль, у 2008 році, коли виконували реконструкцію генератора енергоблока №3 ЮУАЕС, такої конструкції ще не існувало».

Ремонт статора турбогенератора відбувається за інженерно-технічного супроводу представника ТОВ «GE Power Sp.z.o.o.». На роботи відведено три тижні. За графіком,  на 15 березня заплановане заведення ротора. До цього часу всі роботи на статорі мають бути завершені.

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...