Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Реалізація проекту реконструкції системи техводопостачання ЮУАЕС: роботи в графіку
AA

Реалізація проекту реконструкції системи техводопостачання ЮУАЕС: роботи в графіку

7 липня у ВП «Южно-Українська АЕС» відбулося чергове засідання оперативного штабу з реалізації проекту реконструкції системи техводопостачання ЮУАЕС. Обговорювався хід виконання графіка будівництва та рішень попереднього оперативного  штабу, а також було оцінено поточний стан справ на об'єкті.

У нараді взяли участь представники дирекції ДП НАЕК «Енергоатом», ВП «Атомкомплект», Южно-Українського енергокомплексу, генпроектувальника - Харківського науково-дослідного проектно-конструкторського інституту «Енергопроект» і генерального підрядника - ПАТ «Юженергобуд».

Відкриваючи засідання штабу, його керівник віце-президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Айдин Айсін наголосив на важливості проекту з реконструкції системи технічного водопостачання ЮУАЕС, підкресливши, що цей будівельний об'єкт сьогодні серед актуальних не лише для Южно-Української АЕС, а й для країни в цілому.

Під час оперативного штабу зазначалося, що на сьогодні об'єкт повністю забезпечено фінансуванням, а будівельні роботи виконуються відповідно до встановленого графіка. Триває облаштування автомобільних доріг, зовнішніх мереж і споруд, вертикальне планування та обгороджування, а також роботи на бризкальних басейнах №1 і №2. На першому підготовлено основу чаші під укладку бетону, а на другому - завершено осушення території. На об'єкті на повну ведеться облаштування основи з бутового каменю та розробка ґрунту під укладку гірської маси. Станом на 5 липня фактичне виконання будівельних робіт на об'єкті у фінансовому еквіваленті склало більше 96 млн грн.

 Практичну реалізацію проекту реконструкції системи техводопостачання ЮУАЕС розпочато в середині березня - будівельно-монтажні роботи розгорнулися на першій черзі бризкальних басейнів №1 і №2. Оперативний штаб створено наказом президента ДП НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського для вирішення всіх критичних питань, що виникають у ході будівництва. Підбиваючи підсумки його третього засідання, директор з інвестицій і перспективного розвитку НАЕК «Енергоатом» Тетяна Амосова відзначила гарну динаміку будівельного процесу: роботи йдуть точно за графіком, а деякі навіть з випередженням. Проте на нараді було розглянуто й низку проблем, які, за словами Т.Амосової слід вирішити найближчим часом. «Гострі питання намітилися щодо закупівлі обладнання, оскільки воно складне, ексклюзивне і в світі всього декілька виробників, які можуть його виготовити, - прокоментувала ситуацію директор з інвестицій. - Сьогодні ухвалено рішення: аби не виходити за рамки затвердженого графіка, тендер на закупівлю насосного устаткування буде оголошено до 20 липня. Члени оперативного штабу детально розглянули всі нюанси з цього питання і вважають, що для його реалізації необхідна повна концентрація сил кожного з учасників проекту».

Додатково:

Проект «Реконструкція системи технічного водопостачання. Робота блоків 1..3 на Ташлицькому водосховищі та бризкальних басейнах Южно-Української АЕС» затверджено Кабінетом Міністрів України на початку 2016 року. Його реалізація дозволить уникнути втрат виробництва електроенергії на ЮУАЕС через високу температуру циркуляційної води та зняти обмеження потужності южно-українських енергоблоків, викликані недостатньою охолоджувальною здатністю Ташлицького водосховища в спекотні літні періоди.

Реконструкція системи техводопостачання ЮУАЕС передбачає реалізацію трьох проектів: будівництво 5 бризкальних басейнів, облаштування струменеспрямовуючої споруди (завіси) в акваторії Ташлицького водосховища, а також комплексу споруд для заповнення та підживлення водойми-охолоджувача. Загальна вартість будівництва об'єктів складає 1214,4 млн грн. Тривалість будівництва - 36 місяців.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...