Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Реалізація прав внутрішньо переміщених осіб у сфері державної реєстрації актів цивільного стану
AA

Реалізація прав внутрішньо переміщених осіб у сфері державної реєстрації актів цивільного стану

Внутрішньо переміщені особи (далі – ВПО) в умовах воєнного стану є однією з найвразливіших груп населення.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України №752-р від 12.08.2022 р. схвалено Державну стратегію забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2030 року (далі - Стратегія). Положення Стратегії акцентують увагу на необхідністю забезпечення реалізації єдиної державної політики, спрямованої на досягнення рівних прав та рівних можливостей жінок і чоловіків, зокрема і ВПО, у всіх сферах життєдіяльності суспільства, вдосконалення механізмів її реалізації.

Військова агресія російської федерації проти України змушує людей до внутрішнього переміщення, загострюючи існуючі проблеми та створюючи нові виклики для різних груп жінок і чоловіків, серед яких втрата житла та доходу, ризик бідності, насильство, ризики торгівлі людьми. Після 24.02.2022 р. кількість ВПО суттєво зросла. Так, за даними Міжнародної організації з міграції, станом на 15.05.2022 р. понад 8 млн. громадян України можуть вважатися ВПО.  

За даними Міністерства соціальної політики у 2022 році на обліку перебували 4,9 млн  ВПО, з яких понад 3,5 млн осіб отримали вказаний статус після 24.02.2022 р. (https://www.msp.gov.ua/news/22495.html)

Згідно з гендерним аналізом результатів всеукраїнського опитування “Внутрішнє переміщення в Україні: урахування гендерного компонента в локальних політикахˮ жінки з числа ВПО є економічно більш вразливі, ніж чоловіки (27,5% опитаних жінок порівняно з 20,7% опитаних чоловіків змушені економити на їжі).

За даними Стратегії згідно із загальнонаціональним опитуванням “Що українці знають і думають про права людини: оцінка змінˮ, проведеним у жовтні 2020 року: 20,7 % жінок та  19,6 % чоловіків назвали причиною відмови від захисту своїх прав брак коштів. З повним текстом Стратегії можна ознайомитися за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/752-2022-р#Text.

Спостерігається недостатня правова обізнаність громадян з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, а також недостатня поінформованість щодо процедур, органів та установ, які протидіють дискримінації у різних сферах та сприяють реалізації прав громадян. 

У сфері державної реєстрації актів цивільного стану внутрішньо переміщеним особам надано певні пільги.

Так, відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 02 вересня 2022 р. №989 "Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 р. №213", що набула чинності 08.09.2022 р., в умовах воєнного стану у разі звернення ВПО до відділів ДРАЦС не справляється плата, а саме:

- державне мито за державну реєстрацію актів цивільного стану;

- державне мито за повторну видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану;

- державне мито за видачу свідоцтв, що видаються у зв’язку із зміною та поновленням актових записів цивільного стану;

- за видачу витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян;

- за надання платних послуг відділами ДРАЦС

На підтвердження статусу, що надає право на звільнення від сплати державного мита, плати за видачу витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян та платних послуг, які можуть надаватися відділами ДРАЦС, заявник повинен пред’явити довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Нагадуємо, що під час дії воєнного стану діє принцип екстериторіальності, тобто державна реєстрація актів цивільного стану та повторна видача документів (свідоцтв і витягів з Державного реєстру актів цивільного стану) проводиться будь-яким органом державної реєстрації актів цивільного стану за зверненням заявника.

Читайте також

Особливості державної реєстрації шлюбу з іноземцями та особами без громадянства

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Статтею 26 Конституції України визначено, що іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Ук...

Особливості опрацювання заяв про державну реєстрацію шлюбу, поданих через єдиний портал державних послуг Дія

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Дії працівників відділів державної реєстрації актів цивільного стану - учасників пілотного проекту (...