Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Реєструйте своє майно вчасно!
AA

Реєструйте своє майно вчасно!

Шановні мешканці громади!

Нерухоме майно є одним з основних засобів збереження та накопичення капіталу. Його значимість пояснюється установленням спеціального режиму правового регулювання відносин, пов’язаних з його обігом. Однією з особливостей правового режиму нерухомого майна є необхідність його державної реєстрації.

Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

До 2013 року реєстрація права власності на квартири, житлові будинки, нежитлові приміщення та інше нерухоме майно проводилася Бюро технічної інвентаризації (надалі – БТІ), в Реєстрі прав власності на нерухоме майно, із видачею про це документів (Витягів) або проставленням відповідних штампів (відміток) на самому документі. Тобто, якщо документи містять одну з наступних відміток: штамп БТІ або відмітку БТІ, чи є Витяг з реєстру БТІ, тоді документи вважаються належним чином оформлені, а право власності зареєстроване до 2013 року в Реєстрі прав власності на нерухоме майно і відповідно держава визнає право власності на таке майно. Тобто, права, зареєстровані до 1 січня 2013 року, залишаються дійсними. За бажанням для більшої певності можна зареєструвати таке право власності також в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (єдиній інформаційній базі, яка містить відомості про права на нерухоме майно та їх обтяження, яку введено в дію з 2013 року). Адже, у випадку відчуження об'єкта нерухомості, вся інформація про таку реєстрацію повинна бути перенесена (внесена) до Державного реєстру прав, для синхронізації баз даних.

Звертаємо увагу, що від сплати адміністративного збору заявник звільняється, оскільки право виникло та було належним чином зареєстровано до 2013 року.

Наприклад, якщо людина володіє квартирою з 1990-х років, то вона володіє нею і надалі, до моменту відчуження цього майна. Запровадження електронної бази не означає, що людина, яка отримала право власності на майно до 2013 року, не є власником цього майна.

Якщо ж правовстановлюючих документів немає, або документи на право власності, які видавалися раніше в 80-90 роках без використання нотаріальних бланків на звичайному папері та не зареєстровані у БТІ, тобто немає жодних штампів, відміток БТІ, або Витягу з БТІ, то таке право не зареєстроване належним чином і таке майно обов’язково на сьогоднішній день потрібно зареєструвати в Державному реєстрі речових прав, тому що права власності, як такого, не виникло.

Для проведення державної реєстрації права власності на об’єкти нерухомого майна ви можете звернутись до державного реєстратора прав на нерухоме майна в межах визначеної територіальності.

На території Южноукраїнської міської територіальної громади державну реєстрацію прав на нерухоме майно здійснює державний реєстратор Центру надання адміністративних послуг міста Южноукраїнська. Довідки за телефоном:  (05136)5-79-70.

 

 

Читайте також

До уваги жителів громади!

Вознесенське РУ ГУ ДСНС України у Миколаївській області

Постановою Кабінету Міністрів України від 07 липня 2023 року № 690 «Деякі питання забезпечення...