Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Проведено спільну нараду стосовно профілактики отруєнь бджіл пестицидами та порядку реєстрації пасік
AA

Проведено спільну нараду стосовно профілактики отруєнь бджіл пестицидами та порядку реєстрації пасік

 

З метою попередження випадків отруєння бджіл в наслідок застосування пестицидів та налагодження ефективної комунікації органів місцевого самоврядування, бджолярів та сільгоспвиробників за участю представників Вознесенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області в он-лайн форматі 07.02.2023 проведено спільну нараду стосовно профілактики отруєнь бджіл пестицидами та порядку реєстрації пасік.

 

Спеціалісти Вознесенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звернули увагу сільгоспвиробників та те, що відповідно до статті 37 Закону України «Про бджільництво», фізичні і юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше ніж за 3 доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. Щоб запобігти отруєнню бджіл необхідно, використовувати малотоксичні для них препарати та правильно вибирати час і період обробки поля.

Керуючись вимогами чинного законодавства, сільгоспвиробники при обробці полів мають дотримуватися запобіжних заходів та враховувати такі фактори, як:

- швидкість руху повітря;

- заборона обробки пестицидами садів, ягідників, полів в період цвітіння;

- обробки слід проводити у період відсутності активного льоту бджіл, краще у ранкові або вечірні години;

- використання препаратів, які мають резистентні (відлякуючі) властивості.

Відповідно до вимог Закону України «Про бджільництво» пасіки підлягають обов’язковій реєстрації за місцем проживання фізичної особи, або за місцем знаходження юридичної особи, яка займається бджільництвом, в органах місцевого самоврядування.

Перевезення (кочівля) пасік до медоносних угідь здійснюється відповідно до ветеринарно-санітарних правил за погодженням з власниками або користувачами земельних ділянок. . Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати виліт бджіл з вулика.

З метою обліку пасік та здійснення лікувально-профілактичних заходів кожна пасіка повинна мати ветеринарно-санітарний паспорт.

Реєстрація оператора ринку необов’язкова, якщо пасічник використовує мед та продукти бджільництва для власних потреб, без реалізації.

Для отримання ветеринарно-санітарного паспорту на пасіку необхідно звернутися до Вознесенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за тел. (098) 238 90 62.

Місце реєстрації пасіки в органах місцевого самоврядування знаходиться у відділі сприяння підприємництву управління економічного розвитку Южноукраїнської міської ради за адресою: бул. Квітковий 9, тел. (05136) 5-62-00.

 

 

Читайте також

Відбулась фасилітаційна зустріч з командою представників Міжнародної неурядової організації «Центр з питань захисту цивільних осіб в умовах конфлікту»

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Відбулась фасилітаційна зустріч з командою представників Міжнародної неурядової організації «Ц...

Міським головою затверджено доповнення до плану діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів  Южноукраїнської міської ради та її виконавчих органів на 2024 рік

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Міським головою 22.04.2024 затверджено доповнення до плану діяльності з підготовки проєктів...

До уваги громадських організацій, благодійних фондів, надавачів соціальних послуг та активних мешканців Южноукраїнської громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Запрошуємо взяти участь у проєкті «Миколаївщина. Підтримка суспільно важливих ініціатив у регі...

Відбулись засідання комісії з розгляду проектів планів підприємств і організацій, які належать до комунальної власності

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

05 березня 2024 року та 06 березня 2024 року відбулись засідання комісії з розгляду проект...