Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Про виплату пільг на житлово-комунальні послуги в грошовій формі
AA

Про виплату пільг на житлово-комунальні послуги в грошовій формі

До уваги споживачів, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг!

Департамент соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради інформує, що з 01.10.2019 набрав чинності Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 №373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі» (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 14.08.2019 №807).

Звертаємо увагу на те, що пільги нараховуються без змін, змінився лише порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

Відповідно до вимог Порядку, виплата розрахованої суми пільги здійснюється за двома механізмами:

У грошовій безготівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок Мінсоцполітики в АТ «Ощадбанк» на підставі укладеного між Мінсоцполітики та АТ «Ощадбанк» договору з подальшим переказом коштів на рахунки управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг за кожного конкретного пільговика загальною сумою всіх послуг.

Перерахування коштів з рахунка для виплати пільг на рахунки управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг здійснюється АТ «Ощадбанк» в послідовності, визначеній пунктом 12 Порядку, а саме: теплопостачання, водопостачання, електроенергія, квартплата.

Управителі, об’єднання, виконавці комунальних послуг укладають договори з АТ «Ощадбанк» (його установами). Якщо управитель, об’єднання, виконавець комунальних послуг не уклав договір з АТ «Ощадбанк» (його установами) для перерахування сум пільг (крім витрат на управління багатоквартирним будинком), відповідно до 1 червня не має права вимагати оплати послуг (внесків/платежів) від пільговиків за відповідні неопалювальний та опалювальний періоди.

Після закінчення опалювального періоду залишки коштів на рахунку для виплати пільг, відображені на облікових записах пільговиків, які утворились станом на 1 червня, виплачуються пільговикам на поточні рахунки, відкриті в АТ «Ощадбанк», про що інформує смс-повідомлення.

У грошовій готівковій формі – шляхом перерахування структурним підрозділом з питань соціального захисту населення коштів на рахунок пільговика, відкритий в установі уповноваженого банку або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта» тим пільговикам, які подали заяву до органу соціального захисту населення на отримання пільги готівкою до 15 жовтня (15 травня) у зазначений у заяві спосіб.

Пунктом 7 Порядку передбачено, що пільговики, яким надається пільга у грошовій формі, зобов’язані сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги, перерахованої АТ «Ощадбанк» управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг або виплаченої таким пільговикам готівкою.

При наявності простроченої понад місяць заборгованості з оплати послуг, сума якої перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 грн), у пільговиків, які отримують пільгу готівковій формі, виплата пільги з наступного опалювального (неопалювального) сезону здійснюється у грошовій безготівковій формі (пункт 7 Порядку).

Отже, при наданні пільг у грошовій формі (готівковій чи безготівковій формі) управителі, виконавці комунальних послуг нараховують повну плату за спожиті житлово-комунальні послуги без урахування розміру пільг.

Враховуючи, що відповідний механізм запроваджується в Україні вперше, через неточності в даних з технічних причин можуть бути випадки ненарахування окремих особам суми пільги за жовтень 2019 року. У такому разі рекомендуємо звернутися до органу соціального захисту населення за місцем проживання для уточнення даних. Сума пільги у такому випадку за жовтень буде донарахована в наступних місяцях.

Читайте також

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...