Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів
AA

Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє, що одним із обов’язків операторів ринку є - реєструвати потужності у випадках, передбачених цим Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон) (п.4, ч.1, ст.20 ЗУ №771/97-ВР від 23.12.199, із змінами).

Оператор ринку харчових продуктів - суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється первинне виробництво, виробництво, реалізація та/або обіг харчових продуктів та/або інших об’єктів санітарних заходів (крім матеріалів, що контактують з харчовими продуктами), і який відповідає за виконання вимог цього Закону та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів (п.55, ч.1, ст.1 Закону, із змінами).

Потужності - споруди або комплекс споруд, приміщення, будівлі, обладнання та інші засоби, включаючи транспортні засоби, а також територія, що використовуються у виробництві та/або обігу об’єктів санітарних заходів (п.69, ч.1, ст.1 Закону, із змінами).

Згідно зі  статтею 25 Закону та наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10 лютого 2016 року № 39, «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з  нього заінтересованим суб'єктам» зі змінами, оператори ринку, які провадять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів.

Державній реєстрації підлягають потужності з виробництва харчових продуктів не тваринного походження в т.ч. напої алкогольні та без алкогольні, роздрібна та гуртова торгівля продуктами харчування, торгівля транспортування (в т.ч. кейтерінг) та/або зберігання харчових продуктів, громадського харчування (стаціонарні, рухомі, тимчасові потужності), тощо (ст. 25  Закону, із змінами).

Згідно зі статтею 23 Закону та постанови Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 «Про затвердження Порядку видачі експлуатаційного дозволу, форми експлуатаційного дозволу та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України", із змінами, оператори ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження, повинні отримати експлуатаційний дозвіл, який видається територіальним органом компетентного органу на кожну окрему потужність до початку її експлуатації.

Заяви, встановленого зразка, подаються до Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області  через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП)  (розпорядження КМУ від 16.05.2014р. №523-р, із змінами та п.8, ст.12 Закону України «Про адміністративні послуги», із змінами).

Забороняється обіг харчових продуктів, вироблених на потужностях, повідомлення про реєстрацію яких не було зроблено оператором ринку до вимог цього Закону (п.5, ч.1, ст.37 ЗУ №771/97-ВР від 23.12.1997, із змінами).

Забороняється обіг харчових продуктів, вироблених на потужностях, щодо яких не отримано експлуатаційного дозволу, передбаченого цим Законом, або дія якого тимчасово припинена  (п.4, ч.1, ст.37 ЗУ №771/97-ВР від 23.12.1997, із змінами)

Юридичні особи і фізичні особи - підприємці несуть відповідальність за виробництво та/або обіг харчових продуктів або кормів з використанням незареєстрованої потужності, якщо обов’язковість її державної реєстрації встановлена законом, тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат (станом на 01.03.2024 становить 142 000,00 грн) , на фізичних осіб - підприємців  у розмірі одинадцяти мінімальних заробітних плат (станом на 01.03.2024 становить 78 100,00 грн (п.2, ч.1, ст.65 ЗУ №2042-VIII від 18.05.2017), із змінами.

Юридичні особи і фізичні особи – підприємці несуть відповідальність за виробництво, зберігання харчових продуктів або кормів без отримання експлуатаційного дозволу на відповідну потужність, якщо обов’язковість його отримання встановлена законом тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат (станом на 01.03.2024 становить 213 000,00 грн) , на фізичних осіб - підприємців  у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат (станом на 01.03.2024 становить 142 000,00 грн (п.3, ч.1, ст.65 ЗУ №2042-VIII від 18.05.2017), із змінами.

 

Читайте також

Реєстрація пасік та заходи профілактики, направлені  на запобігання захворювання та попередження  отруєння бджіл

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2...

Щодо небезпеки сказу

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївські...

Щодо дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області пові...

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Пам’ятка з ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин     &nb...

Щодо профілактики грипу птиці

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області по...