Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Природне багатство – наше надбання – Регіональний ландшафтний парк «Гранітно-степове Побужжя»
AA

Природне багатство – наше надбання – Регіональний ландшафтний парк «Гранітно-степове Побужжя»

Регіональний ландшафтний парк «Гранітно-степове Побужжя» охоплює річкову долину Південного Бугу і каньйоноподібні долини його приток — річок Великої Корабельної, Бакшали, Мертвоводу. Він простягається на 70 км від південної частини Первомайська до села Олександрівка Вознесенського району.

Велика частина території РЛП «Гранітно-степове Побужжя» знаходиться в межах міста Южноукраїнська. Відповідно до проекту розширення парку, затвердженого ще 1996 року, в межі міста Южноукраїнська ввійшло 90,2 га територій РЛП «Гранітно-степове Побужжя».

Гранітно-степове Побужжя - одна з найдавніших ділянок суші Євразії, яка не поринала в морські глибини вже протягом 60 мільйонів років. Звідси значна кількість унікальних об'єктів живої природи – рослин та тварин, які збереглися в цій місцині із давніх давен та організмів, які зустрічаються тільки на території Гранітно-степового Побужжя.

Результати біогеографічного аналізу вказують наявність на цій території значної кількості видів рослин і тварин середземноморських та гірсько-альпійських за походженням.

За оцінками фахівців, тільки комах на території Гранітно-степового Побужжя мешкає не менше 9 тисяч видів, 46 з них занесені до Червоної книги України.

Число видів хребетних тварин, відзначених фахівцями у Гранітно-степовому Побужжі, становить 183. Серед них слід особливо виділити унікальний комплекс риб порожистої частини Південного Бугу (більше 35 видів)

Тут виявлено 86 представників флори і фауни, занесених до Червоної книги України та Європейського Червоного списку.

Все це, безперечно, свідчить про унікальний характер біологічного різноманіття Гранітно-степового Побужжя, піднімає проблему його збереження на міжнародний рівень.

Шановні мешканці та гості м. Южноукраїнська!

Відпочиваючи на схилах ріки Південних Буг, пам’ятайте,

що ви знаходитесь на природно-заповідних територіях та з особливою обережністю ставтесь до природних надбань!

 

 

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...