Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Представники ЮУАЕС атестували молодих зварників професійного ліцею
AA

Представники ЮУАЕС атестували молодих зварників професійного ліцею

Представники Южно-Української АЕС взяли участь у Державній кваліфікаційній атестації випускної групи електрозварників Державного навчального закладу «Южноукраїнський професійний ліцей». Захист робіт відбувся 22 червня.

До числа екзаменаторів на своєрідному іспиті майбутніх кваліфікованих зварників увійшли відразу троє атомників. Державну комісію очолював інструктор навчально-тренувального центру Южно-Української АЕС (ЮУАЕС) з навчання зварюванню Віталій Супрунов, почесними гостями запросили заступника генерального директора ЮУАЕС з кадрів та соціальних питань Вячеслава Губу та начальника цеха зварювання енергоремонтного підрозділу (ЕРП) ЮУАЕС Олександра Шульженка.

Нажаль, нині атомна енергетика не найбільш приваблива галузь для молоді. У цеху зварювання ЕРП ЮУАЕС зараз 7 вільних вакансій. Тож серед 23-х молодих випускників ліцею фахівці атомної станції сподівалися побачити майбутніх колег. «Декотрі з хлопців, які сьогодні здають Державну кваліфікаційну атестацію, проходили на базі нашого підрозділу виробничу практику. Ми за ними пильно спостерігали і придивлялися  як до своїх потенційних колег. Хочу зазначити, що і в цій, і в інших групах є достойні кандидати, яких ми б хотіли бачити в нашому колективі. Окрім того, спілкуючись з цими хлопцями, почули і про їхнє бажання працювати в нашому цеху, на нашому підприємстві», - зазначив начальник цеху зварювання ЕРП ЮУАЕС Олександр Шульженко.

Співпраця між професійним ліцеєм та Южно-Українською АЕС не обмежується лише присутністю спеціалістів на екзаменах. Здобувачі освіти мають змогу проходити на підприємстві практику, отримувати консультації з професійної орієнтації, влаштуватися на роботу. Також стажуватися можуть викладачі та майстри з виробничого навчання. За словами директора ДНЗ «Южноукраїнський професійний ліцей» Сергія Невідомого, така робота є хорошим початком запровадження дуальної системи освіти.  Це методика, що поєднує навчання в закладах освіти та безпосередньо на робочому місці.

Окрім навчання випускників шкіл, у ліцеїз’явилася можливість перекваліфіковувати тих, хто вже має професію. Минулого тижня посвідчення та 2-й розряд зварника отримали 14 осіб. Ремесло вони опановували у зручний для себе час. Серед охочих було п`ятеро працівників АЕС, розповідають у навчальному закладі.

Що стосується безпосередньо Державної кваліфікаційної атестації, то вона представляла собою захист індивідуальної або групової роботи. Майбутнім кваліфікованим робітникам слід було виготовити будь-який виріб, а потім презентувати безпосередньо його та виробничий процес: технологічну карту зварювання, обладнання та інструмент, що використовувався під час роботи, розповісти про критерії якості та техніку безпеки.

Лише презентаціями не обійшлося. Хлопцям довелося відповідати на додаткові запитання. Більшість з них ставили саме представники ЮУАЕС. Цікавилися як безпосередньо питаннями щодо екзаменаційного виробу, так і майбутніми планами випускників. На момент державної кваліфікаційної атестації у групі 31-«З» було 5 претендентів на диплом з відзнакою та шестеро тих, хто виявив бажання вступати до вищих навчальних закладів, у т. ч. за спеціальністю «Атомна енергетика».

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...

На ПАЕС привітали нацгвардійців

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

26 березня на Південноукраїнській АЕС пройшли урочисті заходи з нагоди Дня Національної гвардії Укра...