Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Правовий режим використання прибережної захисної смуги
AA

Правовий режим використання прибережної захисної смуги

На сьогоднішній день  привабливими для використання є  землі поруч з  водними об’єктами.

Управління екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин Южноукраїнської міської ради пропонує звернути увагу на законодавчу базу, що регламентує статус прибережних територій та можливість їх використання, а саме забудови цих земель для проживання і для ведення господарської діяльності поблизу водних об’єктів, що особливо цікавить як громадян, так і суб’єктів господарювання.

Відповідно до  ст. 88 Водного кодексу України (ВКУ) і ст. 60 Земельного кодексу України (ЗКУ) з метою охорони поверхневих водних об’єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності, а також з метою захисту споруд від підтоплень під час паводків, забезпечення доступності прибережних територій для усіх без вийнятку громадян вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги.

Прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період — період річного циклу, протягом якого спостерігається низька водність) шириною:

— для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менше 3 гектарів — 25 метрів;

— для середніх річок, водосховищ на них та ставків площею більше 3 гектарів — 50 метрів;

— для великих річок, водосховищ на них та озер — 100 метрів.

У прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється (ст. 89 ВКУ і ст. 61 ЗКУ):

1) розорювання земель (крім підготовки ґрунту для залуження і залісення), а також садівництво та городництво;

2) зберігання та застосування пестицидів і добрив;

3) влаштування літніх таборів для худоби;

4) будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів;

5) миття та обслуговування транспортних засобів і техніки;

6) влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ, скотомогильників, полів фільтрації тощо.

Контроль за створенням  прибережних захисних смуг і водоохоронних зон, а також за додержанням режиму використання їх територій здійснюється місцевими органами виконавчої влади,  виконавчими комітетами місцевих рад і державними адміністраціями.

Відповідно до законодавства України передбачена відповідальність за пов’язані з незаконним будівництвом діяння безпосередньо в межах прибережних захисних смуг.  В залежності від тяжкості та характеру правопорушення чинним  законодавством передбачено:

 кримінальну відповідальність (ст. 236 Кримінального кодексу України (ККУ) «Порушення правил екологічної безпеки»), (ст.239 ККУ «Забруднення або псування земель»), ст. 239-2 ККУ «Незаконне заволодіння землями водного фонду в особливо великих розмірах»), ст. 252 ККУ «Умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об'єктів природно-заповідного фонду»);

 адміністративну відповідальність (ст.53 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», - «Порушення правил використання земель) ;

 цивільно-правову відповідальність.

 Санкція статей Кримінального кодексу України передбачає відповідальність аж до позбавлення волі строком на десять років в залежності від виду правопорушення. Адміністративна-правова відповідальність наступає відповідно до рішення компетентного контролюючого органу і передбачає накладення штрафу. Цивільно-правова відповідальність наступає при заподіянні шкоди (збитків) завданої внаслідок порушення вимог законодавства і стягується за рішенням суду. 

Враховуючи вищевикладене з метою збереження природоохоронного фонду, звертаємо увагу, що громадяни та суб’єкти господарювання зобов’язані дотримуватись вимог чинного законодавства України у сфері використання земельних ділянок в районі прибережних захисних смуг.

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...