Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Право на субсидії та пільги членів ОСББ
AA

Право на субсидії та пільги членів ОСББ

Право громадян на соціальний захист передбачене статтею 46 Конституції України, тому ніхто не має права позбавляти їх отримання державної допомоги.  Процедура оформлення та надання субсидій для всіх громадян України однакова і не залежить від того, яка організація є балансоутримувачем будинку, в якому вони проживають.

 Відмінністю в нарахуванні субсидій для учасників ОСББ є те, що, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.11.2013 №860 «Про надання пільг і субсидій для відшкодування витрат на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій мешканцям житлових будинків, в яких створені об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (житлово-будівельні кооперативи)» для компенсації витрат на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій застосовується розмір внесків, визначених загальними зборами членів ОСББ чи ЖБК. У той час як для будинків комунальної власності при нарахуванні субсидій застосовується тариф, затверджений виконавчим комітетом міської ради (для послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій) та НКРЕ (для послуг водопостачання, водовідведення, теплопостачання).

Мешканці будинків ОСББ або будинків, які знаходяться на балансі КП «Житлово-експлуатаційне об’єднання», для нарахування субсидій повинні звернутися в управління соціального захисту населення, охорони здоровя та праці  Южноукраїнської міської ради. Необхідні документи (заява та декларація) можна надіслати також і поштою.

Точно так громадяни, які мають право на пільги при оплаті комунальних платежів, можуть безперешкодно ними скористатися. Знижка, на яку має право пільговик, визначений відповідним законом України. Голова правління ОСББ не має права відмовити в обліку субсидії або пільги у квитанції на оплату житлово-комунальних послуг.

Ч. 1 ст. 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачено право Виконавця послуг отримувати компенсацію за надані відповідно до закону окремим категоріям громадян пільги та нараховані субсидії з оплати житлово-комунальних послуг і повертати їх у разі ненадання таких послуг чи пільг. 

Тому компенсацію за житлово-комунальні послуги, які надаються ОСББ, будуть отримувати ОСББ, а у разі надання послуг іншими підприємствами (фізичними особами-підприємцями)- надавачами цих послуг – компенсацію будуть отримувати ці підприємства (фізичні особи-підприємці).

Не виключено можливість виникнення проблеми із затриманням відшкодування пільг і субсидій перед ОСББ управлінням соціального захисту населення, охорони здоров’я та праці  міської ради у зв’язку із затримкою перерахунку компенсації державою.  Схема відшкодування коштів : «держава – УСЗН,ОЗ і П – ОСББ (підприємство, яке надає ЖК послуги)».        

Для надання пільг та субсидій та  відшкодування мешканцям витрат на утримання будинків, споруд та прибудинкових територій житлових будинків що проживають у багатоквартирних будинках, у яких створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, ОСББ необхідно подати в управління соціального захисту населення охорони здоров’я та праці Южноукраїнської міської ради (кабінет №6), для укладання договору :

- копію Виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців,

- копію протоколу загальних зборів членів об'єднання співвласників будинку про розмір затвердженого тарифу та представити оригінали цих документів (тариф не повинен бути вищим на відповідні комунальні послуги, за встановлений відповідним державним органом місцевого самоврядування для суб’єктів господарювання).

Довідки за тел. 5-44-66

 

 

Читайте також

До уваги голів ОСББ!

Управління житлово-комунального господарства Южноукраїнської міської ради

З метою своєчасного та в повному обсязі призначення та надання житлових субсидій громадянам, управлі...

Оголошення

Управління освіти Южноукраїнської міської ради

Дошкільний навчальний заклад №3 «Веселка» запрошує на роботу медичну сестру / сестру...

Шановні голови ОСББ!

Управління житлово-комунального господарства Южноукраїнської міської ради

Відповідно до ст.12 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», надання житлово-ком...

До уваги голів ОСББ!

Управління житлово-комунального господарства Южноукраїнської міської ради

В зв’язку з необхідністю інформування управління житлово-комунального господарства Миколаївськ...

О Г О Л О Ш Е Н Н Я

Управління житлово-комунального господарства Южноукраїнської міської ради

  В зв’язку із запровадженням воєнного стану в Україні, виконавчий комітет Южноукра...