Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Право на пільгову пенсію працівників, які не зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими умовами праці
AA

Право на пільгову пенсію працівників, які не зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими умовами праці

Інколи трапляються випадки, коли на підприємстві проведено атестацію робочих місць за умовами праці, однак деяким працівникам, професії яких передбачені Списками, не підтверджено право на пенсію за віком на пільгових умовах з огляду на те, що вони не зайняті повний робочий день у шкідливих умовах. З метою розгляду даного питання звернемося до нормативно-правових актів, що регулюють питання проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 №1058 (далі — Закон №1058) пенсії застрахованим особам, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2 та за результатами атестації робочих місць, призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 №1788 (далі — Закон №1788). До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди пенсійне забезпечення цих осіб здійснюється за нормами Закону №1058 при досягненні пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбачених Законом №1788, із збереженням діючого порядку їх фінансування.

Згідно зі статтею 13 Закону №1788 право на пенсії за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими, із шкідливими і важкими умовами праці, за Списками №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженими Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць.

Тобто, підставою для призначення такої пенсії є наявність професії та виробництва у відповідному Списку та підтвердження шкідливих умов праці за результатами атестації робочих місць за умовами праці протягом повного робочого дня, встановленого для конкретного виробництва. Відсутність хоча б однієї з цих умов не дає права працівникові на пенсію за віком на пільгових умовах. Атестація робочих місць за умовами праці має бути проведена згідно з Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 №442.

Згідно з Методичними рекомендаціями для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженими постановою Мінпраці України від 01.09.1992 №41, та згідно з Порядком застосування Списків №1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим наказом Мінпраці України від 18.11.2005 №383, під повним робочим днем слід уважати виконання робіт в умовах, передбачених Списками, не менше 80% робочого часу, встановленого для працівників конкретного виробництва, професії чи посади, з урахуванням виконання підготовчих, допоміжних, поточних ремонтних робіт, пов’язаних з виконанням своїх трудових обов’язків. Під час атестації робочого місця з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, а також із шкідливими і важкими умовами праці для визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах у розрахунок приймаються фактори, що діють на працівника не менше 80% робочого часу.

Слід зазначити, що при проведенні атестації робочих місць за умовами праці оцінюють робочі місця із шкідливими умовами праці також за наявності шкідливих виробничих факторів, тривалість яких складає менше 80% робочого часу. У цьому разі пенсія за віком на пільгових умовах може бути встановлена за рахунок коштів підприємства згідно з підпунктом 2 пункту 2 Прикінцевих положень Закону №1058.

Читайте також

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...