Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Право на пільги та компенсації працівників, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці
AA

Право на пільги та компенсації працівників, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці

Для нейтралізації негативних наслідків впливу багатьох шкідливих речовин на організм людини, законодавством України передбачені пільги та компенсації, а саме: пенсії за віком на пільгових умовах, щорічна додаткова відпустка, скорочена тривалість робочого дня, доплати до тарифних ставок, безоплатне отримання лікувально – профілактичного харчування, молока або інших рівноцінних харчових продуктів.

Відповідно до діючих норм законодавства значені пільги і компенсації надаються за результатами атестації робочих місць за умовами праці, Порядок проведення якої визначено постановою Кабінету Міністрів України №442 від 1.08.92р.

Атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років. Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації несе керівник підприємства.

Атестація робочих місць передбачає не тільки виявлення на робочому місці шкідливих і небезпечних виробничих факторів, причин їх виникнення та надання пільг і компенсацій працівникам, а також проведення заходів щодо поліпшення умов праці, розроблення комплексу заходів з оптимізації рівня гігієни і безпеки праці, характеру праці та оздоровлення працівників.

Згідно з вимогами статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах з шкідливими і важкими умовами праці, за Списками №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.03 р №36 і за результатами атестації робочих місць.

Тобто підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах є насамперед наявність професії (посади) та виробництва у вищезазначеному Списку, а також підтвердження відповідних умов праці працівника за результатами атестації робочих місць за умовами праці впродовж повного робочого дня (не менше ніж 80%), встановленого для даного виробництва, робіт, професій та посад. Відсутність хоча б однієї з цих умов не дає права працівникові на таку пенсію.

Одним із видів компенсацій за роботу із шкідливими і важкими умовами праці є надання щорічної додаткової відпустки. Згідно зі статтею 7 Закону України «Про відпустки» даний вид відпустки надається працівникам, зайнятим на роботах, пов’язаних з негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих чинників, за Списком виробництв, робіт, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 1997 року №1290. Конкретна тривалість такої відпустки встановлюється колективним договором, залежно від результатів проведеної атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах.

Доплати за умови праці проводяться на робочих місцях, на яких виконуються роботи, передбачені галузевим переліком робіт з важкими і шкідливими, особливо важкими й особливо шкідливими умовами праці, у відсотках до тарифної ставки (окладу) у наступних розмірах:

- на роботах з важкими і шкідливими умовами праці – 4, 8, 12%;

- на роботах з особливо важкими і особливо шкідливими умовами праці – 16, 30, 24%.

Конкретні розміри доплат визначаються на основі атестації робочих місць і оцінки умов праці на них.

Отже, роботодавець, який дійсно дорожить репутацією свого підприємства, організації, має обов’язково і своєчасно провести атестацію, щоб не довелось працівникам, які дійсно втрачають своє здоров’я, виконуючи роботи, пов’язані зі шкідливими умовами, захищати свої права в судовому порядку, а підприємству – відповідати за шкоду, заподіяну працівникові.

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

20 березня 2024 року командою Мінветеранів спільно з Товариством Червоного Хреста України запрова...

Засідання круглого столу по підведенню підсумків проведення заходів до Всесвітнього Дня охорони праці

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Відповідно до рекомендацій М...

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...