Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Право громадян на заміну військової служби альтернативною (невійськовою) службою
AA

Право громадян на заміну військової служби альтернативною (невійськовою) службою

У зв’язку з весняним призовом на строкову військову службу у 2017 році (квітень-травень) управління соціального захисту населення, охорони здоров'я та праці Южноукраїнської міської ради повідомляє про право громадян на заміну військового обов’язку альтернативною (невійськовою) службою.
Право на альтернативну (невійськову) службу мають громадяни України, якщо виконання військового обов'язку суперечить їхнім  релігійним переконанням і якщо  вони належать до діючих відповідно до законодавства релігійних організацій,  віровчення яких не допускає користування зброєю. Перелік таких релігійних організацій встановлено постановою Кабінету Міністрів України від 10.11.1999 №2066 «Про затвердження нормативно-правових актів щодо застосування Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу» із змінами. Цим правом користуються громадяни, які належать до зазначених релігійних організацій, що діють як із зареєстрованим статутом, так і без його реєстрації. 
Не підлягають направленню на альтернативну службу громадяни, які  відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» звільнені від призову на строкову військову службу або яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу (на термін дії відстрочки).
Для вирішення питання про направлення на альтернативну службу громадянин, після взяття на військовий облік, але не пізніше ніж за два календарні місяці до початку встановленого законодавством періоду призову на строкову військову службу, особисто подає письмову заяву управлінню соціального захисту населення, охорони здоров'я та праці Южноукраїнської міської ради за місцем проживання. Заява про направлення на альтернативну службу подається із зазначенням мотивів неможливості проходження строкової військової служби та підтвердженням істинності релігійних переконань громадянина.
Строк альтернативної служби в півтора рази перевищує строк військової служби і становить 27 місяців, а для осіб, які мають  повну вищу освіту, тобто закінчили вищі заклади освіти III та IV рівня акредитації  (інститут, консерваторію, академію, університет з освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра), - 18 місяців.
Громадянам, які звільняються з роботи у зв’язку з направленням для проходження альтернативної служби, виплачується вихідна допомога у розмірі двох мінімальних заробітних плат. Час перебування громадянина на альтернативній службі зараховується до його страхового стажу, а також безперервного стажу роботи і стажу роботи за спеціальністю за умови, якщо громадянин не пізніше ніж протягом трьох місяців після звільнення з альтернативної служби приступить до роботи.   
Варто звернути увагу на те, що альтернативну службу громадяни відбувають тільки на тих підприємствах, в організаціях та установах, діяльність яких пов'язана із соціальним захистом населення, охороною здоров'я, захистом довкілля, будівництвом, житлово-комунальним та сільським господарством, а також у патронажній службі в організаціях Товариства Червоного Хреста. Окрім того, це мають бути заклади державної або комунальної власності. 
На відміну від громадян, які несуть строкову військову службу, особи, направлені на альтернативну службу мають право навчатися на вечірніх та заочних відділеннях навчальних закладів.
Громадянин, направлений на альтернативну службу не має права ухилятися від проходження альтернативної служби та відмовлятися від місця проходження останньої. У разі ухилення – скасовується рішення щодо направлення особи на альтернативну службу, в результаті чого громадянин підлягає призову на строкову військову службу на загальних підставах. 

За більш детальною інформацією звертайтеся до управління соціального захисту населення, охорони здоров'я та праці Южноукраїнської міської ради за адресою: бул. Цвіточний, 4, каб. 15-16, тел..: 5-55-27, 5-55-17.

 

Читайте також

Виїзна нарада

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

11.04.2024 відбулась виїзна нарада під головуванням заступника міського голови з питань діяльності в...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.04.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...

Роз’яснюємо щодо виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року № 185 «Про затвердже...

Відшкодування витрат на виготовлення та встановлення пам’ятника на могилі ветеранів війни, які захищали незалежність,  суверенітет і територіальну цілісність України

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради інформує. Рішенням виконавч...