Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Права  споживачів та їх захист, в разі порушення
AA

Права  споживачів та їх захист, в разі порушення

Споживачі вільно, на свій власний розсуд здійснюють придбання товарів, замовлення послуг (робіт), тощо.

Проте, трапляються випадки, коли придбана продукція не подобається, не підходить споживачеві, не може бути ним  використана за призначенням, або виявляється не належної якості.

У сфері послуг можуть виникати порушення умов договору: несвоєчасне виконання послуг (робіт), відхилення від умов договору, виявлення недоліків у виконаній роботі (послузі), тощо.

В таких випадках споживач звертається до продавця, або виконавця послуг (робіт) щодо вирішення свого питання, але трапляються випадки, коли він отримує відмову, а органи виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів не мають можливості сприяти у вирішенні питання споживача.

Дуже часто підприємці не поспішають офіційно реєструвати ФОП. Суб’єкт господарювання веде бізнес суттєво порушуючи вимоги законодавства, без реєстрації, або іншим способом порушуючи встановлені законом вимоги. Однак за законодавством за комерційну діяльність без реєстрації українським підприємцям загрожують штрафи.

Багато хто може заперечити, що якщо працювати «по-тихому», не привертаючи до себе увагу контролюючих органів, то цілком можна обійтися і без формальностей. Тим більше що відповідальність за підприємництво без реєстрації передбачена тільки в тому випадку, якщо факт комерційної діяльності буде доведений. Як то кажуть, «не спійманий – не злодій». Однак в цьому випадку, потрібно повністю усвідомлювати всі ризики і наслідки незареєстрованої діяльності.

Громадяни, які обирають купувати, або користуватися послугами саме у такого «підприємця» втрачають можливість на захист своїх прав споживача.

Відповідно до закону України «Про захист прав споживачів», вимоги споживача розглядаються після пред’явлення споживачем розрахункового документа, а щодо товарів, на які встановлено гарантійний строк - технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу.

У сфері надання послуг (виконання робіт), вимоги до виконавця можуть бути пред'явлені споживачем протягом строків, передбачених нормативно-правовими актами та умовами договору.

Отже, враховуючи вищевказане, споживачам потрібно здійснювати покупки, замовляти послуги лише у продавців та  виконавців, які є суб’єктами господарювання -зареєстрованими відповідно до законодавства.

 

 

Читайте також

Відбулась фасилітаційна зустріч з командою представників Міжнародної неурядової організації «Центр з питань захисту цивільних осіб в умовах конфлікту»

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Відбулась фасилітаційна зустріч з командою представників Міжнародної неурядової організації «Ц...

Міським головою затверджено доповнення до плану діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів  Южноукраїнської міської ради та її виконавчих органів на 2024 рік

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Міським головою 22.04.2024 затверджено доповнення до плану діяльності з підготовки проєктів...

До уваги громадських організацій, благодійних фондів, надавачів соціальних послуг та активних мешканців Южноукраїнської громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Запрошуємо взяти участь у проєкті «Миколаївщина. Підтримка суспільно важливих ініціатив у регі...

Відбулись засідання комісії з розгляду проектів планів підприємств і організацій, які належать до комунальної власності

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

05 березня 2024 року та 06 березня 2024 року відбулись засідання комісії з розгляду проект...