Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Порядок та умови надання комплексної послуги «єМалятко»
AA

Порядок та умови надання комплексної послуги «єМалятко»

«єМалятко» - комплексна послуга, що має на меті створення та забезпечення сприятливих умов для належної реалізації прав дитини.

Комплексна послуга “єМалятко” надається за бажанням батьків дитини чи одного з них шляхом подання заяви про державну реєстрацію народження, що містить відомості, необхідні для надання послуг.

 

Базовою (обов’язковою) послугою комплексу «єМалятко» є   державна реєстрація народження та визначення походження дитини. Отримання інших послуг з комплексу окремо від цієї технічно неможливе. Додатково можна замовити послуги:

  1. реєстрація дитини у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків (РНОКПП);
  2. внесення інформації про новонароджену дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з присвоєнням унікального номера запису в ньому (УНЗР) та визначення належності новонародженої дитини до громадянства України
  3. призначення допомоги при народженні дитини;
  4. призначення допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях;
  5. реєстрація місця проживання новонародженої дитини;
  6. внесення відомостей про дитину до Реєстру пацієнтів, що ведеться у центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я.

 

Послугою «єМалятко» можуть скористатися виключно громадяни України, зокрема:

  • батьки новонародженої дитини, які перебувають у шлюбі між собою або один з них (відповідно до ст.133 Сімейного кодексу України);
  • батьки новонародженої дитини, які не перебувають у шлюбі між собою (відповідно до ст.126 Сімейного кодексу України);
  • мати новонародженої дитини, яка не перебуває у шлюбі (відповідно до ст.135 Сімейного кодексу України).

У випадках, коли батько та мати дитини  перебувають у шлюбі між собою, але  мають різні прізвища для державної реєстрації народження, у рамках проєкту «єМалятко» зокрема, потрібна присутність обох батьків або нотаріальна довіреність та згода відсутнього з них щодо присвоєння дитині прізвища.

У випадках, коли батько та мати дитини не перебувають у шлюбі між собою,  також потрібна обов’язкова присутність обох батьків. У разі подання заяви про державну реєстрацію народження одним із батьків походження дитини від батька визначається за заявою матері та батька дитини про визнання батьківства, поданою через представника, повноваження якого мають бути засвідчені нотаріально.

 

Способи звернення:

  • офлайн

Для отримання комплексної послуги «єМалятко» зверніться до адміністратора послуги єМалятко в: пологовому будинку, ЦНАПі чи відділі ДРАЦС за місцем народження дитини чи місцем реєстрації проживання батьків або одного з них)

  • онлайн

Зареєструйтеся на порталі Дія  https://diia.gov.ua. У кабінеті громадянина заповніть заяву про державну реєстрацію народження, підпишіть її за допомогою електронного цифрового підпису та надішліть її до відповідного відділу ДРАЦС.

 

Обмеження, що унеможливлюють надання послуги:

Скористатися послугою «єМалятко» неможливо у випадках:

  • народження дитини вже зареєстровано;
  • дитина народилася поза лікувальним закладом;
  • дитина народилася поза межами України;
  • шлюб між батьком та матір'ю укладено в іншій країні;
  • батьками порушено визначений ст. 144 Сімейного кодексу України  місячний строк для державної реєстрації народження дитини.

 

Відомості, необхідні для надання комплексної послуги «єМалятко»

  • оригінали паспортів батьків / матері;
  • документ про реєстрацію місця проживання, у разі якщо у батьків / матері паспорт громадянина України  у формі id-картки;
  • оригінал медичного свідоцтва про народження (форма 103/о)  або номер медичного висновку про народження;
  • ідентифікаційні номери батьків / матері (за наявності);
  • УНЗР хоча б одного з батьків (для замовлення послуги з присвоєння УНЗР дитині);
  • інформація про шлюб (дата, місце та орган, що зареєстрував шлюб)
  • номер банківського рахунку у форматі IBAN (для замовлення послуги з призначення допомоги при народженні);
  • номер мобільного телефону батьків / матері;
  • адреса електронної пошти батьків / матері;
  • поштовий індекс батьків / матері.

 

Внесення інформації про новонароджену дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з присвоєнням унікального номера запису в ньому та визначення належності новонародженої дитини до громадянства України під час надання комплексної послуги “єМалятко” здійснюється у разі, коли батьки новонародженої дитини на момент її народження є громадянами України та інформація про них чи одного з них внесена до Єдиного державного демографічного реєстру

Відомості про присвоєння унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (УНЗР) та реєстраційного номера облікової картки платника податків (РНОКПП) відображаються у свідоцтві про народження.

Внесення відомостей про дитину до Реєстру пацієнтів можливе за умови підтвердження факту народження виключно медичним висновок про народження, сформованим в Реєстрі медичних висновків електронної системи охорони здоров’я.

 

Строки надання комплексної послуги «єМалятко»

Державна реєстрація народження та визначення походження дитини відбувається в день подання відповідної заяви або не пізніше наступного робочого дня у разі надходження заяви поза робочим часом відділу.

Рішення про присвоєння РНОКПП та УНЗР, про реєстрацію місця проживання ухвалюється не пізніше наступного робочого дня. РНОКПП, УНЗР та інформація про реєстрацію місця проживання відображається в е-свідоцтві про народження в мобільному застосунку Дія. 

Внесення відомостей про дитину до Реєстру пацієнтів відбувається автоматично у день державної реєстрації народження.

Рішення про призначення допомоги при народженні та допомоги на дитину з багатодітної сім'ї ухвалюється протягом 10 днів. Кошти зараховуються на вказаний у заяві рахунок у найближчий виплатний період (до 8 або 25 числа кожного місяця).

 

Читайте також

Особливості державної реєстрації шлюбу з іноземцями та особами без громадянства

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Статтею 26 Конституції України визначено, що іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Ук...

Особливості опрацювання заяв про державну реєстрацію шлюбу, поданих через єдиний портал державних послуг Дія

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Дії працівників відділів державної реєстрації актів цивільного стану - учасників пілотного проекту (...

Гендерна рівність у соціально-трудових відносинах: скорочення тривалості робочого часу та додаткова відпустка при народженні дитини

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Розпорядженням Кабінету Міністрів України №752-р від 12.08.2022 р. схвалено Державну стратегію забез...