Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Порядок повернення надміру виплачених коштів отриманої державної соціальної допомоги
AA

Порядок повернення надміру виплачених коштів отриманої державної соціальної допомоги

Якщо сім’єю приховано або навмисно подано недостовірні дані про її доходи та майновий стан, що вплинуло на встановлення права на призначення соціальної допомоги та визначення її розміру, внаслідок чого були надміру виплачені кошти, органи соціального захисту населення мають право вимагати повернення таких коштів, в тому числі і в судовому порядку.

Повернення бюджетних коштів проводиться у випадку:

а) виявлення подання громадянами  свідомо фальшивих документів, документів із недостовірними відомостями або приховання достовірних даних про доходи, майновий стан та інші обставини, що впливають на встановлення права на соціальну допомогу і визначення її розміру;

б) виявлення помилки у розрахунку розміру призначеної соціальної допомоги;

в) виявлення недостовірних відомостей про доходи, майновий стан тощо, що вплинули на встановлення права на соціальну допомогу і визначення її розміру, наданих юридичними особами або фізичним и особами – суб`єктами підприємницької діяльності.

У таких випадках управління соціального захисту населення вживає відповідні  заходи:

1) якщо виникла переплата державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім'ї: припиняє надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям з місяця виявлення порушення;

2) якщо виникла переплата державних допомог та компенсацій: припиняє (чи перераховує) надання державної допомоги (чи компенсації) з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли зазначені обставини (компенсація фізичним особам  - з дня, що настає за днем, в якому виникли обставини).

Далі в обох випадках:

- визначається обсяг надміру виплачених коштів та встановлює строки їх повернення залежно від матеріального стану сім`ї;

- доводиться до відома одержувача допомоги  інформація про припинення надання соціальної допомоги, обсяги надміру виплачених коштів та строки їх повернення;

- проводяться щомісячні відрахування у розмірі 20% призначеної допомоги до повного погашення заборгованості у разі прийняття управлінням відповідного рішення.

У разі смерті одержувача соціальної допомоги повернення надміру нарахованих коштів проводиться іншою повнолітньою особою, яка врахована при визначенні права та розрахунку розміру призначеної допомоги, або особою, якій виплачена не отримана за життя померлого соціальна допомога, віднесена до спадщини.

При не призначенні на наступний термін соціальної допомоги, надміру нараховані кошти повертаються на підставі заяви одержувача допомоги  про їх добровільне повернення.

У разі не повернення надміру виплачених коштів добровільно в установлені строки управління вирішує питання про їх стягнення в судовому порядку з покладанням на одержувача допомоги судових витрат, та послуг Державної виконавчої служби.

Управлінням соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради (далі- управління) постійно проводиться верифікація – тобто опрацювання рекомендацій отриманих від державного підприємства «Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики України», та здійснюються перевірки державних соціальних допомог. По результатам верифікації та перевірок трапляються різноманітні випадки виявлення надміру виплачених державних коштів, які підлягають поверненню до державного бюджету. Наприклад: наявність у володінні більше одного транспортного засобу (навіть якщо він проданий за довіреністю і не переоформлений на себе новим власником), є друга квартира (будинок), здійснили купівлю протягом 12 місяців перед зверненням земельної ділянки, квартири(будинку), транспортного засобу  та інших товарів довгострокового вжитку, або оплатили (одноразово) будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних згідно із соціальною нормою житла та соціальними нормативами житлово-комунального обслуговування) на суму, яка на дату купівлі, оплати перевищує 50 тис. гривень. У результаті вищезазначеного отримані державні кошти в частковому або повному обсязі повертаються громадянами назад державі.

Протягом 2022 року управлінням було виявлено 42 особи, які порушили діюче законодавство та надміру отримали державні кошти на загальну суму 147232 грн., з яких на сьогоднішній час повернуто 48 %. 

Мешканці Южноукраїнської територіальної громади здебільшого люди свідомі, та повертають надміру виплачені державні кошти самостійно, у добровільному порядку майже не доводячи управління соціального захисту населення до вирішення питання про їх стягнення у судовому порядку. Але, шановні громадяни, звертаючись до управління за призначенням усіх видів державних допомог зазначайте у повному обсязі відомості про всі джерела отриманих Вами доходів та майновий стан і джерела доходів членів родини, а також про всі зміни які відбуваються у Вас та членів родини під час періоду отримання державних допомог з метою запобігання повернення Вами назад до державного бюджету надміру виплачених коштів.

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

20 березня 2024 року командою Мінветеранів спільно з Товариством Червоного Хреста України запрова...

Засідання круглого столу по підведенню підсумків проведення заходів до Всесвітнього Дня охорони праці

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Відповідно до рекомендацій М...

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...