Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Підписано декларацію про наміри щодо співробітництва в рамках створення Асоціації громад зони спостереження Южно-Української АЕС
AA

Підписано декларацію про наміри щодо співробітництва в рамках створення Асоціації громад зони спостереження Южно-Української АЕС

11 липня підписано декларацію про наміри щодо співробітництва в рамках створення Асоціації громад зони спостереження Южно-Української АЕС. Свої підписи вже поставили 8 представників громад зони спостереження, які були присутні на зустрічі, що відбулася на майданчику атомної станції, та генеральний директор ВП ЮУАЕС.

На засіданні йшлося про основні проекти, на яких сконцентровано увагу та ресурси Южно-Українського енергокомплексу, а саме про підготовку до експлуатації енергоблока №3 у надпроектний строк, про добудову Ташлицької ГАЕС, про реконструкцію системи техводопостачання, що передбачає будівництво бризкальних басейнів тощо.  

Директор департаменту комунікації ДП «НАЕК «Енергоатом», виконавчий секретар Громадської організації «Українське ядерне товариство» Данило Лавренов зупинився на проблемних питаннях громад зони спостереження АЕС, які можна вирішити лише спільними зусиллями Енергоатома та місцевих громад. Він вийшов з ініціативою створення Асоціації голів громад зони спостереження ЮУАЕС. Спільних проблем чимало, про них йшлося під час зустрічі. Як відомо, 1% від вартості реалізованої товарної продукції ЮУАЕС відраховує до державного бюджету. Ці кошти повертаються на місця у вигляді державної субвенції на компенсацію ризику населення зони спостереження. Розподіл коштів, відповідно до діючого законодавства, здійснюється з урахуванням кількості населення, яке проживає в зонах спостереження, та пропорційно до обсягів товарної продукції АЕС, розташованої на даній території. При цьому до спеціальних фондів обласних бюджетів надходить 30%, районних бюджетів і бюджетів міст обласного підпорядкування зон спостереження – 55%, бюджетів монофункціональних міст-супутників ядерних установок - 15% від загального обсягу перерахувань. У Миколаївській області субвенцію отримують п'ять районів: Арбузинський, Братський, Вознесенський, Доманівський, Первомайський і два міста - Вознесенськ і Южноукраїнськ. Детальний розподіл коштів щороку встановлюється окремою постановою Кабінету Міністрів, який вносить зміни до порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим.

Проте кошти повертаються не в повному обсязі, зокрема цього року Енергоатом перерахує 551 млн грн, а зони спостереження, згідно з відповідною постановою, отримають лише 137,5 млн. За підрахунками Данила Лавренова, з 2013 року держава заборгувала мешканцям зон спостереження всіх АЕС майже 1 млрд грн.

Крім цього, в Законі України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» не врахований процес децентралізації, який набирає обертів. Об’єднаних територіальних громад створюється все більше, механізму виділення їм коштів субвенції наразі немає, адже в законі йдеться лише про міста та райони.

Свого часу депутат Миколаївської обласної ради генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко виступив з ініціативою щодо збільшення відрахувань з 1% від вартості реалізованої АЕС товарної продукції до 2%. Ініціативу було підтримано Миколаївською обласною радою, проте відповідні звернення до Президента України, Кабінету Міністрів та Верховної Ради залишилися без реагування. Вживати заходів щодо втілення цієї та інших ініціатив – завдання Асоціації голів зони спостереження. Серед пропозицій Данила Лавренова також надання спеціального статусу містам-супутникам АЕС, адже сьогодні їх монофункціональність накладає певні обмеження для розвитку.

Серед пропозицій, які могла б просувати Асоціація, внесення змін до Закону України «Про електроенергетику» та збільшення пільги для населення зони спостереження на оплату вартості електроенергії. Зараз це знижка в 30%. Данило Лавренов пропонує добиватися її збільшення до 40%. У подальшому можна працювати над зниженням вартості електрики для промислових підприємств зони спостереження. Це дозволило б створити сприятливий інвестиційний клімат у регіоні розташування АЕС.

«Якщо до Миколаївщини приєднаються території, де розташовані інші  АЕС України, може бути створено міцну та дієву організацію, що захищатиме інтереси громад регіонів присутності АЕС. Такі приклади є в інших країнах світу з розвиненою атомною енергетикою», - підсумував Данило Лавренов.

Учасники зустрічі обрали голову та співголову робочої групи  зі створення Асоціації – це заступник голови Костянтинівської селищної ради  Ігор Латій та голова Арбузинської селищної ОТГ Євген Травянко. «Це дуже важливий момент, адже Асоціація зможе не лише співпрацювати з АЕС, а й допомагати їй  у вирішенні важливих питань. Така взаємодія сприятиме розвитку громад зони спостереження та вирішенню соціально-економічних проблем»,- зазначив Ігор Латій. У свою чергу Євген Травянко констатував: «Якщо не стукати, ніхто не відкриє. Ця Асоціація дозволить піднімати знизу, від громад, усі болючі питання та передавати їх наверх, до центральних органів державної влади, щоб нас зрештою почули».

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...