Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Підліткова наркоманія – причини, ознаки і наслідки
AA

Підліткова наркоманія – причини, ознаки і наслідки

Підлітковий вік є унікальним, в цей період відбувається інтенсивна перебудова організму, що супроводжується гормональними сплесками, психологічними переживаннями і соціальною адаптацією в дорослому світі.

У 12-15 років, підлітки намагаються спробувати щось нове, виявляють інтерес до заборонених речовин, але не можуть усвідомити всієї небезпеки наркотиків. В результаті вони стикаються з проблемою наркоманії, провокує деградацію особистості, погіршення здоров’я і ряд супутніх фізіологічних і психологічних проблем. Фахівці розрізняють два основних типи причин підліткової наркоманії: соціальні і психологічні.

Підштовхнути підлітка до вживання наркотиків, можуть такі чинники як: проблеми в родині, підліткове насильство, неправильне виховання, психологічний вплив ровесників, а також індивідуальні особливості вікового розвитку. В результаті, підліток намагається піти від наявних проблем найпростішим способом – прийомом заборонених речовин.

Різновиди наркоманії, залежність у підлітків має кілька основних стадій розвитку:

  • Перша стадія – це перше вживання або кілька прийомів наркотику. Як правило, перші прийоми викликані бажанням вжити «за компанію» з іншими підлітками, відчути «смак» забороненого, стати таким же, як і більш досвідчені однолітки, що розповідають про те, що наркотики – це добре;
  • Друга стадія супроводжується ейфорією від вживання наркотичних речовин. Підліток відчуває легкість і бачить в цьому можливість отримання швидкого задоволення. На другій стадії ще немає психологічної залежності, а прийом все ще обумовлений бажанням відчувати себе комфортно в компанії своїх однолітків;
  • Третя стадія супроводжується появою психічної залежності, що спостерігається при тривалій перерві між уживаними дозами. Поведінка підлітка стає дратівливою, він відчуває занепокоєння і тривогу, які йдуть тільки після вживання чергової дози наркотику;
  • Четверта стадія – є останньою і супроводжується стійкою фізичною залежністю від прийому наркотиків. При відмові від вживання, підліток відчуває сильну ломку і нестерпні фізичні страждання. Характер прояву абстинентного синдрому прямо залежить від типу наркотику.

Ключові ознаки підліткової наркоманії (вік 12-15 років)

Як правило, підлітки, які вживають намагаються ухилитися від відвертих розмов на тему наркотиків, брешуть щодо місця перебування, причин затримки з прогулянок, вони віддаляються від нормальних сімейних взаємин, перестають підкорятися і порушують прямі вказівки батьків. Також про підліткову наркоманію можуть говорити різкі зміни поведінки, що супроводжуються порушенням мови і координації рухів, посилюється емоційність.

У розмовах з однолітками і друзями, підлітки вживають сленгові вислови, прямо або побічно вказують на наркотичні засоби. Після вживання, можуть проявлятися класичні симптоми у вигляді: почервоніння очей, порушення психоемоційного стану тощо.

Наслідки підліткової наркоманії

Молоді наркомани можуть страждати від затримки в інтелектуальному і фізичному розвитку, у них спостерігаються порушення роботи функцій внутрішніх органів, психічні відхилення.

При виявленні підліткової наркоманії або обгрунтованій підозрі, необхідно негайно звертатися до нарколога для проходження діагностики та лікування.

Читайте також

Головна цінність

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

16 квітня фахівець із соціальної роботи Южноукраїнського міського центру соціальних служб Ольга ...

Відповідальне батьківство

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

11 квітня 2024 року було проведено 4 заняття «Як стабілізувати себе?», під час яког...

Здоровий спосіб життя

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

Южноукраїнський міський центр соціальних служб протягом року проводить  інформаційно-просвітниц...

Виїзд мобільної бригади

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

10 квітня в реагування на повідомлення відділення поліції №3 Вознесенського РУП ГУ НП в Миколаївські...

Шановні мешканці громади!

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

Упродовж 2024 року Миколаївським обласним центром соціальних служб заплановане проведення навчання з...

Упродовж І кварталу 2024 року здійснено 56 відвідувань сімей, в яких зафіксовано випадки домашнього насильства

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

В реагування на повідомлення мобільною бригадою соціально-психологічної допомоги особам, які постраж...