Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Підбито підсумки чергового етапу проекту міжнародної допомоги ЮУАЕС у царині фіззахисту
AA

Підбито підсумки чергового етапу проекту міжнародної допомоги ЮУАЕС у царині фіззахисту

20 вересня на Южно-Українській АЕС побували представники Німеччини - співробітники Федерального Міністерства закордонних справ, Федерального відомства оснащення військовим майном, експлуатації та експлуатаційних технологій (BAAINBw), Товариства з безпеки установок і реакторів (GRS), а також компанії «Sommer» - фірми-постачальника 10 захисних броньованих кабін, призначених для військової частини Національної гвардії України, що охороняє об'єкти атомної станції. Мета візиту - прийняття броньованих кабін і підбиття підсумків проекту.

Южно-Українська атомна станція перша з-поміж вітчизняних АЕС отримала обладнання подібного класу. Його надано за міжнародною технічною допомогою в рамках ініціативи G7 «Глобальне партнерство проти поширення зброї та матеріалів масового знищення». Броньовані кабіни надійшли на южно-український майданчик у кінці липня. До процесу монтажу було залучено персонал проектного відділу, електричного цеху, служби модернізації та реконструкції, будівельно-монтажного управління ВП ЮУАЕС.

На сьогодні броньовані кабіни німецького виробництва передано в оперативне обслуговування військовому підрозділу, що несе охорону та оборону атомної станції. Разом з головною перевагою - куленепробивністю - їх оснащено системами кондиціювання та автономного опалення. Таким чином, як зазначив заступник генерального директора ВП ЮУАЕС Іван Жебет, вони не лише забезпечують захист життя військовослужбовців під час виконання поставлених перед ними бойових завдань, а й створюють комфортні умови для несення служби. «Завдяки міжнародній допомозі, нам вдалося значно посилити фізичний захист Южно-Української атомної станції. Сьогодні нашу Миколаївську область віднесено до жовтого - третього з чотирьох за небезпекою - рівня терористичної загрози. І доки така загроза існує, ми маємо бути спроможні їй запобігти та ліквідувати», - підкреслив І.Жебет.

Гості з Німеччини відвідали місця розташування захисних кабін і висловили повне задоволення якістю виконаних робіт.  Разом з ними в обході взяли участь президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський і начальник управління атомно-промислового комплексу Міністерства енергетики та вугільної промисловості Григорій Плачков, які перебували на ЮУАЕС з одноденним візитом.

Ю.Недашковський від імені компанії подякував німецьким колегам за плідну співпрацю. «Особливо імпонують швидкість і якість. У нас є великий досвід реалізації міжнародних проектів, у тому числі й проектів технічної допомоги, та вони, зазвичай, довготривалі за часом. А тут ми швидко досягли домовленостей і отримали кінцевий результат», - зазначив президент НАЕК.

Генеральний директор  ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко підтримав керівника компанії та висловив надію на подальшу співпрацю з німецькими фахівцями. Можливі шляхи такої співпраці було обговорено на нараді, присвяченій підсумкам реалізації проекту модернізації фізичного захисту контрольно-перепускних пунктів і периметра ЮУАЕС. У її перебігу керівник відділу Федерального Міністерства закордонних справ Німеччини Тіло Кьолер заявив: «Я вважаю, що цей проект є наочним прикладом українсько-німецької співпраці. І сподіваюся, що ми знайдемо ще багато таких прикладів у рамках нашої кооперації. Це дуже гарна перспектива, і я цьому радий».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...